Standard&Poor’s: Deficitul guvernamental al României va creşte la 3% din PIB în 2016 şi la 3,5% din PIB în 2017

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a confirmat vineri ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt, în valută şi în monedă locală, la BBB minus/A-3, cu perspectivă Stabilă, dar totodată a avertizat că politica fiscală relaxată a guvernului ar putea duce la majorarea deficitului fiscal şi a celui extern, informează un comunicat de presă al Agenţiei, scrie Agerpres. 
Economica.net - sâm, 08 oct. 2016, 10:15
Standard&Poor's: Deficitul guvernamental al României va creşte la 3% din PIB în 2016 şi la 3,5% din PIB în 2017

„Ne aşteptăm ca deficitul guvernamental general să se adâncească până la 3% din PIB în 2016 de la 0,7% în 2015. Din cauza noilor măsuri, de genul unei noi runde de reducere a TVA şi a accizelor, care ar urma să intre în vigoare la începutul anului următor, ne aşteptăm la o nouă deteriorare a deficitului până la 3,5% din PIB în 2017”, estimează agenţia de evaluare. În plus, analiştii Standard&Poor’s avertizează că dacă iniţiativele legislative avute în vedere de parlamentari înaintea alegerilor, precum reducerea contribuţiilor sociale, majorarea punctului de pensie şi noi creşteri salariale, nu vor fi însoţite de măsuri compensatorii atunci deficitul guvernamental ar putea să crească mai rapid decât se preconizează în prezent.

Cu toate acestea, „credem că perspectiva (României -n.r.) de a fi inclusă încă odată în procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene ar trebui să îi motiveze pe factorii de decizie să demareze din nou o consolidare fiscală, indiferent de ideologie. În acest context, credem că este puţin probabil ca majorările salariale în sectorul public să fie inversate, dar investiţiile ar putea avea de suferit„, afirmă Standard&Poor’s.

Potrivit agenţiei de evaluare, perspectiva Stabilă asociată ratingului României reflectă echilibrul între posibilitatea ca deficitului fiscal şi cel extern să se majoreze, pe de o parte, şi datoria guvernamentală şi externă modestă, pe de altă parte.

Standard&Poor’s adaugă că ar putea îmbunătăţi ratingul României dacă consolidarea bugetară va fi reluată iar datoria guvernamentală va intra pe o traiectorie descendentă, inclusiv prin restructurarea sau privatizarea companiilor de stat şi în condiţiile în care cadrul de guvernanţă al Românei se va îmbunătăţi, ceea ce ar însemna o creştere macroeconomică şi finanţe guvernamentale mai predictibile şi mai stabile.

În schimb, ratingul României ar putea fi înrăutăţit dacă inversarea politicilor va provoca deteriorarea semnificativă a deficitului guvernamental, datoriei şi costurilor cu împrumuturile sau dacă vor reapărea dezechilibre externe.

Te-ar mai putea interesa și
Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării – secretar de stat
Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării – secretar de stat
Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării şi, cu siguranţă, se vor găsi soluţii pentru a aduce o parte dintre aceştia în România, a declarat joi secretarul de......
Vânzări în creștere pentru valize, ţigări şi cosmetice în magazinele duty-free, pe fondul reluării călătoriilor
Vânzări în creștere pentru valize, ţigări şi cosmetice în magazinele duty-free, pe fondul reluării călătoriilor
Pe măsură ce tot mai mulţi oameni îşi reiau călătoriile şi intenţionează să meargă în vacanţă, retailerii ...
Războiul din Ucraina taie din piața producătorilor români de semințe de floarea soarelui. Ucrainenii inundă piața cu prețuri mult mai mici, pentru că n-au ce face cu ele acasă
Războiul din Ucraina taie din piața producătorilor români de semințe de floarea soarelui. Ucrainenii inundă piața ...
Ucraina nu mai produce ulei, așa că a scos pe piață cantități neobișnuit de mari de semințe de floarea-soarelui. ...
Aproximativ un milion de români lucrează în Germania, lucrători permanenţi şi sezonieri – ministru
Aproximativ un milion de români lucrează în Germania, lucrători permanenţi şi sezonieri – ministru
Circa 870.000 - 880.000 de lucrători permanenţi şi în jur de 180.000 - 190.000 de lucrători sezonieri sunt în Germania, ...