Grecia a fost retrogradată de Standard & Poor’s

Agenţia Standard and Poor's a retrogradat miercuri cu o treaptă ratingul datoriei Grecei, până la 'CCC+', însoţindu-l cu o perspectivă negativă, din cauza incertitudinilor din jurul discuţiilor dintre Atena şi creditorii săi internaţionali, informează AFP.
Economica.net - mie, 15 apr. 2015, 18:27
Grecia a fost retrogradată de Standard & Poor's

Această decizie reflectă faptul că acele condiţii economice şi financiare necesare solvabilităţii Greciei ‘s-au deteriorat din cauza incertitudinilor din jurul negocierilor prelungite între guvernul grec, aflat de trei luni în fruntea ţării, şi creditorii săi oficiali’, notează agenţia de rating într-un comunicat.

Fără o încheiere grabnică a negocierilor de care depinde acordarea unei ultime tranşe de împrumut în cadrul programului internaţional de asistenţă a acestei ţări, ‘perspectivele economice’ ale Greciei ‘ar putea să se degradeze şi mai mult’, în timp ce, potrivit Standard & Poor’s, PIB-ul acestei ţări s-a contractat deja cu 1% în ultimele şase luni.

Agenţia situează la mijlocul lui mai termenul limită pentru un acord între Atena şi creditorii săi, pentru a-i lăsa parlamentului grec timpul să voteze reformele care condiţionează virarea ultimei tranşe de ajutor.

În timp ce se fac speculaţii cu privire la marja financiară de care dispune încă statul grec pentru a-şi putea onora plăţile în următoarele săptămâni, Standard and Poor’s estimează că deblocarea celor 7,2 miliarde aşteptate de Grecia trebuie să se facă ‘până la sfârşitul lui iunie’, dacă ţara vrea să evite riscul insolvabilităţii.

Însă, potrivit agenţiei, ‘guvernul grec îşi va epuiza rezervele financiare’ la 12 mai, dacă va achita, fără ajutorul creditorilor, sumele datorate la începutul lui mai către FMI, cu titlu de rambursare a împrumuturilor precedente din programul de salvare.

Însă ieşirea Greciei din zona euro nu constituie ‘scenariul de bază’ al agenţiei de rating, care nu exclude totuşi punerea în aplicare a unui control al capitalurilor şi a unei monede paralelele, pentru a-i permite statului să-şi plătească angajaţii şi furnizorii.

Negocierile cu FMI, UE şi BCE, care i-au acordat Greciei, din 2010, două programe de asistenţă în sumă totală de 240 de miliarde de euro, stagnează, dat fiind că guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras a fixat ‘linii roşii’ ce constau în menţinerea cheltuielilor publice la un nivel care să nu afunde şi mai mult Grecia, după şase ani de criză.

Te-ar mai putea interesa și
Mărcile de lux au probleme cu chinezii care returnează produsele achiziţionate
Mărcile de lux au probleme cu chinezii care returnează produsele achiziţionate
În luna noiembrie 2023, cu prilejul Zilei Celibatarilor, cea mai importantă zi de cumpărături din China, mărcile de lux precum Ralph Lauren sau Burberry au raportat vânzări cu mult mai mari......
Allview Solar Energy finalizează un proiect fotovoltaic de 1,3 MW în Drobeta-Turnu Severin
Allview Solar Energy finalizează un proiect fotovoltaic de 1,3 MW în Drobeta-Turnu Severin
Visual Fan, companie listata la Bursa de Valori București și deținătoarea brandului Allview, anunță finalizarea cu ...
Cod galben de vijelii şi averse torenţiale în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei. Vremea se va răci în întreaga ţară
Cod galben de vijelii şi averse torenţiale în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei. Vremea se ...
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar ...
Raiffeisen face angajări în Rusia, chiar dacă oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Raiffeisen face angajări în Rusia, chiar dacă oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a postat recent anunţuri de angajare în Rusia, ceea ce indică ...