Statele Unite ar primi favorabil un plan al Siriei de renunţare la arsenalul chimic – consilier

Statele Unite ar primi favorabil orice plan prin care Siria va renunţa la armamentul chimic, afirmă unul dintre consilierii preşedintelui Barack Obama, exprimând însă scepticismul, relatează AFP.
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 08:22
Statele Unite ar primi favorabil un plan al Siriei de renunţare la arsenalul chimic - consilier

Tony Blinken, consilier-adjunct pentru Securitate Naţională, afirmă că Statele Unite vor examina cu atenţie propunerea Rusiei pe această temă, notând că ameninţarea Statelor Unite cu o intervenţie militară a generat acest efect.

Iran salută iniţiativa Moscovei privind armele chimice din Siria

Iranul „primeşte favorabil” iniţiativa Rusiei cu privire la o plasare sub control internaţional a armelor chimice în Siria, a declarat marţi într-o conferinţă de presă săptămânală Marzieh Afgham, o purtătoare de cuvânt a Ministerului iranian de Externe, relatează AFP.

„Republica islamică Iran primeşte favorabil iniţiativa (Rusiei) care vizează să împiedice orice acţiune militară” împotriva Siriei, a declarat Afgam.

„Vrem ca regiunea noastră să fie curăţată de toate armele de distrugere în masă (…). Este necesar ca aceste eforturi să vizeze, de asemenea, armele chimice de care dispun grupările rebele siriene”, a adăugat ea.

Hillary Clinton: O decizie a Siriei de renunţare la arsenalul chimic ar fi o „etapă importantă”

O eventuală decizie a Siriei de renunţare la arsenalul chimic ar fi o „etapă importantă”, a declarat fostul secretar de Stat american Hillary Clinton imediat după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele Barack Obama la Casa Albă.

„Dacă regimul de la Damasc plasează imediat stocurile de arme chimice sub control internaţional, aşa cum secretarul de Stat John Kerry a discutat cu Rusia, aceasta ar fi o etapă importantă. Dar nu poate fi un nou pretext pentru amânare sau obstrucţionare”, a avertizat Hillary Clinton, conform AFP.

Statele Unite ar primi favorabil orice plan prin care Siria va renunţa la armamentul chimic, a afirmat unul dintre consilierii preşedintelui Barack Obama, exprimând însă scepticismul. Tony Blinken, consilier-adjunct pentru Securitate Naţională, a declarat că Statele Unite vor examina cu atenţie propunerea Rusiei pe această temă, notând că ameninţarea Statelor Unite cu o intervenţie militară a generat acest efect.

Cu puţin timp în urmă, un alt consilier prezidenţial american, Ben Rhodes, a declarat că Statele Unite sunt pregătite să discute cu Rusia pentru a determina dacă propunerea de plasare a arsenalului chimic sirian sub control internaţional este credibilă. Rhodes a avertizat însă că Washingtonul nu va diminua presiunile asupra Damascului.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a propus crearea unor zone aflate sub controlul Naţiunilor Unite, în Siria, pentru distrugerea armelor chimice. Rusia a îndemnat regimul Bashar al-Assad să plaseze sub control internaţional armamentul chimic şi să îl distrugă, în contextul acuzaţiilor privind comiterea unui atac chimic pe 21 august, la periferia Damascului, soldat, potrivit Statelor Unite, cu aproximativ 1.400 de morţi. Regimul Bashar al-Assad a salutat propunerea Rusiei privind plasarea sub control internaţional a arsenalului chimic sirian.

Obama a salutat propunerea rusă privind armamentul chimic sirian, evocând un posibil „avans”

Barack Obama a salutat luni seara propunerea rusă privind o plasare a arsenalului chimic sirian sub control internaţional, îndepărtând perspectiva unor atacuri împotriva regimului de la Damasc, acuzat de comiterea unui atac chimic soldat cu sute de morţi, relatează AFP.

„Acest lucru ar putea constitui un avans important”, a declarat preşedintele american pentru NBC, după o zi plină de lovituri de teatru, care ridicau întrebări asupra direcţiei principale a administraţiei americane în acest dosar.

Confruntat cu o opinie publică ostilă unei intervenţii în Siria – şase americani din zece i se opun potrivit unui sondaj publicat luni -, Barack Obama joacă atât credibilitatea Statelor Unite, cât şi preşedinţia sa în acest dosar spinos.

După o rafală de interviuri cu posturi americane de televiziune importante, el urmează să se adreseze marţi seara naţiunii, în mod solemn, de la Casa Albă.

Recunoscând că se află într-o situaţie dificilă în faţa Congresului, cărui îi cere undă verde pentru efectuarea unei operaţiuni militare, Obama a apreciat că ultimele evoluţii au fost rezultatul direct al ameninţărilor cu atacuri americane.

Considerat unul dintre cele mai importante din lume, arsenalul chimic sirian este estimat la „peste 1.000 de tone” de către serviciile franceze de informaţii. Neutralizarea acestuia, în cazul în care se va ajunge la acest lucru, ar putea să se dovedească extrem de delicată pe teren, în mijlocul unui război civil care s-a soldat deja cu peste 100.000 de morţi.

Întrebat de ABC despre posibilitatea unei „pauze” în calea spre atacuri, în cazul în care armele chimice ar fi securizate, Obama a răspuns „desigur, dacă acest lucru are loc”.

Franţa a apreciat că propunerea rusă merită „un examen precis”, şeful diplomaţiei Laurent Fabius reclamând „angajamente precise, rapide şi verificabile” din partea Damascului. Cancelarul german Angela Merkel a apreciat, la rândul său, că propunerea este „interesantă”.

Oferind asigurări că Damascul este pregătit pentru negocieri de pace, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a produs o adevărată surpriză, anterior, anunţând că a propus sirienilor să îşi palseze stocul de arme chimice sub control internaţional şi să îl distrugă.

Siria a „primit favorabil”, imediat, această propunere, prin vocea şefului diplomaţiei sale Walid Muallem, care s-a abţinut totodată să fie mai explicit pe fond.

Ulterior, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat la crearea unor zone supervizate de ONU, în Siria, în care ar putea să fie distruse armele chimice.

„Studiez posibilitatea de a solicita de urgenţă Consiliului de Securutate să ceară transferul imediat al stocurilor de arme şi precursori chimici în zone din Siria în care ar putea să fie depozitate în securitate şi distruse”, a precizat el, apreciind că este indispensabil să fie depăşită „paralizia jenantă” a Consiliului în dosarul sirian.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...