UE aplică de vineri o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei. Reacţia Moscovei

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns joi la un acord pentru ca sancţiunile economice consolidate contra Rusiei să intre în vigoare vineri, 12 septembrie, au anunţat surse diplomatice europene, citate de AFP.
Economica.net - joi, 11 sept. 2014, 12:20
UE aplică de vineri o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei. Reacţia Moscovei

Decizia a fost luată pentru a menține presiuniea asupra Moscovei în pofida unei aparente detensionări a situației din teren în estul Ucrainei.

Cele 28 de state UE vor face, până la sfârșitul acestei luni, o analiză exhaustivă asupra punerii în aplicare a planului de pace în Ucraina.

UE a aprobat luni o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei în contextul crizei din Ucraina, însă a precizat că amână pentru câteva zile punerea lor în aplicare, pentru a da timp Moscovei să-şi continue eforturile de pace. Detaliile sancţiunilor respective nu vor putea fi cunoscute decât după publicarea lor, vineri, în Jurnalul oficial al UE.

Ambasadorii celor 28 de state membre UE şi-au reluat joi dimineaţă discuţiile, după ce nu au ajuns la un consens în timpul primei runde desfăşurate miercuri.

Principiul noilor măsuri fusese decis de şefii de stat şi de guvern din UE pe 30 august după o escaladare a violenţelor în estul Ucrainei, marcată de intrarea forţelor ruse.

Noua serie de sancţiuni, aprobată dar încă nepusă în practică, ar putea avea consecinţe negative asupra economiei UE, a estimat miercuri preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, într-un interviu pentru postul de radio Deutschlandfunk. Cu toate acestea, ţările europene trebuie să dea dovadă de solidaritate în această problemă, a mai spus el.

Reacția Rusiei

Rusia a pregătit noi măsuri de retorsiune la adresa ţărilor occidentale care au adoptat împotriva sa sancţiuni, măsuri ce prevăd în mod concret restricţii la importul anumitor mărci de autoturisme sau la produse ale industriei textile, a anunţat joi un consilier al Kremlinului, informează RIA Novosti şi AFP.

‘Ministerul Economiei a elaborat, din câte ştiu, lista produselor’ ce vor fi vizate de aceste noi măsuri, pe lângă produsele alimentare aflate deja sub embargo, a declarat consilierul Andrei Belousov.

Cu toate acestea, Belousov şi-a exprimat speranţa că ‘bunul simţ va avea câştig de cauză’ şi Rusia ‘nu va fi nevoită să adopte aceste noi măsuri’.

Întrebat referitor la produsele care ar putea fi vizate, consilierul a citat ‘o serie întreagă de produse non-agricole, în cazul cărora partenerii (comerciali), în special europenii, depind mai mult de Rusia decât Rusia de ei’. ‘Acest lucru se referă, de exemplu, la importurile de autoturisme, în special de ocazie, la produsele industriei textile, pe care Rusia le poate produce ea însăşi’, a precizat Belousov.

Ca răspuns la sancţiunile impuse de Occident, Moscova a impus deja un embargo asupra celor mai multe produse alimentare din ţările care au impus sancţiuni, provocând o creştere a preţurilor în Rusia la anumite produse, de exemplu la carne.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...