Statele membre ale UE vor să coopereze cu ţările arabe pentru combaterea terorismului

Statele membre ale Uniunii Europene s-au pronunţat luni pentru o cooperare sporită în cadrul blocului comunitar, dar şi cu ţările arabe în lupta împotriva terorismului, în contextul în care Europa este în stare de alertă după atentatele comise în urmă cu zece zile în Franţa şi după neutralizarea unei celule jihadiste în Belgia, transmite AFP.
Economica.net - lun, 19 ian. 2015, 14:18
Statele membre ale UE vor să coopereze cu ţările arabe pentru combaterea terorismului

”Trebuie să fie consolidată maniera noastră de a coopera cu ţările arabe, dar şi între noi. Atacurile teroriste vizează şi musulmani din lumea întreagă şi de aceea este nevoie de o alianţă, de un dialog pentru a face faţă împreună” terorismului, a afirmat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), întâlnire la care a fost invitat şi secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi.

”Vom discuta astăzi (luni – n.r.) despre unele aspecte ale politicii externe, mai exact despre relaţii mai intense şi cu ţările musulmane”, a adăugat şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier, înaintea reuniunii de la Bruxelles..

În opinia secretarului general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, lupta contra terorismului nu este doar ”o chestiune militară sau de securitate”, ci ea trebuie dusă şi ”la nivel intelectual, cultural, mediatic şi religios”.

Cooperarea în domeniul informaţiilor, consolidarea controalelor la frontierele spaţiului Schengen, combaterea traficului de arme şi crearea unui registru comun al pasagerilor curselor aeriene (Passenger Name Record – PNR) au devenit priorităţi ale liderilor europeni după atentatele comise în urmă cu zece zile din Franţa şi după neutralizarea unei celule jihadiste în Belgia.

Aceste chestiuni vor fi discutate de miniştrii de interne ai statelor membre ale UE pe 28 ianuarie, la Riga, într-o reuniune organizată de preşedinţia letonă a Consiliului UE şi care pregăteşte summitul din 12 februarie consacrat luptei contra terorismului şi contra ”combatanţilor străini” europeni după revenirea lor din Siria şi Irak.

De asemenea, şefii diplomaţiilor din mai multe state membre vor participa joi, la Londra, la o reuniune comună organizată de Marea Britanie şi SUA şi la care vor fi prezenţi reprezentanţi ai ţărilor membre ale coaliţiei internaţionale ce luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Forţele speciale franceze i-au ucis la 9 ianuarie pe cei doi jihadişti (fraţii Said şi Cherif Kouachi) acuzaţi de masacrul de la Charlie Hebdo, precum şi pe Amedy Coulibaly, autorul unei luării de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris, unde au fost descoperite după asalt cadavrele a patru persoane.

Deznodământul a pus capăt a trei zile de urmărire generală după atacul din 7 ianuarie asupra sediului publicaţiei satirice Charlie Hebdo de la Paris, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Acest atentat, cel mai sângeros din istoria Franţei, a provocat o puternică undă de şoc în lumea întreagă.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...