1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

News

Statul scoate în concesiune 8 perimetre de hidrocarburi în Marea Neagră şi 26 pe uscat

Licitaţiile pentru concesiuni se vor ţine la începutul lui 2015. Amplasamentele perimetrelor nu au fost încă dezvăluite.

03 oct, 2014 | ECONOMICA.net

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale va scoate în concesiune, la începutul anului viitor, 8 perimetre offshore în platforma continentală a Mării Negre şi 26 de perimetre onshore.

„Toate sunt perimetre de hidrocarburi. Nu putem preciza acum amplasamentul acestora, toate detaliile vor fi date în caietul de sarcini al licitaţiei”, spun reprezentanţii ANRM.

Marea Neagră a deveni, în ultimul timp, un punct fierbinte al explorărilor de petrol şi gaze. Giganţi ai lumii precum ExxonMobil sau LukOil au început explorările la adâncime medie şi mare. Exxon împreună cu Petrom au adus deja două platforme de foraj în zonă, au anunţat, anul trecut, rezerve estimate de gaze situate între 41 şi 82 de miliarde de metri cubi. În prezent, Exxon şi Petrom au finalizat explorările în perimetrele Media şi Neptun şi se aşteaptă anunţul decizie de investiţie comercială. Odată luată această decizie, cele două companii vor realiza investiţii de 5 miliarde de dolari până la primul metru cub de gaz extras din subsolul României, eveniment ce este preconizat a se întâmpla în 2019.

De asemenea şi gigantul rusesc LukOil vede în apele teritoariale ale României din Marea Neagră o zonă de mare interes. Ruşii au un acord de concesiune pe cinci ani a perimetrelor Trident şi  EX–29 Est Rapsodia. Primele rezultate ale explorărilor subterane au fost aparent un succes, pentru că LukOil a angajat o platfomră de foraj care să lucreze în perimetru. Platforma de foraj este a companiei  Sedco Forex şi derula lucrări în Golful Mexic. Platforma a ajuns în Portul Constanţa, unde este reasamblată după ce a fost demontată pentru a putea trece pe sub podurile peste Strămtoarea Bosfor.

Concesiuni în Marea Neagră mai au şi companiile Sterling Resources şi Petroceltic Overseas.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO