Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul de țară al României și menține perspectiva negativă

Agenția de rating Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum si perspectiva negativă, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe.
Economica.net - vin, 05 iun. 2020, 19:52
Standard & Poor's a reconfirmat ratingul de țară al României și menține perspectiva negativă

Decizia agenției de rating are la bază nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe, dar și accesul flexibil al României la finanțare pe piața internă și internațională, care poate atenua posibile riscuri asociate cu nevoia ridicată de finanțare a sectorului public pe termen scurt, arată Finanțele.

„Anunțul Standard & Poor’s reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 și asigurarea unor finanțe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Așa cum am subliniat și în trecut, agenția consideră că situația gravă a finanțelor publice a fost cauzată de creșterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitateta politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

„Evaluarea agenției subliniază că majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finanțelor publice. Nu în ultimul rând, agenția de rating apreciază că politica fiscală expansionistă promovată începând cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o țară din categoria piețelor emergente, precum și la erodarea sustenabilității finanțelor publice în România”, se mai arată în comunicat

„În perioada următoare, Ministerul Finanțelor Publice va continua demersurile de implementarea măsurilor pentru înlăturarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 și a celor necesare pentru repornirea rapidă a economiei României”, a completat ministrul Finanțelor.

Agenția consideră că factorii principali care ar putea contribui la îmbunătățirea perspectivei sunt asigurarea unei consolidări fiscale reale, care să conducă la stabilizarea finanțelor publice și a poziției externe a României.

Totodată, Standard & Poors anticipează o revenire treptată a economiei începând de la mijlocul acestui an și o reluare consistentă a creșterii PIB din 2021, în jur de 4%.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...