UPDATE Statele UE impun sancţiuni mai aspre Rusiei, în domeniile petrolier şi al apărării

Ambasadorii Uniunii Europene (UE) au ajuns marţi la un acord privind impunerea de sancţiuni economice împotriva Rusiei. Sancţiunile urmează să vizeze industria petrolieră, apărarea şi tehnologiile sensibile, informează Reuters, DPA şi AFP.
Economica.net - mar, 29 iul. 2014, 15:16
UPDATE Statele UE impun sancţiuni mai aspre Rusiei, în domeniile petrolier şi al apărării

Ambasadorii Uniunii Europene (UE) au ajuns marţi la un acord privind impunerea de sancţiuni economice mai aspre împotriva Rusiei.

Sancţiunile urmează să vizeze industria petrolieră, apărarea şi tehnologiile sensibile, informează Reuters, DPA şi AFP.

Sancţiunile vor fi supuse unei revizuiri peste o perioadă de trei luni, a precizat un diplomat.

Sancţiunile economice ale UE împotriva Rusiei sunt menite să-l determine pe preşedintele Vladimir Putin să pună capăt oricărui sprijin pentru demersurile de destabilizare a Ucrainei, menţionează France Presse.

‘S-a ajuns la un acord politic privind un pachet de sancţiuni economice’, în cadrul reuniunii ambasadorilor celor 28 de state membre desfăşurate la Bruxelles, a anunţat purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al Uniunii.

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie publicat în Jurnalul oficial al UE. Este de aşteptat ca sancţiunile să intre în vigoare până la sfârşitul zilei de joi, 31 iulie, au menţionat diplomaţi europeni, potrivit DPA.

Comisia a pregătit o propunere legislativă ce cuprind măsuri împotriva Rusiei în domeniile accesului pe pieţele de capital, apărare, dubla utilizare (civilă şi militară) a bunurilor şi tehnologiilor sensibile, îndeosebi în legătură cu sectorul energetic, precizează Efe.

Până acum, sancţiunile UE împotriva Rusiei s-au axat pe anularea de reuniuni bilaterale, suspendarea cooperării în anumite domenii, precum şi îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor pentru o serie de persoane şi entităţi considerate responsabile de destabilizarea situaţiei din Ucraina.

Noile sancţiuni vor fi supuse unei revizuiri peste o perioadă de trei luni, a precizat un diplomat citat de Reuters.

UE şi-a înăsprit poziţia după prăbuşirea, la 17 iulie, a unui avion malaezian în estul Ucrainei, atribuită unui tir de rachetă lansat de separatişti proruşi. Drama, care a costat viaţa a 298 de oameni aflaţi la bordul avionului, între care aproape 200 de olandezi, i-a determinat pe europeni să adopte măsuri vizând economia rusă, după ce luni la rând s-au arătat divizaţi în legătură cu acest subiect.

Ministrul olandez de externe Frans Timmermans a declarat marţi că sancţiunile care vizează pieţele de capital ruseşti convenite de statele membre ale Uniunii Europene ca răspuns la criza din Ucraina vor avea un efect imediat, informează Reuters, citat de Agerpres.

„Astăzi la Bruxelles se discută despre cea de-a treia fază a pachetului de sancţiuni care vizează piaţa de capital, şi eu cred că (aceste sancţiuni) vor avea un afect puternic şi imediat”, a afirmat şeful diplomaţiei olandeze în parlament înainte de momentul anunţării unui acord între statele UE.

Timmermans, care s-a adresat parlamentului în timpul unei dezbateri cu privire la doborârea avionului Malaysian Airlines în estul Ucrainei în care 298 de persoane au fost ucise, majoritatea olandezi, a declarat că sancţiunile vor transmite un semnal puternic Moscovei că ‘se află pe un drum greşit’.

Ministrul a declarat, de asemenea, că numărul victimelor olandeze în accidentul aviatic din Ucraina a fost revizuit în creştere la 195.

Ambasadorii Uniunii Europene (UE) au ajuns cu puţin timp în urmă la un acord privind impunerea de sancţiuni economice împotriva Rusiei. Sancţiunile urmează să vizeze industria petrolieră, apărarea şi tehnologiile sensibile

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...