Statul se bagă, dar nu participă la pandemie: administrația publică a urcat în premieră în top 10 cele mai mari salarii din România

Dificultățile întâmpinate de sectorul privat în pandemie și lipsa solidarității statului cu criza economică, declanșată de propriile ordonanțe militare,  au făcut ca salariile din administrația publică să ajungă pe locul 9 în topul celor mai mari câștiguri din România. Mai mult, conform unor prognoze ale statului, anul acesta numărul de bugetari ar urma să crească, iar în economia reală numărul salariaților ar urma să scadă.
Economica.net - joi, 03 sept. 2020, 18:35
Statul se bagă, dar nu participă la pandemie: administrația publică a urcat în premieră în top 10 cele mai mari salarii din România

Numărul mediu de salariați bugetari este așteptat să crească anul acesta cu 0,2%, în ciuda crizei economice provocate de pandemie. În același timp, numărul mediu de angajați în economia reală, denumită mai nou “sectorul concurențial” este așteptat să scadă cu peste 2%, după prognozele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Atenție, din motive necomunicate, Comisia nu calculează  la procentul de creștere al numărului de angajați bugetari și forțele armate și personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.).

Bugetarii din administrația publică, în top 10 salariați din România

Altfel, în timpul pandemiei, câștigul salarial net din administrația publică, așa cum este calculat de Institutul național de Statistică, a urcat în premieră în top 10 salarii pe ramuri naționale, unde sunt însoțiți de IT-iști, bancheri și cei din petrol și gaze.

Ultimele date ale INS,arată că în iunie, un lucrător din administrația publică a câștigat net, în medie, 5.126 lei. Venitul este net superior celui mediu pe economie, care a ajuns în iunie la doar 3.298 lei. Înainte de ordonanțele militare care au blocat economia, administrația publică era în afara topului 10, între timp, depășind industriile tutunului, parțial, extracția de hidrocarburi, și pe piloți.

Angajații statului nu solidarizează cu populația în criză. O arată execuția bugetară

Ultima execuție a bugetului național, la 7 luni, arată o creștere a cheltuielilor de personal cu 5,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Lefurile angajaților statului ocupă 28,1% din totalul cheltuielilor făcute de guvern din taxele contribuabililor. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 6% din PIB, cu 0,33 puncte procentuale peste nivelul din aceeași perioadă a anului anterior. 

Aceasta în timp ce bugetul României se confruntă cu un deficit record, provocat de pandemie și de angajamentele legale, de 4,7% din PIB, cifră care n-a mai fost văzută de la marea criză mondială din deceniul trecut.

Liberal, dar nu acum

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a fost întrebat în mai multe rânduri dacă va face ajustări la stat, având în vedere că economia reală a luat în plin criza economică  (economia României a consemnat un declin de 12,3% în trimestrul doi al acestui an comparativ cu primul trimestru).

Ministrul a răspuns de fiecare dată că nu ia în calcul ajustări la stat. Nici de salarii, nici de număr de funcționari. 

Întrebat, de exemplu de Digi tv, de o posibilă restructurare de personal în sectorul bugetar, în contextul în care în privat aproape 800.000 de oameni au fost trimiși în șomaj tehnic, Florin Cîțu a spus că nu se discută acest lucru.

„Nu, în acest moment nu ne uităm la o restructurare a aparatului public”, a mai precizat ministrul, completând că totuși sectorul bugetar este ineficient.

Te-ar mai putea interesa și
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
La mai puțin de șase luni de la demararea proiectului de renovare a Secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Clinic Fundeni din București, Codin Maticiuc, Fundația Metropolis și...
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a ieșit luni după-amiază la atac ...
CONAF se extinde în Transilvania
CONAF se extinde în Transilvania
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se extinde în Transilvania, lansând sucursala de la Cluj, ...
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, îşi diversifică reţeaua de zboruri şi intră pe aeroportul ...