Statele Unite au cerut altor țări, în special Turciei, să nu se implice în războiul din Nagorno-Karabah

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo (foto), a îndemnat vineri "terţele părţi" să păstreze distanţa faţă de conflictul din Nagorno-Karabah, exprimându-şi speranţa ca informaţiile privind prezenţa unor "jihadişti sirieni" în Azerbaidjan să fie nefondate, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 03 oct. 2020, 06:33
Statele Unite au cerut altor țări, în special Turciei, să nu se implice în războiul din Nagorno-Karabah

Luptele dintre armeni şi azeri pentru Nagorno-Karabah, regiune azeră populată majoritar de armeni şi care s-a separat odată cu prăbuşirea URSS, au continuat vineri, cu lovituri azere asupra principalului oraş al regiunii secesioniste.

Franţa a acuzat Turcia că înrăutăţeşte situaţia trimiţând, după cum a afirmat, „jihadişti” din Siria pentru a lupta alături de azeri.

„Ar trebui să îl întrebaţi pe preşedintele (turc Recep Tayyip) Erdogan de ce a luat o asemenea decizie”, le-a declarat Mike Pompeo jurnaliştilor în avionul cu care s-a întors din Croaţia, ultima etapă a unui miniturneu european.

Referindu-se la „informaţiile” despre trimiterea în Azerbaidjan a unor „combatanţi sirieni”, el a spus: „Sper că nu este cazul”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat că 300 de luptători „jihadişti” au plecat din Siria înspre Azerbaidjan trecând prin Turcia, o „linie roşie”, după cum a subliniat.

„Am îndemnat pe toată lumea să rămână deoparte, cu excepţia cazului în care lansează un apel la încetarea focului” şi afirmă că „dialogul” trebuie să reprezinte „metodologia pentru a restabili ordinea, a restabili pacea”, a continuat şeful diplomaţiei SUA.

În cazul „internaţionalizării” conflictului, cu „terţe părţi care aduc muniţie, sisteme de arme sau numai consilieri şi aliaţi, creşte complexitatea, creşte riscul de a pierde vieţi omeneşti”, a adăugat Mike Pompeo.

„Sigur că am comunicat acest mesaj atât liderilor azeri şi armeni, cât şi turcilor”, a mai spus secretarul de stat american.

La începutul anilor 1990, secesiunea provinciei Nagorno-Karabah a antrenat un război care s-a soldat cu 30.000 de morţi. Conflictul era aproape îngheţat, în pofida unor ciocniri frecvente, în special în 2016.

Luptele sângeroase au reînceput duminică. Azerbaidjanul a declarat oficial că îşi va continua operaţiunile până la eliberarea completă a teritoriului sau „retragerea totală” a armenilor.

La rândul său, Erevanul a amorsat o deschidere timidă, afirmând că este „pregătit” să se implice alături de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru restabilirea unei încetări a focului în Nagorno-Karabah.

Te-ar mai putea interesa și
Falimentul City Insurance schimbă  regulile RCA. Întâlnire de foc, la Ministerul Finanțelor. „Consumatorii își pierd drepturile”, reclamă service-urile și transportatorii. Revine în discuții decontarea directă-DOCUMENTE
Falimentul City Insurance schimbă regulile RCA. Întâlnire de foc, la Ministerul Finanțelor. „Consumatorii își ...
Falimentul City Insurance readuce în actualitate schimbări importante ale regulilor RCA pe care autoritățile încearcă să le facă de mai bine de trei ani. De data aceasta, afirmă surse din......
Senatul a decis ca să fie interzisă debranșarea de la gaze și electricitate a rău-platnicilor care fac parte categoria consumatorilor vulnerabili
Senatul a decis ca să fie interzisă debranșarea de la gaze și electricitate a rău-platnicilor care fac parte categoria ...
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, ca primă cameră sesizată, OUG 84/2021 referitoare la debranşarea/deconectarea ...
Cehia a început vaccinarea anti-COVID-19 cu a treia doză
Cehia a început vaccinarea anti-COVID-19 cu a treia doză
Republica Cehă a început luni vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19, această doză de consolidare fiind ...
Ursula von der Leyen consideră că Franța a fost tratată inacceptabil în privința contractului pentru submarine semnat cu Australia
Ursula von der Leyen consideră că Franța a fost tratată inacceptabil în privința contractului pentru submarine semnat ...
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a caracterizat luni drept "inacceptabil" modul în care a fost tratată ...