Statul cere 4 mil. euro de la Nuclearelectrica pentru cablul electric submarin spre Turcia şi centrala Tarniţa

Acţionarii Nuclearelectrica (SNN) vor decide pe 11 martie dacă producătorul de energie va contribui cu capital la proiectul  hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, ca şi la cel al cablului electric submarin de conectare cu Turcia.
Adrian N. Ionescu - lun, 10 feb. 2014, 10:54
Statul cere 4 mil. euro de la Nuclearelectrica pentru cablul electric submarin spre Turcia şi centrala Tarniţa

Administratorii producătorului de energie electrică Nuclearelectrica (SNN) au convocat acţionarii să le aprobe intenţia de a participa cu 8,9 milioane de lei la proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, coordonat de Hidroelectrica, respectiv cu 2 milioane de euro la constituirea Companiei de Proiect „IJVDCC Romania – Turcia”, de construire a  cablului submarin de interconectare de înaltă tensiune (400 KV) România – Turcia.

Ca urmare a convocării AGA, preţul acţiunilor SNN la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-a reluat scăderea, care au căzut sub nivelul la care au fost vândute de stat în oferta publică iniţială (IPO) de astă toamnă.  SNN se vindea cu 9,5 lei / acţiune, luni la prânz.

Nuclearelectrica (SNN) este controlată de Stat, prin Ministerul Economiei, care are peste 81% din titluri. Fondul Proprietatea (FP) mai are aproape 10% iar restul sunt participaţii mici deţinute de fonduri de investiţii şi investitori indiuviduali.

Compania deţine centrala nucleară de la Cernavodă, care asigură 20% din producţia de energie a României.

Hidroecentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti este menită să contribuie la echilibrarea sistemului energetic   prin producţie, sau dimpotrivă, prin consum de energie, datorită sistemului de acumulare prin pompaj.

Proiectul este estimat la peste un miliard de euro, dar investiţia nu a început deocamdată, deşi a fost plănuită încă de dinainte de 1990.

Nuclearelectrica vrea să subscrie 89.000 de acţiuni cu valoarea nominală de 100 de lei emise de societatea Hidro Tarniţa SA în cadrul unei majorări de capital, urmând să devină astfel parte din consorţiul care va finanţa unul dintre cele mai mari proiecte energetice din România.

Proiectul nu va putea fi realizat fără finanţare externă. Până acum, de acest proiect s-au interesat, doar în principiu, investitori din China, nu foarte doriţi de Uniunea Europeană.

La rândul său, cablul submarin România-Turcia este necesar pentru a descărca excesul de capacitate de producţie de electricitate din Dobrogea, datorat, în principal, eolienelor.

Totodată, proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă nu este atractiv din aceeaşi cauză a supraofertei de electricitate la care ar contribui.

Întârzierea lansării proiectului (iniţiat acum 10 ani) „este unul din motivele pentru care s-au retras rând pe rând investitorii din proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4. Sunt concerne internaţionale, nu sunt proşti, au văzut că nu există capacitatea de evacuare de energie şi au renunţat. Până nu se face ceva cu capacitatea de evacuare a energiei din Dobrogea, nu văd să evolueze 3 şi 4″, a declarat un oficial al Electrica, pentru ECONOMICA.NET.

Nuclearelectrica ar urma să cumpere două milioane de acţiuni ale companiei de proiect al cablului „IJVDCC Romania – Turcia”.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un moment în care Erevanul pune şi mai mult sub semnul întrebării rolul......
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane de euro în București
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane ...
Poșta Română se retehnologizează și face pasul către sortarea automatizată a coletelor prin organizarea unei licitații ...