Starea de Urgenţă a fost prelungită cu 30 de zile de către preşedintele Iohannis: „Pericolul nu a trecut!”. Care sunt noutățile

Preşedintele Klaus Iohannis a prelungit Starea de Urgenţă cu încă 30 de zile pe tot teritoriul României. "Pericolul nu a trecut. Relaxarea măsurilor ar duce la o escaladare a epidemiei în ţara noastră, o explozie a cazurilor de îmbolnăviri şi a deceselor", a spus Iohannis. Textul integral al decretului prezidenţial îl puteţi citi aici.
Economica.net - mar, 14 apr. 2020, 10:28
Starea de Urgenţă a fost prelungită cu 30 de zile de către preşedintele Iohannis:

Iată măsurile anunțate de președinte:

Şcolile rămân închise. Toate activităţile didactice care necesită prezenţă fizică rămân suspendate.

Guvernul va lua toate măsurile pentru a asigura securitatea alimentară a cetățenilor. Se pot plafona prețurile la medicamente, alimente, servicii de utilitate publică.

Am adăugat o mențiune specială dacă se va constatata o scădere a prețurilor la energie pe piețele regionale. Guvernul va lua măsuri pentru ca scăderile să se reflecte în prețul consumatorilor.

Guvernul va lua toate măsurile pentru a asigura securitatea alimentară a cetățenilor.

Pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu se pot lua măsuri de urgență, până la demitere în spitale, DSP, case de asigurări sănătate, servicii ambulanță, instituții publice centrale și locale.

Furnizorii de comunicații electronice au obligația de a asigura integritatea rețelelor și a evita întreruperile.

Protejarea categoriilor vulnerabile: Este interzisă încetarea sau suspendarea activității centrelor de îngrijire bătrâni, alte categorii vulnerabile, publice și private

Termenele de preaviz în cazul demisiei personalului din sănătate, din instituțiile de ordine publică, se suspendă pe starea de urgență

„Nu există semne că ritmul de evoluţie al pandemiei încetineşte pe plan global. Fără măsurile de izolare pe care le-am luat am fi asistat la o explozie a cazurilor”, a spus Iohannis.

După emiterea decretului, documentul ar trebui aprobat de plenul reunit al Parlamentului. Partidele din Opoziţie au anunţat că vor pune condiţii pentru prelungirea stării de urgenţă. Pe 6 aprilie, şeful statului a anunţat că „va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă”. Primul decret pentru instituirea stării de urgenţă timp de 30 de zile a fost emis pe 16 martie. El a fost supus votului Parlamentului pe data de 19 martie.

USR anunţă că va vota pentru decretul de prelungire a stării de urgenţă

Uniunea Salvaţi România afirmă că va vota pentru decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă, anunţat, marţi, de preşedintele Klaus Iohannis.

„Este evident că nu am trecut de faza cea mai grea a pandemiei şi e nevoie în continuare de măsuri speciale. Noi, USR, am spus mereu că vom contribui cu toate puterile noastre la depăşirea momentului dificil prin care trecem”, precizează USR într-o postare pe Facebook.

Totodată, Uniunea cere Guvernului „să fie transparent, să comunice mai coerent şi să ia doar măsuri care sunt discutate cu toţi” actorii politici, economici şi sociali.

„Vom trece de această criză, dar contează enorm felul în care o vom face. Cu cât există mai multă încredere în societate, cu atât sunt mai mari şansele ca pagubele de pe urma situaţiei curente să fie limitate”, menţionează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...