Grecia a fost retrogradată de Standard & Poor’s

Agenţia Standard and Poor's a retrogradat miercuri cu o treaptă ratingul datoriei Grecei, până la 'CCC+', însoţindu-l cu o perspectivă negativă, din cauza incertitudinilor din jurul discuţiilor dintre Atena şi creditorii săi internaţionali, informează AFP.
Economica.net - mie, 15 apr. 2015, 18:27
Grecia a fost retrogradată de Standard & Poor's

Această decizie reflectă faptul că acele condiţii economice şi financiare necesare solvabilităţii Greciei ‘s-au deteriorat din cauza incertitudinilor din jurul negocierilor prelungite între guvernul grec, aflat de trei luni în fruntea ţării, şi creditorii săi oficiali’, notează agenţia de rating într-un comunicat.

Fără o încheiere grabnică a negocierilor de care depinde acordarea unei ultime tranşe de împrumut în cadrul programului internaţional de asistenţă a acestei ţări, ‘perspectivele economice’ ale Greciei ‘ar putea să se degradeze şi mai mult’, în timp ce, potrivit Standard & Poor’s, PIB-ul acestei ţări s-a contractat deja cu 1% în ultimele şase luni.

Agenţia situează la mijlocul lui mai termenul limită pentru un acord între Atena şi creditorii săi, pentru a-i lăsa parlamentului grec timpul să voteze reformele care condiţionează virarea ultimei tranşe de ajutor.

În timp ce se fac speculaţii cu privire la marja financiară de care dispune încă statul grec pentru a-şi putea onora plăţile în următoarele săptămâni, Standard and Poor’s estimează că deblocarea celor 7,2 miliarde aşteptate de Grecia trebuie să se facă ‘până la sfârşitul lui iunie’, dacă ţara vrea să evite riscul insolvabilităţii.

Însă, potrivit agenţiei, ‘guvernul grec îşi va epuiza rezervele financiare’ la 12 mai, dacă va achita, fără ajutorul creditorilor, sumele datorate la începutul lui mai către FMI, cu titlu de rambursare a împrumuturilor precedente din programul de salvare.

Însă ieşirea Greciei din zona euro nu constituie ‘scenariul de bază’ al agenţiei de rating, care nu exclude totuşi punerea în aplicare a unui control al capitalurilor şi a unei monede paralelele, pentru a-i permite statului să-şi plătească angajaţii şi furnizorii.

Negocierile cu FMI, UE şi BCE, care i-au acordat Greciei, din 2010, două programe de asistenţă în sumă totală de 240 de miliarde de euro, stagnează, dat fiind că guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras a fixat ‘linii roşii’ ce constau în menţinerea cheltuielilor publice la un nivel care să nu afunde şi mai mult Grecia, după şase ani de criză.

Te-ar mai putea interesa și
ANCOM: Veniturile pieței telecom au avansat la 3,5 miliarde euro anul trecut. Ponderea în PIB a fost de 1,45%
ANCOM: Veniturile pieței telecom au avansat la 3,5 miliarde euro anul trecut. Ponderea în PIB a fost de 1,45%
Veniturile pieţei telecom din România au crescut cu 2% în 2021, faţă de anul anterior, la 17,1 miliarde de lei (3,5 miliarde euro), potrivit unui raport publicat, marți, de Autoritatea......
Alexandru-Aurelian Chiriţă a preluat astăzi mandatul de director general interimar al Electrica
Alexandru-Aurelian Chiriţă a preluat astăzi mandatul de director general interimar al Electrica
Consiliul de Administraţie al Electrica SA a decis în data de 05 mai 2022 numirea lui Alexandru-Aurelian Chiriţă în ...
Huawei va intra pe piața enterprise cu o nouă gamă de produse
Huawei va intra pe piața enterprise cu o nouă gamă de produse
Compania Huawei Consumer BG anunță prin intermediul unui comunicat că va intra curând pe piața enterprise acoperind ...
Daktela, furnizor de soluții software Contact Center Omnichannel, intră pe piața din România
Daktela, furnizor de soluții software Contact Center Omnichannel, intră pe piața din România
Daktela, furnizor internațional de soluții software Call Center Omnichannel, anunță marți că intră pe piața din România. ...