Statul decontează 300 de lei pe zi pentru fiecare om în carantină din cauza COVID-19 – proiect de HG

Ministerul Sănătăţii (MS) va fi suplimentat cu 42 de milioane de lei ca să asigure transferurile către bugetele locale pentru decontarea cheltuielilor pe perioada carantinei, în contextul evoluţiei COVID-19 în ţara noastră. Ministerul de resort a luat în calcul un scenariu în care 10.000 de oameni vor fi carantinaţi din cauza noului coronavirus. Pentru două săptămâni de carantină statul decontează 4.200 de lei pentru fiecare om carantinat, se arată într-un proiect de HG pus în dezbatere publică de MS. 
Cristina Şomănescu - mar, 10 mart. 2020, 08:16
Statul decontează 300 de lei pe zi pentru fiecare om în carantină din cauza COVID-19 - proiect de HG

Ministerul Sănătăţii a lansat recent în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care stabileşte tipul cheltuielilor decontate pentru oamenii carantinaţi din cauza COVID-19 şi nivelul acestora, precum şi modul în care vor fi cheltuiţi aceşti bani. 

 • Este vorba despre HG privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în Bugetul de Stat pentru 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii (MS).


Evoluţia COVID-19 în România, actualizată în timp real, o puteţi vedea, pe larg, la acest link.  Sursa datelor este Institutul Naţional de Sănătate Publică. 


Economica.net vă spune, pe larg, ce prevede acest proiect de act normativ:

Bugetul Ministerului Sănătăţii se suplimentează cu 42 de milioane de lei în anul 2020, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Cu aceşti bani se vor asigura transferurile către bugetele locale pentru decontarea cheltuielilor pentru carantină.
MS a stabilit suma antemenţionată luând în calcul scenariul în care 10.000 de oameni vor avea nevoie de carantină pe o perioadă de două săptămâni.

Spațiile pentru carantină trebuie să îndeplinească următoarele criterii minime:

 • accesul în incintă să fie controlat;
 • să fie prevăzute cu căi de acces pietonal şi pentru autovehicule;
 • să fie dotate cu facilităţi adaptate persoanelor cu handicap fizic locomotor;
 • să fie asigurate condiţii pentru ventilaţie;
 • să asigure acces la apă, hrană și produse de igienă personală, spălătorie;
 • să asigure o suprafaţă utilă de minimum 10 metri pătraţi per cameră, cu grup sanitar şi duş propriu;
 • să aibă acces la internet;
 • să asigure spaţiu de depozitare a bagajelor ale persoanelor carantinate;
 • să asigure procedurile de management adecvat al deșeurilor periculoase.

În spațiile pentru carantină trebuie să se asigure tratamentele necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curaţenie, lenjerie (minimum două rânduri de lenjerie per pat) şi prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (două pijamale per persoană şi două perechi de papuci de unică folosinţă), protecţia bagajelor oamenilor carantinaţi, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care aceşti oameni o înţeleg.

Autoritățile publice locale sau județene au obligația să asigure spații special amenajate pentru carantină pentru cazarea persoanelor care intră pe teritoriul României din zonele afectate de COVID-19, stabilite prin Ordin al MS. Identificarea și stabilirea spațiilor pentru carantină se realizează cu sprijinul Direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

Masa oamenilor aflaţi în carantină

Persoanelor aflate în carantină trebuie să li se asigure hrană şi apă în cantitate suficientă, iar în cazul persoanelor care aparţin unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios.
Persoanele carantinate vor servi masa în cameră şi se vor folosi tacâmuri și veselă de unică folosință.
Lenjeria, prosoapele, hainele persoanelor carantinate vor fi obligatoriu dezinfectate înainte să fie spălate.

Statul decontează 300 de lei pe zi per persoană aflată în carantină. Valoarea de 300 de lei a fost stabilită în urma unei analize a MS şi este formată din:

 • 230 de lei pe zi per om carantinat pentru cheltuielile cu cazarea, care includ curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor carantinate.
 • 70 de lei pe zi per om carantinat, sumă care include următoarele cheltuieli: cu hrana (trei mese pe zi), cu apa (între doi şi patru litri pe zi) şi paharele de unică folosinţă, cu pijamalele şi papucii de unică folosinţă.

 

În situaţia în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autoritati, cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor se vor ridica la maximum 50 de lei pe zi per om carantinat. 

Cheltuielile cu translatorul şi cu tratamentele necesare oamenilor carantinaţi se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe baza de documente justificative.
Tratamentele primite de oamenii carantinaţi pentru afecţiuni preexistente se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, reţetă, etc, care atesta afecţiunea medicală pentru care au primit tratament.

Direcțiile de sănătate publică: 

 • trebuie să asigure decontarea lunară a cheltuielilor aferente carantinei pe baza cererilor fundamentate ale autoritatile publice locale sau judetene, însoțite de documentele justificative. Decontarea cheltuielilor se face dupa alocarea fondurilor de la Ministerul Sănătăţii, în termen de maximum cinci zile lucrătoare.
 • trebuie să verifice organizarea evidenței nominale a persoanelor aflate în carantină, de către autoritatile publice locale sau judeţene, cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.
Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...