Statul a tras ţeapă celor mai buni dintre contribuabili. ANAF le răspunde: nu sunt bani în buget pentru bonusul din Declaraţia Unică

Experţii ANAF au ţinut o sesiune online pentru a răspunde întrebărilor persoanelor fizice legate de complicata Declaraţie Unică (D112). Au dezvăluit cu această ocazie că bonificaţia de 5% din sumă, pentru bun-platnici, promovată intens de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, nu e cuprinsă în bugetul de stat de anul acesta, deci nu poate fi plătită celor aflaţi în drept.
Ionut Tudorica - lun, 22 apr. 2019, 18:37
Statul a tras ţeapă celor mai buni dintre contribuabili. ANAF le răspunde: nu sunt bani în buget pentru bonusul din Declaraţia Unică

Odiseea Declaraţiei Unice, care ar fi trebuit să simplifice viaţa contribuabilului, dar a complicat-o spre infinit. Mai întâi a fost împinsă de la sfârşitul lui martie, termenul iniţial de depunere, la 31 iulie, din cauza ambiguităţii prevederilor, care au condus la un grad record de neconformare. 

Dincolo de acest aspect, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a promovat puternic această Declaraţie Unică şi complicată, insistând că face un bine contribuabililor bun-platnici: vor primi un bonus de 5% pentru depunerea Declaraţiei în termen şi plata integrală a obligaţiilor până la aceeaşi dată. 

“Pentru depunerea Declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă şi plata integrală a obligaţiilor fiscale până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, se va acorda o bonificaţie de 5%”, spunea Teodorovici chiar în ziua când prelungea termenul de depunere din martie în iulie.

La scurtă vreme după aceea, o parte dintre contribuabili au vrut să se conformeze datorită acestei prevederi legale(!).

Spre sfârşitul lui martie, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri online, ţinută de ANAF, oamenii au aflat că bonusul nu poate fi acordat pentru că nu e prevăzut în bugetul statului pe 2019. 

“Nici în ultima versiune a declarației unice din 13.03.2019 nu apare bonificația pentru plata integrală CASS (contribuţia de Sănătate – n.r.) aferentă anului 2019 în formularul PDF completat. Cum se procedează dacă vrem sa plătim și să beneficiem de bonificație? Cât este de fapt bonificația pentru plata integrală a CASS aferent estimării pentru 2019?”, a întrebat un contribuabil. 

Răspunsul ANAF a fost pe cât de scurt, pe atât de cuprinzător: “LEGEA nr. 50/2019 privind legea bugetului de stat pe anul 2019 nu prevede acordarea de bonificații”.

În Monitorul Oficial din 14 martie 2019 a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.15/2019 prin care se prorogă termenul de depunere pentru mai multe declaraţii “unice” şi plăţi: Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru anul 2018, Plata obligațiilor fiscale aferente anului 2018, Declarația Unică privind impozitul si contribuțiile sociale datorate pe veniturile estimate pentru anul 2019. Noul termen este 31 iulie 2019. De asemenea se prorogă și termenul pentru acordarea bonificației de 5%, până la 31 iulie 2019. 

Toate bonusurile care ar fi trebuit primite pentru aceste declaraţii (şi plata făcută în conformitate cu ele) sunt lovite de aceeaşi lipsă de bani din bugetul naţional.

În mare, Declaraţia trebuie depusă la ANAF de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România sau din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Declarația trebuie depusă și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

 

Te-ar mai putea interesa și
Argentina – Ciocniri violente între poliţie şi protestatarii faţă de tăierea cheltuielilor sociale
Argentina – Ciocniri violente între poliţie şi protestatarii faţă de tăierea cheltuielilor sociale
În Argentina au avut loc luni ciocniri violente între poliţie şi demonstranţii care protestau împotriva tăierii cheltuielilor sociale de către noul guvern ultraliberal, relatează dpa....
Calea ferată Brașov – Sighișoara vs Sighișoara – Simeria: Viteza pe tronsonul modernizat, de peste două ori mai mare
Calea ferată Brașov – Sighișoara vs Sighișoara – Simeria: Viteza pe tronsonul modernizat, de peste două ...
Viteza trenurilor pe tronsonul Brașov - Sighișoara abia dacă atinge pe unele porțiuni circa 60 km/oră, în vreme ce ...
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, ...
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...