Statele Unite nu vor restitui Cubei golful Guantanamo – Casa Albă

Eforturile depuse pentru întărirea legăturilor dintre Statele Unite şi Cuba nu vor merge până la restituirea de către Washington a controlului asupra golfului Guantanamo, situat în extremitatea de sud-est a insulei caraibiene, a afirmat joi Casa Albă, potrivit AFP.
Economica.net - vin, 30 ian. 2015, 06:41
Statele Unite nu vor restitui Cubei golful Guantanamo - Casa Albă

‘Preşedintele se gândeşte într-adevăr că închisoarea din golful Guantanamo trebuie închisă’, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest. ‘Baza navală însă nu este ceva ce ne dorim să închidem’, a precizat el.

Enclava americană adăposteşte o importantă bază navală, precum şi extrem de controversatul centru militar de detenţie care a început să primească suspecţi de terorism la patru luni după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Preşedintele Barack Obama a repetat în numeroase rânduri intenţia sa de a face tot posibilul pentru a închide centrul de detenţie Guantanamo, reamintind această promisiune săptămâna trecută cu prilejul discursului anual despre starea Uniunii.

Liderul cubanez, Raul Castro, a făcut cunoscut miercuri că restituirea către Havana a controlului asupra acestui teritoriu de 116 kilometri pătraţi constituie un prealabil la normalizarea relaţiilor cu Statele Unite. Guantanamo se află sub control american în urma unui trataT încheiat în 1903.

Deschizând o nouă era în relaţiile lor, Statele Unite şi Cuba au anunţat la jumătatea lunii decembrie o apropiere diplomatică care depinde în special de relaxarea sancţiunilor comerciale americane ce afectează insula comunistă.

Diferitele măsuri anunţate de Washington nu pun capăt însă embargoului economic impus Cubei în 1961 pe care numai Congresul american îl poate ridica.

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...