Statul italian nu mai plăteşte TVA către furnizorii de bunuri şi servicii

Italia a fost azi autorizată de Comisia Europeană să prevadă că TVA-ul datorat pentru livrarea de bunuri și prestarea de servicii către autoritățile publice trebuie să fie plătit de către beneficiar într-un cont bancar separat, blocat, al administrației fiscale. Firmele carel ucrează cu statul italian îşi vor recupera TVA prin rambursare.
Economica.net - mar, 18 aug. 2015, 10:26
Statul italian nu mai plăteşte TVA către furnizorii de bunuri şi servicii

Italia a solicitat autorizarea de a introduce o măsură specială de derogare de la Directiva ce privește modalitățile de plată și de facturare a taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Italia a detectat evaziuni fiscale importante în ceea ce privește livrările de bunuri și prestările de servicii către autoritățile publice. În cazul acestor prestații, TVA-ul este plătit furnizorului de către autoritatea publică, iar furnizorul este, în principiu, răspunzător pentru plata acestui TVA la administrația fiscală. Italia a observat însă că un număr semnificativ de comercianți comit acte de evaziune fiscală neplătind TVA-ul către autoritățile fiscale.

Ţara a solicitat măsura de derogare pentru ca TVA-ul datorat pentru prestațiile către autoritățile publice să nu mai fie plătit furnizorului, ci să fie plătit într-un cont bancar separat blocat. Această măsură de derogare ar trebui să asigure eliminarea posibilității de a mai comite acest tip de evaziune fiscală, fără a afecta volumul TVA-ului exigibil.

În acest scop, a fost necesar să se prevadă o derogare de la articolul 206 din Directiva 2006/112/CEpentru prestațiile respective. În plus, a fost de asemenea necesar să se prevadă o derogare de la articolul 226 din Directiva 2006/112/CE pentru a permite introducerea unei mențiuni speciale pe facturi potrivit căreia TVA-ul urmează să fie plătit în contul special menționat.

Ca urmare a măsurii, persoanele impozabile care acționează în calitate de furnizori pentru autoritățile publice, ar putea fi nevoite să solicite mai frecvent o rambursare a TVA-ului de la administrația fiscală. Italia a precizat că a luat măsurile legislative și administrative necesare pentru a accelera procedura de rambursare, cu scopul de a garanta că dreptul de deducere al persoanelor impozabile vizate este pe deplin respectat.

„Măsura de derogare este așadar proporțională cu obiectivele urmărite, întrucât este limitată ca timp (se aplică de la 1 ianuarie 2015 până la 31 decembrie 2017} și nu privește decât un singur sector în care există probleme considerabile de evaziune fiscală. În plus, măsura de derogare nu generează riscul reorientării evaziunii fiscale către alte sectoare sau către alte state membre. Pentru a se asigura că obiectivele vizate de măsură sunt atinse și că aplicarea acesteia nu generează incertitudine juridică cu privire la perioada fiscală, este adecvat ca prezenta decizie să se aplice de la 1 ianuarie 2015. Derogarea nu va afecta negativ valoarea globală a încasărilor din taxe colectate în etapa de consum final și nu va avea niciun impact negativ asupra resurselor proprii ale Uniunii care provin din TVA”, notează CE.

Te-ar mai putea interesa și
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la valoarea de 51,6 puncte, situaţie care s-a datorat evoluţiei divergente ale......
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...