1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Statele Unite fac presiuni asupra Ciprului ca să înceteze blocarea sancțiunilor pe care UE vrea să le impună Belarusului

Washingtonul face presiuni asupra Ciprului pentru ca acesta să nu-şi mai folosească dreptul de veto pentru a bloca sancţiunile europene împotriva regimului la putere în Belarus şi să permită o acţiune coordonată între SUA şi UE, a declarat marţi un înalt funcţionar european, relatează AFP, citată de Agerpres.

22 sep, 2020 | Agerpres

Washingtonul este gata să adopte sancţiuni, dar administraţia americană vrea să-şi coordoneze acţiunea cu cea a UE, a explicat George Kent, subsecretarul de stat adjunct american pentru afaceri europene, cu prilejul unei vizite la Bruxelles.

"Planul iniţial era de a încerca să anunţăm ceva în paralel cu UE în această săptămână. Aşteptăm acum ca liderii europeni să ne spună cu claritate dacă pot lua o decizie", a declarat el.

UE a elaborat o listă de circa 40 de persoane pe care doreşte să le sancţioneze pentru rolul lor în fraudarea alegerilor prezidenţiale de la 9 august din Belarus şi în reprimarea manifestaţiilor împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Este însă necesară o unanimitate a celor 27 de state membre pentru adoptarea acestor sancţiuni. Ori Nicosia a condiţionat aprobarea lor de adoptarea de sancţiuni UE pentru a face să înceteze operaţiunile de foraj ale Turciei în apele sale teritoriale.

Poziţia cipriotă a provocat critici din partea anumitor ţări din UE, care afirmă că aceasta îl protejează pe Aleksandr Lukaşenko şi că întârzierea provocată a bulversat planurile de acţiune coordonate ale Occidentului.

George Kent a anunţat că Washingtonul a luat contact cu Cipru pentru a solicita o schimbare de atitudine. "I-am încurajat să se alăture consensului pentru a permite UE să avanseze, în scopul de a exista această abordare comună coerentă între ţări care împărtăşesc aceleaşi idei", a declarat el.

O reuniune a miniştrilor de externe ai UE de luni nu a permis deblocarea situaţiei, care va fi acum discutată de şefii de stat şi guvern cu prilejul summitului european amânat pentru 1 şi 2 octombrie.

George Kent a venit la Bruxelles pentru a se întâlni cu funcţionari şi diplomaţi ai UE şi a discuta despre criza din Belarus, teatrul unor manifestaţii de stradă fără precedent împotriva lui Lukaşenko, considerat "ultimul dictator al Europei".

Spre deosebire de UE, care a ridicat cele mai multe sancţiuni împotriva Belarus în 2016, inclusiv pe cele care îl vizau pe Aleksandr Lukaşenko, SUA şi-au menţinut sancţiunile.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO