Statele membre UE nu sunt obligate să sprijine producţia de energie regenerabilă în alte state

Schema de sprijin suedeză care favorizează producţia de energie verde pe teritoriul naţional este compatibilă cu legislaţia europeană a decis marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, o decizie în urma căreia statele membre vor putea evita o modificare radicală a legislaţie lor privind energiile regenerabile, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 01 iul. 2014, 15:21
Statele membre UE nu sunt obligate să sprijine producţia de energie regenerabilă în alte state

Decizia este una surprinzătoare deoarece contrazice opinia avocatului general al CEJ, care în luna ianuarie a apreciat că Suedia a încălcat tratatele europene privind libera circulaţie a bunurilor. În majoritatea cazurilor, decizia CEJ ţine cont de sugestiile avocatului general.

Cazul a apărut atunci când Suedia a refuzat să acorde subvenţii unui producător finlandez de energie eoliană care opera un parc eolian instalat în arhipelagul Aland, amplasat între Finlanda şi Suedia. Deşi este parte din teritoriul Finlandei, arhipelagul Aland este conectat la reţeaua energetică din Suedia şi locuitori săi vorbesc limba suedeză.

Conform deciziei de astăzi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, un producător finalndez de energie eoliană care vinde energia în Suedia nu are dreptul să beneficieze de schema suedeză de sprijinire a energiilor regenerabile. ‘Curtea aminteşte că directiva nu obligă statele membre care au optat pentru o schemă de sprijin să extindă posibilitatea de a beneficia de aceasta la energia electrică verde produsă pe teritoriul unui alt stat membru. În consecinţă, schema de sprijin suedeză este compatibilă cu directiva’ se arată în decizia CEJ.

În urma deciziei de astăzi, statele membre UE pot să limiteze în continuare schemele de suport pentru energiile regenerabile numai pe teritoriul lor. Acest dosar are implicaţii ample într-un moment în care Europa se străduieşte să reducă subvenţiile pentru energiile regenerabile, considerate vinovate pentru creştere costurilor şi reducerea competitivităţii Uniunii Europene.

Grupurile care reprezintă interesele industriei energetice au salutat şi ele decizia de marţi a CEJ. ‘Decizia va oferi o claritate sporită pentru investitorii în industria eoliană’ a declarat Justin Wilkes,, director general adjunct la Asociaţia europeană pentru energie eoliană (EWEA).

În România, la mijlocul anului trecut, Guvernul a decis să reducă ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile. Conform actului normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

Te-ar mai putea interesa și
Tranzacție pe piața jocurilor de noroc. Familia Ghețu și un holding din Cipru se asociază pentru a prelua șapte companii din domeniu
Tranzacție pe piața jocurilor de noroc. Familia Ghețu și un holding din Cipru se asociază pentru a prelua șapte companii ...
Emma Gamma Limited, un holding din Cipru cu participații în firme care furnizează activități de pariuri și jocuri de noroc și familia Ghețu vor să cumpere împreună șapte companii active......
Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate – consultanţi
Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate – consultanţi
- O serie de noutăţi legislative în domeniul TVA vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificării ...
Chnezii estimează vânzarea a 6 milioane de vehicule electrice în acest an pe piața internă
Chnezii estimează vânzarea a 6 milioane de vehicule electrice în acest an pe piața internă
Un număr record de şase milioane de automobile electrice ar urma să fie vândute în acest an în China, pe fondul majorării ...
Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre – sondaj
Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre – sondaj
Aproximativ 50% dintre români apreciază că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, iar 38% ...