Standard & Poor’s îmbunătăţeşte după şase ani ratingul Croaţiei în categoria „recomandat pentru investiţii”

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a revizuit în creştere ratingul de credit al Croaţiei, de la "BB plus /B" la "BBB minus/A-3", cu perspectivă stabilă, datorită îmbunătăţirii profilului financiar şi a redresării economiei, transmite HINA, citat de Agerpres.
Economica.net - Dum, 24 mart. 2019, 16:46
Standard & Poor's îmbunătăţeşte după şase ani ratingul Croaţiei în categoria

După şase ani, ratingul Croaţiei este din nou în categoria „investment grade” (recomandat pentru investiţii).

„Revizuirea în creştere reflectă îmbunătăţirii profilului financiar al Croaţiei, sprijinit de recenta redresare a economiei, şi măsurile de consolidare fiscală implementate de autorităţi. Din 2015 Croaţia înregistrează excedent fiscal primar iar nivelul datoriei ca procent fin PIB a scăzut cu zece puncte procentuale în perioada 2015 – 2018”, se arată în comunicatul S&P.

În 2020 Croaţia ar urma să intre în ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.

Agenţia apreciază că „riscurile la adresa economiei, finanţelor publice şi a stabilităţii financiare în urma falimentului Agrokor s-au atenuat. De asemenea, riscurilor unor derapaje fiscale s-au redus. Recentele performanţe economice ale Croaţiei sunt solide şi echilibrate, creşterea este însoţită de excedent de cont curent, datorită sporirii veniturilor din turism, ceea ce a permis reducerea datoriei externe”.

Din 2010, numărul turiştilor aproape s-a dublat, ajungând la aproximativ 20 de milioane în 2018.

După ce în 2018 PIB-ul Croaţiei a crescut cu 2,6%, S&P se aşteaptă ca avansul economiei să se modereze la aproximativ 2,5% în perioada 2019 – 2022.

De asemenea, până în 2022 datoria guvernamentală netă ar urma să scadă sub plafonul de 60% din PIB, de la nivelul ridicat de 75% din PIB înregistrat în 2015, estimează agenţia de evaluare financiară.

Agrokor, cel mai mare producător de alimente şi retailer din Balcani, are peste 52.000 de angajaţi în Croaţia, Slovenia, Serbia şi Bosnia, la care se adaugă locurile de muncă indirecte, în special în rândul producătorilor agricoli.

Din aprilie 2018, statul croat a preluat controlul la Agrokor în încercarea de a evita prăbuşirea unui grup a cărui cifră de afaceri, 6,7 miliarde de euro în 2016, reprezintă aproximativ 15% din Produsul Intern Brut al Croaţiei, ultima ţară care a aderat la Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...