SSIF Broker, despre controlul ASF: Vom trata ca atare constatările şi sancţiunile aplicate de ASF

Controlul derulat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la SSIF Broker Cluj-Napoca, în cazul SSIF Harinevst, semnalează câteva disfuncţionalităţi de natură formală, care vizează procedurile interne ale companiei sau elemente tehnice ale sistemului, precizează, marţi, societatea de servicii de intermediere financiară.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 19:26
SSIF Broker, despre controlul ASF: Vom trata ca atare constatările şi sancţiunile aplicate de ASF

Potrivit unui comunicat al SSIF Broker Cluj-Napoca, au fost semnalate abateri minore de la normele legale şi reglementările în vigoare ale pieţei de capital şi, de asemenea, nu au fost găsite slăbiciuni în procedurile interne de protecţie a investitorilor şi gestionare a riscului, cărora compania subliniază că le acordă o atenţie maximă, după ‘experienţele nefericite ale trecutului’.

‘Vom trata ca atare constatările şi sancţiunile aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Mai mult decât atât, subliniem că am remediat deja toate aspectele semnalate, înainte de a fi făcute publice. Cu părere de rău, am constatat că o parte dintre cei implicaţi s-au antepronunţat în ceea ce ne priveşte, motiv pentru care SSIF Broker a suferit prejudicii importante de imagine. (…) Ne exprimăm solidaritatea cu toate instituţiile pieţei şi suntem convinşi că organele abilitate vor lua toate măsurile necesare în acest caz nefericit, astfel încât el să nu se mai repete vreodată în piaţă de capital românească’, subliniază SSIF Broker Cluj-Napoca.

Întrucât, în opinia reprezentanţilor companiei, acest scandal a pus într-o lumină negativă ‘complet nemeritată’ noţiunile de market making sau furnizor de lichiditate, elemente fundamentale pentru o piaţă de capital modernă, în viziunea lor, aceştia consideră necesar să le explice, pentru a fi corect înţelese.
‘Deşi noţiunile de furnizor de lichiditate şi de market-maker sunt prezentate ca şi nocive, ele sunt, de fapt, principalii vectori de dezvoltare a pieţelor. Furnizorii de lichiditate şi market-makerii desfăşoară operaţiuni cu risc scăzut, acoperindu-şi riscul de piaţă al produselor financiare pentru care sunt formatori de piaţă. Câştigul lor provine din mici diferenţe de preţ, realizat între pieţele pe care tranzacţionează şi au o atitudine pasivă, neîncercând să influenţeze preţul în niciun fel. Ne-am dori ca pe pieţele româneşti, unde acţionăm în aceste calităţi, să fim zi de zi perdanţi neţi. În acest fel, speculatorii romani ar avea de câştigat şi noi am fi câştigători pe pieţele internaţionale, fiind astfel eliminat orice dubiu; însă acest lucru depinde de felul fiecăruia de a înţelege fenomenele bursiere, prin poziţiile pe care le deschide’, se menţionează în comunicatul companiei. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, luni, să aplice amenzi în valoare totală de 17.000 de lei unor reprezentanţi ai societăţilor implicate în cazul SSIF Harinvest, respectiv Banca Comercială Română, Depozitarul Central şi SSIF Broker Cluj-Napoca, în cazul BCR existând chiar o decizie de sesizare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) – DIICOT.

‘În şedinţa de Consiliu din data de 17 martie 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis măsuri sancţionatorii pentru societăţile implicate în cazul Harinvest’, se arată într-un comunicat al ASF.

Potrivit sursei citate, în toate cele trei cazuri acţiunea de control a început pe data de 8 ianuarie 2014.

La SSIF Broker Cluj-Napoca, verificările au avut ca obiect tranzacţiile de tip sell-out, precum şi cele corelate cu acestea, derulate de societate în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest.

În urma verificărilor, ASF a constatat neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al SSIF Broker, nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operaţiunile cu instrumente financiare cu risc scăzut, existenţa unor neconcordanţe între momentul tranzacţiilor, aşa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA, şi momentul tranzacţiilor, aşa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor, dar şi nerespectarea reglementărilor operatorului de piaţă referitoare la notificarea modificărilor intervenite în Cadrul Anexei 3 la Codul BVB.

ASF a dispus sancţionarea directorului general, Grigore Chiş, a directorului general adjunct, Florica Zoicaş – Ienciu, cu amenzi în cuantum de 2.000 de lei fiecare, dar şi a reprezentanţilor compartimentului de control intern Oana Tudor şi Rareş Florian Bodea cu 2.000 de lei şi, respectiv, 1.000 de lei.

În data de 16 decembrie 2013, ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru SSIF Harinvest.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...