Staţiunea turistică Vidraru începe să se facă la primăvară

Lucrările de amenajare a staţiunii montane Vidraru vor începe cu o întârziere de aproape un an, cel mai probabil în martie 2014, a declarat pentru AGERPRES Pavel Bârlă, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivişu, constituită prin asocierea dintre administraţiile locale din comunele Arefu, Brăduleţ şi Cicăneşti cu Consiliul Judeţean Argeş, în scopul dezvoltării zonei turistice Ghiţu-Molivişu.
Economica.net - sâm, 30 nov. 2013, 10:09
Staţiunea turistică Vidraru începe să se facă la primăvară

Amânarea începerii lucrărilor a fost determinată de procedurile greoaie pentru scoaterea terenurilor din fondul forestier şi de obţinerea cu întârziere a creditului pentru cofinanţarea proiectului.

‘Aşteptăm adoptarea hotărârii de guvern pentru scoaterea din fondul forestier a terenului pentru pârtia de schi şi instalaţia de cablu. (…) A fost obţinut şi creditul care să asigure cofinanţarea, în maxim o lună vor intra banii în cont’, a declarat Pavel Bârlă.

Preşedintele ADI Molivişu a adăugat că în perioada de iarnă se va face defrişarea suprafeţei scoase din fondul forestier, astfel încât terenul să fie eliberat până în martie 2014, când este programată începerea efectivă a lucrărilor de amenajare a staţiunii.

‘Va fi nevoie de mult mai multă mobilizare, pentru a finaliza proiectul în termenul stabilit, în 2015. Dar acum, având banii pentru cofinanţare, vom putea lucra cu maximum de forţe pentru a recupera timpul pierdut’, a precizat Pavel Bârlă.

Proiectul ‘Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu-Molivişu’ are o valoare totală de peste 73 de milioane de lei, din care 54,7 milioane de lei sumă eligibilă. Partea de cofinanţare eligibilă pe care trebuie să o asigure ADI Molivişu este de 27 de milioane de lei, iar partea nerambursabilă de la Uniunea Europeană este de 25 de milioane de lei.

Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat pe 27 aprilie 2012, iar pe 18 aprilie 2013 a fost dat anunţul de începere a execuţiei.

Proiectul constă în realizarea serviciilor de utilităţi publice, adică alimentare cu apă, canalizare şi infrastructură rutieră, amenajarea a două pârtii de schi, una dotată cu instalaţie de transport pe cablu mixtă telegondolă-teleschi şi una dotată cu un covor rulant, precum şi construirea unui observator turistic la 1.620 de metri altitudine.

Din proiect face parte şi amenajarea unei turbării în suprafaţă de 27 de hectare, situată la cea mai mare altitudine din Europa. Zona va fi împrejmuită, vor fi realizate alei pietonale şi podeţe peste canale pentru a putea permite accesul vizitatorilor, iar energia necesară pentru iluminatul nocturn va fi asigurat cu panouri solare.

În zonă vor fi construite şi două micro-hidrocentrale, care vor asigura o parte din energia electrică necesară staţiunii şi vor putea fi vizitate de turişti. De asemenea, va fi amenajată o bază de agrement la baza uneia dintre pârtii.

Staţiunea turistică Vidraru va fi compusă din opt cartiere ale căror amplasamente au fost deja stabilite, spaţiile de cazare, agrement şi alimentaţie publică urmând să fie construite de investitori privaţi.

Durata de execuţie a proiectului este de doi ani, lucrările urmând să fie finalizate cel mai târziu în iunie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...