Statul se bagă, dar nu participă la pandemie: administrația publică a urcat în premieră în top 10 cele mai mari salarii din România

Dificultățile întâmpinate de sectorul privat în pandemie și lipsa solidarității statului cu criza economică, declanșată de propriile ordonanțe militare,  au făcut ca salariile din administrația publică să ajungă pe locul 9 în topul celor mai mari câștiguri din România. Mai mult, conform unor prognoze ale statului, anul acesta numărul de bugetari ar urma să crească, iar în economia reală numărul salariaților ar urma să scadă.
Ionut Tudorica - joi, 03 sept. 2020, 18:35
Statul se bagă, dar nu participă la pandemie: administrația publică a urcat în premieră în top 10 cele mai mari salarii din România

Numărul mediu de salariați bugetari este așteptat să crească anul acesta cu 0,2%, în ciuda crizei economice provocate de pandemie. În același timp, numărul mediu de angajați în economia reală, denumită mai nou “sectorul concurențial” este așteptat să scadă cu peste 2%, după prognozele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Atenție, din motive necomunicate, Comisia nu calculează  la procentul de creștere al numărului de angajați bugetari și forțele armate și personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.).

Bugetarii din administrația publică, în top 10 salariați din România

Altfel, în timpul pandemiei, câștigul salarial net din administrația publică, așa cum este calculat de Institutul național de Statistică, a urcat în premieră în top 10 salarii pe ramuri naționale, unde sunt însoțiți de IT-iști, bancheri și cei din petrol și gaze.

Ultimele date ale INS,arată că în iunie, un lucrător din administrația publică a câștigat net, în medie, 5.126 lei. Venitul este net superior celui mediu pe economie, care a ajuns în iunie la doar 3.298 lei. Înainte de ordonanțele militare care au blocat economia, administrația publică era în afara topului 10, între timp, depășind industriile tutunului, parțial, extracția de hidrocarburi, și pe piloți.

Angajații statului nu solidarizează cu populația în criză. O arată execuția bugetară

Ultima execuție a bugetului național, la 7 luni, arată o creștere a cheltuielilor de personal cu 5,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Lefurile angajaților statului ocupă 28,1% din totalul cheltuielilor făcute de guvern din taxele contribuabililor. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 6% din PIB, cu 0,33 puncte procentuale peste nivelul din aceeași perioadă a anului anterior. 

Aceasta în timp ce bugetul României se confruntă cu un deficit record, provocat de pandemie și de angajamentele legale, de 4,7% din PIB, cifră care n-a mai fost văzută de la marea criză mondială din deceniul trecut.

Liberal, dar nu acum

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a fost întrebat în mai multe rânduri dacă va face ajustări la stat, având în vedere că economia reală a luat în plin criza economică  (economia României a consemnat un declin de 12,3% în trimestrul doi al acestui an comparativ cu primul trimestru).

Ministrul a răspuns de fiecare dată că nu ia în calcul ajustări la stat. Nici de salarii, nici de număr de funcționari. 

Întrebat, de exemplu de Digi tv, de o posibilă restructurare de personal în sectorul bugetar, în contextul în care în privat aproape 800.000 de oameni au fost trimiși în șomaj tehnic, Florin Cîțu a spus că nu se discută acest lucru.

„Nu, în acest moment nu ne uităm la o restructurare a aparatului public”, a mai precizat ministrul, completând că totuși sectorul bugetar este ineficient.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
România a importat, în primele nouă luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,666 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 19,2% (-396.200 tep) mai mică faţă de cea din......
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Creditorii operatorului britanic de cinematografe Cineworld Group au purtat discuţii pe tema divizării grupului şi a vânzării ...
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Primul model dintr-o nouă epocă Lancia va fi micul Ypsilon, însă alte două vehicule sunt deja pregătite să marcheze ...
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Pe măsură ce granița dintre domeniul digital și cel fizic devine din ce în ce mai neclară, este mai important ca niciodată ...