Statele UE iau în vizor site-urile radicale pentru a combate fenomenul jihadismului

Nouă state europene s-au pronunţat joi în favoarea planurilor de a intensifica schimbul de informaţii şi de a elimina website-urile radicale pentru a încerca să-i oprească pe cetăţenii europeni să meargă şi să lupte în Siria, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 19:40
Statele UE iau în vizor site-urile radicale pentru a combate fenomenul jihadismului

Iniţiativa statelor care se consideră cele mai afectate de violenţele jihadiste a devenit mai urgentă după atacul soldat cu trei morţi de la Muzeul evreiesc din Bruxelles de luna trecută.

Francezul de 29 de ani arestat sub suspiciunea că ar fi comis atacul s-ar fi întors recent din Siria, unde a luptat alături de rebelii islamişti în războiul civil, potrivit autorităţilor.

Propunerile întocmite de Franţa şi Belgia au fost susţinute de Germania,Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Olanda şi Spania, în cadrul unei reuniuni desfăşurate joi în Luxemburg, conform unei declaraţii comune a miniştrilor de interne francez şi belgian.

Oficiali din acest grup de ţări vor avea întâlniri cu ‘principalii operatori de internet’ în această lună pentru a analiza posibilităţile de a închide imediat site-urile şi a interzice mesajele care răspândesc ura sau încurajează militantismul violent sau terorismul, se menţionează în declaraţie.

O propunere britanică de a crea un task force european care să folosească campanii media pentru a contracara mesajele radicale a fost sprijinită şi de alţi miniştri, mai menţionează textul.

Alte propuneri vizează folosirea datelor privind pasagerii aerieni pentru a-i depista pe cei care se întorc din Siria, iar atunci când o astfel de persoană este detectată se doreşte ca informaţiile să fie stocate într-o bază de date la nivelul UE folosită de ofiţerii vamali şi de poliţie şi să fie trimise la Europol.

Experţii vor lucra asupra detaliilor privitoare la noile măsuri înainte ca miniştrii de interne să decidă asupra acestora în cadrul unei reuniuni din luna iulie, de la Milano.

Guvernele europene sunt profund preocupate de faptul că unii dintre cetăţenii lor – de multe ori cei care provin dintr-un mediu imigrant islamist – plecând să lupte în Siria şi venind apoi înapoi cu idei radicale, precum şi cu capacitatea de a folosi arme, comentează Reuters.

Autorităţile austriece au arestat un bărbat suspectat că-i radicaliza pe musulmani şi că-i recruta pe aceştia pentru a lupta în Siria, a declarat joi un procuror dintr-un land austriac.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...