Statele Unite insistă ca UE şi Grecia să ajungă la un acord

Statele Unite au insistat joi ca europenii şi Atena să ajungă la un acord asupra finanţării Greciei, avertizând contra unei 'incertitudini reînnoite' în zona euro în caz de eşec, potrivit unui înalt responsabil al Trezoreriei, citat de AFP.
Economica.net - vin, 20 feb. 2015, 04:50
Statele Unite insistă ca UE şi Grecia să ajungă la un acord

‘Este important pentru Europa şi pentru economia mondială să se ajungă la un acord’, a indicat acest responsabil, adăugând că este nevoie de un efort ‘viguros de compromis’ din partea celor două părţi, scrie Agerpres.

‘Europenii au capacitatea de a gestiona aceste provocări’, a dat asigurări acest responsabil al administraţiei americane sub acoperirea anonimatului.

‘Dacă negocierile eşuează, Grecia va simţi efectele economice imediat’ şi zona euro va cunoaşte o ‘incertitudine reînnoită, chiar şi economia ei în ansamblu’, a adăugat el.

‘Acest lucru ar apărea când economia zonei euro este slabă şi se confruntă cu presiuni dezinflaţioniste’, a insistat el.

În timp ce Washingtonul afirmă că urmăreşte situaţia în mod ‘angajat’, secretarul Trezoreriei Jack Lew a discutat joi cu preşedintele Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem, ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis şi omologul său francez Michel Sapin, a mai precizat Trezoreria.

Slovacia exclude orice ajutor suplimentar pentru Grecia şi aşteaptă „calmă” eventuala ieşire din zona euro

Primul ministru al Slovaciei Robert Fico a exclus orice ajutor suplimentar din partea ţării sale pentru Grecia, declarând că aşteaptă ‘calm’ eventuala ei ieşire (Grexit) din zona euro, într-un interviu joi în Financial Times, relatează AFP.

‘Nimeni din Europa nu vrea să dea bani Greciei’, a spus şeful guvernului slovac de stânga, adăugând că ar fi ‘imposibil de explicat opiniei publice că +săraca+ Slovacie ar trebui să subvenţioneze Grecia’.

‘Să explici oamenilor că trebuie să dăm bani grecilor, cu salariile şi pensiile lor? Imposibil. Imposibil’, a insistat el.

Potrivit lui Fico, un eventual ‘Grexit… ar fi astăzi mai puţin periculos decât în urmă cu doi, trei sau patru ani’.

Atena a făcut concesii joi pentru a obţine prelungirea finanţării internaţionale, considerate imediat insuficiente de Berlin, dar primite de Paris ca un ‘semn pozitiv’.

UE a dat termen Atenei până vineri pentru a cere prelungirea programului de ajutor internaţional în vigoare din 2010 şi însoţit de măsuri de austeritate drastice pe care noul guvern grec condus de SYRIZA nu le mai vrea.

Germania a respins cererea Greciei de prelungire a acordului de asistenţă financiară

Ministerul german de Finanţe a respins joi cererea formulată de Grecia pentru prelungirea acordului de asistenţă financiară, apreciind că nu îndeplineşte criteriile fixate de zona euro pentru continuarea ajutorului, transmite AFP.

‘Scrisoarea venită de la Atena nu este o propunere care să conducă la o soluţie substanţială. În realitate, ea vizează obţinerea unei finanţări punte fără a îndeplini cerinţele programului. Scrisoarea nu îndeplineşte criterii convenite luni de Eurogrup’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, Martin Jaeger.

Grecia a solicitat, joi, în mod oficial partenerilor din zona euro prelungirea cu şase luni a planului de asistenţă financiară, asumându-şi în schimb anumite angajamente. Cu toate acestea, Guvernul grec a refuzat să respecte ‘memorandumul’ care însoţeşte programul de ajutor şi care impune o serie de măsuri de austeritate.

În schimb, Berlinul insistă asupra a cinci condiţii care trebuie îndeplinite de Grecia, printre care angajamentul de a nu reveni asupra reformelor demarate. De asemenea, Grecia trebuie să onoreze toate datoriile şi să nu pună în pericol ţintele fiscale convenite.

Actualul program de asistenţă financiară convenit de Grecia cu partenerii din zona euro expiră la data de 28 februarie. În lipsa unui nou acord, Grecia, ţară care nu se poate împrumuta de pe piaţă din cauza dobânzilor prohibitive, riscă să ajungă în lipsă de lichidităţi cu riscul ieşirii din zona euro.

O reuniune a Eurogrupului ar urma să aibă loc vineri la Bruxelles pentru a formularea unui răspuns la solicitarea Atenei.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet....
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto ...
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...