Statele Unite își încetează colaborarea cu Organizația Mondială a Sănătății

Statele Unite își vor înceta legăturile cu Organizația Mondială a Sănătății din cauza modului în care această agenție a ONU a gestionat pandemia de coronavirus, președintele Trump acuzând OMS că a devenit o marionetă a Chinei, informează Reuters.
Economica.net - sâm, 30 mai 2020, 06:31
Statele Unite își încetează colaborarea cu Organizația Mondială a Sănătății

Această măsură de a se retrage din colaborarea cu organizația cu sediul la Geneva, la care Statele Unite a aderat în 1948, vine că urmare a creșterii tensiunilor cauzate de pandemie dintre Washington și Beijing.

Într-o conferință de presă ținută la Casă Albă, Trump a acuzat oficialii chinezi că au ignorat obligațiile pe care le aveau să anunță Organizația Mondială a Sănătății cu privire la noul coronavirus, care a ucis sute de mii de oameni la nivel global, și că au pus presiune pe agenție să ducă restul lumii în eroare.

“China are un control total asupra Organizației Mondiale a Sănătății, în ciuda faptului că plătește contribuții de doar 40 de milioane de dolari pe an, în timp ce Statele Unite au plătiți contribuții de aproximativ 450 de milioane de dolari pe an”, a declarat președintele american.

Decizia lui Trump vine după ce președintele chinez Xi Jinping a promis săptămâna trecută că va acorda 2 miliarde de dolari pentru OMS în viitorii doi ani pentru a ajuta programele organizației de luptă împotriva coronavirusului. Suma ar fi echivalentă cu aproape tot bugetul pe care OMS l-a avut anul trecut.

În urmă cu o luna, Trump a anunțat că SUA vor înceta să mai finanțeze agenția, iar în 18 mai a trimis o scrisoare către conducerea OMS în care a cerut ca în termen de 30 de zile să pună în practică mai multe reforme interne.

“Pentru că au eșuat să pună în aplicare reformele cerute și atât de necesare, începând de azi noi punem punct relației cu Organizația Mondială a Sănătății și vom redirecționa aceste fonduri către alte acțiuni vizând sănătatea publică globală”, a mai spus Trump.

Nu este foarte clar cum această decizie va avea efect imediat. O decizie a Congresului american luată în 1948, când SUA s-a alăturat organizației, precizează că țara își rezervă dreptul de a se retrage din OMS după ce în prealabil a anunțat asta înante cu un an.

OMS încă nu comentat decizia luată de Trump, dar în trecut a respins acuzațiile că ar fi promovat dezinformările Chinei cu privire la virus. În prezent, Statele Unite contribuie direct cu 200 de milioane de dolari la bugetul Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit datelor furnizate de pagina oficială a OMS. Washingtonul mai contribuie cu sute de milioane de de dolari anual în activități voluntare care au legătură cu OMS, printre care programe de eradicarea poliomelitei, HIV, hepatită și tuberculoză.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele încasate se constituie venit al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român,......
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu sunt autentice sau că se face vânzare sub presiune
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu ...
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează în această perioadă o actiune de verificare ...
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Metodologia de acordare a gradaţiei de merit - sesiunea 2024 a fost trimisă la Monitorul Oficial, a anunţat marţi ministrul ...