Starea de alertă, prelungită de Executiv cu 30 de zile. Hotărârea de Guvern a apărut în Monitorul Oficial

Starea de alertă a fost prelungită, la nivel naţional, cu 30 zile, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 476 din 2020, publicate marţi, 16 iunie, în Monitorul Oficial. 
Economica.net - mie, 17 iun. 2020, 05:59
Starea de alertă, prelungită de Executiv cu 30 de zile. Hotărârea de Guvern a apărut în Monitorul Oficial

Următoarele măsuri de relaxare, după 1 iulie

„După cum știți, în cadrul evoluției pandemiei, la nivelul țării noastre, suntem încă pe panta descendentă. După un număr de 166 de cazuri noi ieri, astăzi am avut 250 de cazuri, 10 decese de ieri până astăzi, avem peste 4.500 de cazuri active. În acest context și tocmai în evoluția focarelor care se află în diseminare, s-a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă. În aceste condiții, s-a gestionat şi se gestionează în continuare și un al treilea pachet de măsuri de relaxare”, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, la finalul şedinţei de Guvern de marţi.

Cele mai importante declaraţii ale ministrului Tătaru:

Tot în ședința de astăzi, ca urmare a hotărârii Comitetului Național pentru Situaţii de Urgență, s-a decis să se relaxeze anumite activități.
Grădinițele, creșele și afterschool-urile își vor relua activitatea pe parcursul verii. Această activitate se va relua după un set de norme și de măsuri de aplicare, în vederea desfășurării și funcționării acestor instituții în contextul în care trebuie să avem foarte mare grijă la precauții, la distanțare, la igienă și în general trebuie să avem foarte mare grijă când este vorba și de copii.
Tot în acest context, în aceste măsuri de relaxări, s-a luat decizia de a relua activitatea în sălile de fitness. Această activitate se va relua în aceleași condiții de distanțare fizică, de natură sanitară, precum și cu precauții în ce privește dezinfecția, precauții în ce privește spațiul comun din aceste instituții.

S-a luat tot astăzi decizia relaxării, în acest context, a tot ce înseamnă mall-uri, dar mall-uri referindu-ne la spațiile de vânzare, nu se discută în mall despre deschiderea cinematografelor, despre deschiderea food court-urilor sau deschiderea acelor locuri de joacă. Sunt spații comune, sunt spații care au un anumit specific și trebuie anumită atenție. Menționez că am luat aceste decizii sau luăm acestei decizii de relaxare în măsura în care putem avea și niște măsuri sau niște precauții în acest sens, putând interveni la moment dat dacă există evoluții nefavorabile.

Un moment important după multe discuții pe care le-am avut și s-a luat decizia de comun acord cu Patriarhia și cu celelalte culte, se redeschid slujbele sau adunările religioase în interior. Aceste reluări de slujbe sau adunările religioase în interior se fac, la fel, în contextul respectării acelei distanțări fizice. Numărul de persoane aflate în interiorul bisericilor sau sălilor de cult se va face în funcție de suprafața acestor săli, numărul de persoane va ține cont de distanțarea fizică; la fel, obligativitatea păstrării măștilor este în curs.

Tot în acest context, s-a luat decizia ca în tot ce înseamnă sport în aer liber să se respecte aceleași condiții de igienă, distanțare fizică. Orice eveniment privat în interior nu va depăși numărul de 20 de persoane, iar evenimentele private în aer liber nu vor depăși un număr de 50 de persoane. În acest context, mă repet, respectând niște reguli de igienă, distanțare fizică, reguli de precauție pe care trebuie să le avem fie că este afterschool, fie că este mall, fie că este sală de fitness, fie că este biserică, putem gestiona o situație care să ne ducă după 1 iulie la un alt pachet de relaxări. Conștientizăm și noi, ca guvern, după cum credem că conștientizează și populația, că situația încă nu este la final. Suntem într-un moment pe care trebuie să-l gestionăm, suntem într-un moment în care putem ajunge la o viață cvasinormală doar respectând aceste condiții, a spus Nelu Tătaru, la finalul şedinţei de Guvern de marţi.

Raed Arafat: Există semne că situația poate oricând să se deterioreze

„Așa cum a precizat domnul ministru mai înainte, a fost propusă prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie 2020, la propunerea ministrului afacerilor interne și, bineînțeles, și al Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Există motive pentru care am făcut acest lucru. După o analiză foarte amănunțită a situației actuale, în pofida faptului că avem o curbă descendentă, totuși există semne că situația poate oricând să se deterioreze și să avem cel puțin focare serioase sau să avem o situație mai grea în următoarea perioadă, dacă nu se respectă măsurile compensatorii care au fost deja menționate, și anume purtatul măștilor, distanțarea fizică, triajul la intrare în spații închise, purtatul măștilor în transportul în comun, deci toate astea sunt extrem de necesare că să păstrăm un control asupra situației la acest moment și ca să păstrăm o curbă descendentă. Am văzut în ultima perioadă totuși creșteri care au depășit 300 de cazuri în 24 de ore și la un procent din testări care a ajuns până și la 5% din totalul testelor care au fost efectuate.
Analiza care a fost făcută împreună cu INSP şi împreună cu colegii de la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și împreună cu alți specialiști a arătat că conducerea și comanda unică, luarea unor masuri rapide vor fi necesare mai departe. Există o creștere față de cum a fost acum două săptămâni, acum câteva zile la numărul pacienților în terapiile intensive. Există focare care au apărut în instituții medicale, care necesită detașare de personal, care necesită mișcare de personal pentru acoperirea nevoilor unităților sanitare unde personalul este în izolare sau este chiar bolnav și internat în spitale. Acestea sunt unele dintre motive pentru care s-a optat pentru propunerea prelungirii stării de alertă. Bineînțeles, în cadrul prelungirii stării de alertă nu se mai regăsesc propuneri privind achizițiile directe sau alte propuneri care nu sunt necesare în această fază, deci veți vedea o diferență între propunerile de acum și situațiile care au fost înainte, în timpul stării de urgență și în timpul în care am avut până acum în situația în care s-au permis anumite aspecte care nu mai sunt necesare. Deci se va păstra obligativitatea purtării măștilor, a triajului epidemiologic la intrarea în instituții și în spațiile închise și purtatul măștilor în transportul în comun. Mai multe puncte de frontieră urmează să fie deschise, s-a luat această decizie, și aici menționez Negru Vodă – județul Constanța, Turnu Măgurele – județul Teleorman, Sighetul Marmației – județul Maramureș, Rădăuți Prut – județul Botoșani, Oancea – județul Galați, precum și Jimbolia – județul Timiș, feroviar, cu excepția traficului de marfă. Deci, acestea urmează să fie redeschise la acest moment și să fie funcționale. Erau închise înainte, era Jimbolia, de exemplu, închis, era exceptat numai pentru traficul de marfă, acum va fi deschis și pentru călătoriile de persoane. Deci, în altă ordine de idei, referitor la călătoriile aeriene, adică transportul aerian. INSP și cu acordul și cu aprobarea a CNSU, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, vor emite periodic lista țărilor care urmează să fie reluate cu ele zborurile sau eventual întrerupte cu ele zborurile dacă se deteriorează situația pe o durată mai lungă într-o țară, pe o durată de 14 zile. Deci, după cum știți, INSP săptămânal va stabili lista noilor țări care vor fi introduse pentru eliminarea măsurii de izolare și carantinare la întoarcere din țările respective și, automat, pentru reluarea zborurilor cu țările respective, așa că acest lucru urmează să se întâmple în următoarea perioadă. Următoarea evaluare va fi la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a intra în vigoare în cursul zilei de luni”, a spus Arafat.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...