Statele din Balcanii de Vest trebuie să-şi reducă deficitul şi datoria pentru a restabili creşterea – FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut statelor din Balcanii de Vest să-şi reducă deficitele şi povara datoriei publice şi să rezolve problema creditelor neperformante pentru a restabili creşterea, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 10 mart. 2015, 07:22
Statele din Balcanii de Vest trebuie să-şi reducă deficitul şi datoria pentru a restabili creşterea - FMI

Albania, Serbia, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Muntenegru şi Kosovo trebuie ‘să finalizeze reformele structurale începute în urmă cu două decenii’ şi să atragă finanţare externă pentru a stimula creşterea, se arată în raportul FMI.

‘Fără reforme suplimentare, creşterea lentă din ultimii ani va continua, afectând standardul de viaţă şi reducând oportunităţile de angajare în regiune’, a apreciat prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton.

Creşterea medie în regiune este estimată la 1,3% în 2015, conform estimărilor publicate în ianuarie de Banca Mondială, mult sub avansul de 2,9% prognozat de FMI pentru Europa emergentă şi în curs de dezvoltare. Statele din Balcanii de Vest vor trebui să depună eforturi până în 2030 pentru a se apropia de nivelul veniturilor pe cap de locuitor din statele avansate din UE, se arată în raport.

Regiunea trebuie să ia măsuri pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice, reducerea deficitului fiscal şi a datoriei publice, majorarea exporturilor, vânzarea companiilor de stat care consumă resurse bugetare, stimularea pieţei muncii şi rezolvarea problemei creditelor neperformante, astfel încât băncile să poată majora creditarea acordată sectorului privat, apreciază FMI.

Într-un raport publicat recent de ‘Iniţiativa de la Viena’, se arată că băncile occidentale şi-au redus finanţarea către ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est într-un ritm mai rapid în trimestrul al treilea al anului trecut, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce creditarea a crescut în Turcia, Rusia şi Polonia.

Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), băncile occidentale şi-au redus poziţiile externe faţă de ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est cu 0,3% din PIB în trimestrul al treilea al anului trecut, după o scădere de 0,1% din PIB în trimestrul al doilea, iar dacă se exclud Rusia şi Turcia poziţiile externe ale băncilor au scăzut cu 0,4% din PIB, o reducere similară cu cea înregistrată în trimestrul precedent. În cazul României, băncile occidentale şi-au redus poziţiile externe cu 0,5% din PIB în trimestrul al treilea, după o scădere de 0,3% din PIB în trimestrul al doilea.

Avansul creditului în regiune a scăzut în trimestrul al treilea din 2014, dar a rămas pozitiv în luna noiembrie 2014. Creşterile au fost concentrate în mare parte în Turcia (18%), Rusia (12%) şi Polonia (5%). În România, creditarea a scăzut atât în cazul împrumuturilor către gospodării, cât şi către companii, însă reducerea a fost mult mai mică decât în Ucraina (minus 14 procente), Bulgaria (minus 7,7 procente) şi Serbia (minus 6,4 procente).

‘Iniţiativa de la Viena’ a fost creată la începutul anului 2009 ca o platformă public-privată destinată asigurării unui nivel adecvat de capital şi lichiditate pentru băncile occidentale şi diviziile lor din Europa Centrală şi de Sud-Est. Iniţiativa a fost relansată sub denumirea ‘Viena 2’ în luna ianuarie 2012, ca răspuns la creşterea riscurilor pentru regiunea CESEE provenite din partea zonei euro.

FMI a colaborat cu BERD, Banca Mondială, creditorii activi în regiune şi autorităţile de reglementare în cadrul ‘Iniţiativei de la Viena’, pentru a ajuta regiunea să compenseze impactul crizei financiare globale. Acum, acest grup caută să găsească soluţii la problema creditelor neperformante, se arată în raportul FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...