Statul decontează 300 de lei pe zi pentru fiecare om în carantină din cauza Covid-19 – proiect de HG

Bugetul Ministerului Sănătăţii (MS) va fi suplimentat cu 42 de milioane de lei ca să asigure transferurile către bugetele locale pentru decontarea cheltuielilor pe perioada carantinei, în contextul evoluţiei Covid-19 în ţara noastră. Ministerul de resort a luat în calcul un scenariu în care 10.000 de oameni vor fi carantinaţi din cauza noului coronavirus. Pentru două săptămâni de carantină statul decontează 4.200 de lei pentru fiecare om carantinat, se arată într-un proiect de HG pus în dezbatere publică de MS. 
Cristina Şomănescu - mar, 10 mart. 2020, 08:16
Statul decontează 300 de lei pe zi pentru fiecare om în carantină din cauza Covid-19 - proiect de HG

Ministerul Sănătăţii a lansat recent în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care stabileşte tipul cheltuielilor decontate pentru oamenii carantinaţi din cauza COVID-19 şi nivelul acestora, precum şi modul în care vor fi cheltuiţi aceşti bani.

  • Este vorba despre HG privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în Bugetul de Stat pentru 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii (MS).

Economica.net vă spune, pe larg, ce prevede acest proiect de act normativ:

Bugetul Ministerului Sănătăţii se suplimentează cu 42 de milioane de lei în anul 2020, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Cu aceşti bani se vor asigura transferurile către bugetele locale pentru decontarea cheltuielilor pentru carantină.
MS a stabilit suma antemenţionată luând în calcul scenariul în care 10.000 de oameni vor avea nevoie de carantină pe o perioadă de două săptămâni.

Spațiile pentru carantină trebuie să îndeplinească următoarele criterii minime:

  • accesul în incintă să fie controlat;
  • să fie prevăzute cu căi de acces pietonal şi pentru autovehicule;
  • să fie dotate cu facilităţi adaptate persoanelor cu handicap fizic locomotor;
  • să fie asigurate condiţii pentru ventilaţie;
  • să asigure acces la apă, hrană și produse de igienă personală, spălătorie;
  • să asigure o suprafaţă utilă de minimum 10 metri pătraţi per cameră, cu grup sanitar şi duş propriu;
  • să aibă acces la internet;
  • să asigure spaţiu de depozitare a bagajelor ale persoanelor carantinate;
  • să asigure procedurile de management adecvat al deșeurilor periculoase.

În spațiile pentru carantină trebuie să se asigure tratamentele necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curaţenie, lenjerie (minimum două rânduri de lenjerie per pat) şi prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (două pijamale per persoană şi două perechi de papuci de unică folosinţă), protecţia bagajelor oamenilor carantinaţi, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care aceşti oameni o înţeleg.

Autoritățile publice locale sau județene au obligația să asigure spații special amenajate pentru carantină pentru cazarea persoanelor care intră pe teritoriul României din zonele afectate de Covid-19, stabilite prin Ordin al MS. Identificarea și stabilirea spațiilor pentru carantină se realizează cu sprijinul Direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

Masa oamenilor aflaţi în carantină

Persoanelor aflate în carantină trebuie să li se asigure hrană şi apă în cantitate suficientă, iar în cazul persoanelor care aparţin unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios.
Persoanele carantinate vor servi masa în cameră şi se vor folosi tacâmuri și veselă de unică folosință.
Lenjeria, prosoapele, hainele persoanelor carantinate vor fi obligatoriu dezinfectate înainte să fie spălate.

Statul decontează 300 de lei pe zi per persoană aflată în carantină. Valoarea de 300 de lei a fost stabilită în urma unei analize a MS şi este formată din:

  • 230 de lei pe zi per om carantinat pentru cheltuielile cu cazarea, care includ curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor carantinate.
  • 70 de lei pe zi per om carantinat, sumă care include următoarele cheltuieli: cu hrana (trei mese pe zi), cu apa (între doi şi patru litri pe zi) şi paharele de unică folosinţă, cu pijamalele şi papucii de unică folosinţă.

În situaţia în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autoritati, cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor se vor ridica la maximum 50 de lei pe zi per om carantinat.

Cheltuielile cu translatorul şi cu tratamentele necesare oamenilor carantinaţi se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe baza de documente justificative.
Tratamentele primite de oamenii carantinaţi pentru afecţiuni preexistente se vor deconta în baza unor documente medicale (scrisoare medicală, reţetă) care atestă afecţiunea medicală pentru care au primit tratament.

Direcțiile de sănătate publică:

  • trebuie să asigure decontarea lunară a cheltuielilor aferente carantinei pe baza cererilor fundamentate ale autorităţilor publice locale sau judeţene, însoțite de documentele justificative. Decontarea cheltuielilor se face după alocarea fondurilor de la Ministerul Sănătăţii, în termen de cel mult cinci zile lucrătoare.
  • trebuie să verifice organizarea evidenței nominale a persoanelor aflate în carantină, de către autoritatile publice locale sau judeţene, cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.
Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...