Statistici false: FMI acordă ultimatum Argentinei pentru date revizuite privind PIB şi inflaţia

Fondul Monetar Internaţional a decis luni să acorde o nouă amânare Argentinei pentru ca această ţară să îşi îmbunătăţească fiabilitatea statisticilor sale economice care i-au atras o procedură de sancţiuni fără precedent în cadrul instituţiei, scrie AFP.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 05:42
Statistici false: FMI acordă ultimatum Argentinei pentru date revizuite privind PIB şi inflaţia

Consiliul de administraţie al FMI, care reprezintă cele 188 de state membre, i-a acordat termen Argentinei până la ‘sfârşitul lunii martie 2014’ pentru a data publicităţii versiuni revizuite ale inflaţiei şi Produsului Intern Brut, se menţionează într-un comunicat.

Fondul are posibilitatea de a merge mai departe în ‘declaraţia sa de cenzură’, adoptată împotriva acestei ţări în februarie, o procedură de sancţiuni graduale ce pot ajunge până la excluderea din rândul membrilor instituţiei.

După ce a subliniat că autorităţile de Buenos Aires ‘nu au adoptat măsurile cerute’, FMI a preferat, totuşi, să acorde o nouă amânare Argentinei, menţionând existenţa unor ‘acţiuni în curs’ menite să amelioreze calitatea datelor ei economice.

Responsabilii de la Buenos Aires sunt acuzaţi că anunţă niveluri inferioare ale inflaţiei anuale, evaluată de guvern la sfârşitul lui octombrie la 10,3%, în timp ce instituţiile private o situează la 26%.

Autorităţile şi-au luat angajamentul să introducă ‘la începutul lui 2014’ un nou indicator al evoluţiei preţurilor, menţionează Fondul.

Pentru a evita sancţiunile, Argentina va trebui să introducă, de asemenea, ‘alte măsuri’ ‘până la sfârşitul lui septembrie 2014’ şi ‘sfârşitul lui februarie 2015’, a dat asigurări FMI fără să precizeze natura acestora.

Controversa asupra statisticilor a provocat o nouă tensionare a relaţiilor dintre Buenos Aires şi FMI, acuzat în trecut că a aruncat ţara în faliment în 2001.

Ca represalii, Argentina a refuzat în ultimii şase ani evaluările economice pe care Fondul le efectuează anual în statele membre.

În comunicatul său, Fondul pare să detensioneze situaţia, arătându-se dispus ‘să continue dialogul’ cu Argentina şi ‘să consolideze relaţia sa cu această ţară’.

De la crearea Fondului în 1944, numai Cehoslovacia a fost exclusă din instituţie în 1954, când se afla sub dominaţie sovietică, iar Războiul Rece era la apogeu.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...