SRTv: Blocarea conturilor TVR duce la blocarea activităţii televiziunii în campania electorală

Societatea Română de Televiziune (SRTv) transmite că măsura dispusă de ANAF, care a blocat luni conturile operaţionale ale Televiziunii Române, duce la blocarea activităţii TVR în timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic.
Economica.net - lun, 21 mai 2012, 19:50
SRTv: Blocarea conturilor TVR duce la blocarea activităţii televiziunii în campania electorală

SRTv anunţă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat luni în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 până la finalul lui 2011 – către bugetul de stat. Acestea sunt în valoare de 272.699.000 lei, potrivit comunicatului TVR.

„În aceste condiţii, conducerea televiziunii publice atrage atenţia opiniei publice că măsura dispusă duce la blocarea activităţii TVR în timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic”, se spune în comunicat.

În perioada următoare, conducerea TVR va identifica soluţii pentru deblocarea situaţiei, conform aceluiaşi comunicat.

„Actuala administraţie a făcut publică situaţia financiară a TVR încă de la începutul mandatului, în 2010, şi a atras atenţia asupra necesităţii indexării taxei TV, principala sursă de venituri a televiziunii publice. Taxa TV din România nu a fost indexată la inflaţie în ultimii zece ani şi este cea mai mică din Europa”, se mai spune în comunicatul SRTv.

De asemenea, TVR precizează că, în ultimii doi ani, conducerea televiziunii publice a făcut cunoscute sursele de deficit şi paşii pentru redresarea financiară a instituţiei atât presei, cât şi întregii clase politice. Acestea pot fi consultate în rapoartele de activitate ale TVR pe 2010 şi 2011, pe site-ul televiziunii, se mai spune în comunicat.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în condiţiile actuale, TVR nu poate efectua decât plăţile aferente drepturilor salariale şi datoriilor către stat, mai precizează SRTv.

SRTv spune că preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administraţie, la data de 30 iunie 2010, s-a făcut în contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 de lei, echivalent a cca 61 milioane de euro, dar şi a unui contract în curs de derulare pentru drepturi de difuzare U.E.F.A. Champions League, care generează pierderi cumulate, începând cu semestrul al doilea al anului 2009 de peste 38 milioane de euro pentru următorii trei ani.

De asemenea, SRTv precizează că la preluarea mandatului de actualul CA, condus de Alexandru Lăzescu, televiziunea avea în derulare un contract de drept de difuzare de filme semnat în anul 2004 cu NBC Universal, cu obligaţii de plată de circa 9 milioane de dolari numai pentru anul VI de contract (2010/2011), precum şi sume neachitate până la 30.06.2010 pentru anul V în valoare de 5 milioane de dolari (din suma totală de 7 milioane de dolari a anului V din contract).

Totodată, TVR spune că atunci când a preluat mandatul actuala conducere televiziunea publică se confrunta cu o scădere a veniturilor din publicitate de peste 50% din a doua jumătate a anului 2010, în raport cu anii 2006-2008, care a generat o scădere a veniturilor de peste 10 milioane de euro pe an.

De asemenea, TVR avea în vigoare un Contract Colectiv de Muncă (CCM) valabil pentru o perioadă de doi ani (semnat în aprilie 2010), care, între altele, prevedea obligativitatea acordării unor prime de vacanţă (85% din salariu), indiferent de situaţia financiară a instituţiei, precum şi acordarea de sume cuprinse între 15-20 salarii compensatorii pentru disponibilizări.

„Preluarea mandatului de către noua conducere, la data de 30.06.2010, în aceste condiţii s-a materializat în cheltuieli mai mari decât în anul anterior (2009) cu cca 30 mil. €. Iar efectele se prelungesc şi în anii 2011-2012, atât prin prisma clauzelor contractuale, cât şi prin acumularea de cheltuieli cu penalizări la bugetul statului în condiţiile lipsei de disponibilităţi”, mai spune TVR.

Pe de altă parte, TVR invocă în sprijinirea situaţiei sale o serie de modificări legislative „cu impact negativ” asupra instituţiei. Astfel, începând cu iunie 2005, au fost modificate prevederile Codului fiscal prin abrogarea a art.141,.alin.1, lit „n” prin care „vânzarea de licenţe de filme sau de programe, drepturi de difuzare, abonamente la agenţiile internaţionale de ştiri şi alte drepturi de difuzare similare, destinate activităţii de radio şi televiziune, cu excepţia celor de publicitate” erau scutite de taxa pe valoarea adaugată (TVA) până la acea dată, precum şi cresterea cotei de TVA de la 19 la 24%. TVR nu deduce TVA-ul, precizează Societatea Română de Televiziune.

De asemenea, TVR spune că s-a introdus contribuţia pentru Centrul Naţional al Cinematografiei de 15% aplicată la veniturile proprii obţinute din publicitate (Ordonanţa 39/2005 art.17 alin. 1), care a condus la cheltuieli suplimentare pentru TVR în perioada 2005-2011 de 52.006.000 lei.

În schimb, taxa TV, principala sursă de finanţare a activităţii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003. De atunci, nu a mai fost indexată niciodată şi este cea mai mică taxă TV percepută de televiziunile publice din Europa, mai spune TVR.

În ceea ce priveşte măsurile luate de actuala administraţie, SRTv enumeră negocierile cu NBC, care au făcut ca în 2012 să se ajungă la o tranzacţie „prin care efortul financiar a fost redus ca valoare şi redistribuit în perioada 2012 – 2015”, dar şi demersuri pentru reeşalonarea plăţilor către UEFA Champions League, reducerea cheltuielilor cu personalul. De asemenea, TVR precizează că pentru prima dată a fost aprobat un buget multianual pentru achiziţii de film şi sport, ceea ce reduce costurile, şi au fost renegociate o serie de contracte în derulare.

ANAF a blocat conturile SRTV pentru obligaţii către stat în valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferenţa fiind reprezentată de penalităţi, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse din ANAF.

Fiscul a pus sechestru şi va executa sumele din toate conturile SRTV. De asemenea, au fost puse sub sechestru şi unele bunuri aparţinând televiziunii publice.

Potrivit surselor citate, datoriile se apropiau de prescripţie.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. Potrivit raportului, TVR a avut anul trecut venituri totale de 583.033.757 de lei şi cheltuieli totale de 743.841.666 de lei. Totodată, cifra de afaceri netă a SRTv a fost, anul trecut, de 544.416.845 de lei.

Activitatea economică în anul 2011 s-a încheiat cu un deficit brut de 160.807.909 lei, cu 0,71% mai mic decât în anul 2010 (când deficitul TVR a fost de 161.923.883 de lei), se mai spune în raport.

În acelaşi document se precizează că preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administraţie a avut loc, la data de 30 iunie 2010, în contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 lei, echivalent a circa 61 milioane euro (la data de 30 iunie 2010).

Alexandru Lăzescu, preşedintele – director general al TVR, declara, la jumătatea lunii aprilie, că deficitul Televiziunii Române pe 2011 (160,8 milioane de lei) este rezultatul pierderilor pe care le avea Televiziunea publică la preluarea mandatului de actuala echipă de management (61 milioane euro) şi a contractelor în derulare ale instituţiei.

„Pe de o parte, au fost pierderi acumulate din 2005. Televiziunea a fost permanent în pierdere din 2005. Dinamica acestor pierderi a crescut dramatic, pentru că, pe lângă pierderile generale, a apărut acel efort enorm din perspectiva unor contracte care fie au fost semnate oarecum la sfârşitul mandatului anterior şi au avut descărcare în principal pe această perioadă, fie sunt contracte mai vechi care au crescut în timp şi au ajuns la valori semnificative (…) Principalul reproş care poate fi adus este «Ce ai făcut ca să poţi să gestionezi situaţia?». Problema este că, din nefericire, pârghiile pe care le-am avut au fost extraordinar de limitate, pentru că, pe de o parte, aveam o datorie de la care am plecat (61 milioane de euro, în urma mandatului lui Alexandru Sassu, n.r.), pe de altă parte aveam nişte contracte în curs. Eu nu aveam cum să acţionez asupra lor, astea sunt contractele, nu puteam să renunţ la ele, pentru că erau pierderi şi mai mari. Sigur că asta nu e o formulă foarte fericită în care să încerci să creşti calitatea programelor, să regândeşti nişte lucruri. Am făcut ce am putut să facem în condiţiile date”, a declarat, pentru MEDIAFAX, la momentul respectiv Alexandru Lăzescu.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Miliardarul Andrej Babis, fost prim-ministru al Cehiei, este anchetat în Franţa pentru spălare de bani proveniţi din fraude fiscale, transmite AFP. Parchetul Naţional Financiar (PNF) a confirmat......
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață și a fost transportat la un spital
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață ...
Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat vineri în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York, informează ...
Primăria Iași a primit 43 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de infrastructură
Primăria Iași a primit 43 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de infrastructură
Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, că municipiul Iaşi va primi 43 de milioane de lei prin Programul Naţional de ...
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai mult decât estimase pentru tot anul
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai ...
Compania de investiții Evergent Investments raportează pentru semestrul I depășirea rezultatului net estimat pentru tot ...