1EUR = 4.8344 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Statistici false: FMI acordă ultimatum Argentinei pentru date revizuite privind PIB şi inflaţia

Fondul Monetar Internaţional a decis luni să acorde o nouă amânare Argentinei pentru ca această ţară să îşi îmbunătăţească fiabilitatea statisticilor sale economice care i-au atras o procedură de sancţiuni fără precedent în cadrul instituţiei, scrie AFP.

10 dec, 2013 | Agerpres

Consiliul de administraţie al FMI, care reprezintă cele 188 de state membre, i-a acordat termen Argentinei până la 'sfârşitul lunii martie 2014' pentru a data publicităţii versiuni revizuite ale inflaţiei şi Produsului Intern Brut, se menţionează într-un comunicat.

Fondul are posibilitatea de a merge mai departe în 'declaraţia sa de cenzură', adoptată împotriva acestei ţări în februarie, o procedură de sancţiuni graduale ce pot ajunge până la excluderea din rândul membrilor instituţiei.

După ce a subliniat că autorităţile de Buenos Aires 'nu au adoptat măsurile cerute', FMI a preferat, totuşi, să acorde o nouă amânare Argentinei, menţionând existenţa unor 'acţiuni în curs' menite să amelioreze calitatea datelor ei economice.

Responsabilii de la Buenos Aires sunt acuzaţi că anunţă niveluri inferioare ale inflaţiei anuale, evaluată de guvern la sfârşitul lui octombrie la 10,3%, în timp ce instituţiile private o situează la 26%.

Autorităţile şi-au luat angajamentul să introducă 'la începutul lui 2014' un nou indicator al evoluţiei preţurilor, menţionează Fondul.

Pentru a evita sancţiunile, Argentina va trebui să introducă, de asemenea, 'alte măsuri' 'până la sfârşitul lui septembrie 2014' şi 'sfârşitul lui februarie 2015', a dat asigurări FMI fără să precizeze natura acestora.

Controversa asupra statisticilor a provocat o nouă tensionare a relaţiilor dintre Buenos Aires şi FMI, acuzat în trecut că a aruncat ţara în faliment în 2001.

Ca represalii, Argentina a refuzat în ultimii şase ani evaluările economice pe care Fondul le efectuează anual în statele membre.

În comunicatul său, Fondul pare să detensioneze situaţia, arătându-se dispus 'să continue dialogul' cu Argentina şi 'să consolideze relaţia sa cu această ţară'.

De la crearea Fondului în 1944, numai Cehoslovacia a fost exclusă din instituţie în 1954, când se afla sub dominaţie sovietică, iar Războiul Rece era la apogeu.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO