Statul scoate în concesiune 8 perimetre de hidrocarburi în Marea Neagră şi 26 pe uscat

Licitaţiile pentru concesiuni se vor ţine la începutul lui 2015. Amplasamentele perimetrelor nu au fost încă dezvăluite.
Economica.net - joi, 02 oct. 2014, 21:01
Statul scoate în concesiune 8 perimetre de hidrocarburi în Marea Neagră şi 26 pe uscat

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale va scoate în concesiune, la începutul anului viitor, 8 perimetre offshore în platforma continentală a Mării Negre şi 26 de perimetre onshore.

„Toate sunt perimetre de hidrocarburi. Nu putem preciza acum amplasamentul acestora, toate detaliile vor fi date în caietul de sarcini al licitaţiei”, spun reprezentanţii ANRM.

Marea Neagră a deveni, în ultimul timp, un punct fierbinte al explorărilor de petrol şi gaze. Giganţi ai lumii precum ExxonMobil sau LukOil au început explorările la adâncime medie şi mare. Exxon împreună cu Petrom au adus deja două platforme de foraj în zonă, au anunţat, anul trecut, rezerve estimate de gaze situate între 41 şi 82 de miliarde de metri cubi. În prezent, Exxon şi Petrom au finalizat explorările în perimetrele Media şi Neptun şi se aşteaptă anunţul decizie de investiţie comercială. Odată luată această decizie, cele două companii vor realiza investiţii de 5 miliarde de dolari până la primul metru cub de gaz extras din subsolul României, eveniment ce este preconizat a se întâmpla în 2019.

De asemenea şi gigantul rusesc LukOil vede în apele teritoariale ale României din Marea Neagră o zonă de mare interes. Ruşii au un acord de concesiune pe cinci ani a perimetrelor Trident şi  EX–29 Est Rapsodia. Primele rezultate ale explorărilor subterane au fost aparent un succes, pentru că LukOil a angajat o platfomră de foraj care să lucreze în perimetru. Platforma de foraj este a companiei  Sedco Forex şi derula lucrări în Golful Mexic. Platforma a ajuns în Portul Constanţa, unde este reasamblată după ce a fost demontată pentru a putea trece pe sub podurile peste Strămtoarea Bosfor.

Concesiuni în Marea Neagră mai au şi companiile Sterling Resources şi Petroceltic Overseas.

Te-ar mai putea interesa și
Fără impozite la diurnele şoferilor care efectuează transport internaţional – Proiect PNL
Fără impozite la diurnele şoferilor care efectuează transport internaţional – Proiect PNL
Parlamentari PNL au iniţiat un proiect de lege potrivit căruia diurnele angajaţilor care efectuează transport internaţional să nu fie impozitate....
PNRR aprobat: Guvernul trebuie să construiască 429 km de autostradă până în 2026
PNRR aprobat: Guvernul trebuie să construiască 429 km de autostradă până în 2026
Planul Național de Redresare și Reziliență al României, aprobat de Comisia Europeană, prevede construirea a 429 de ...
Încă un record pentru ROBOR. Indicii la trei şi şase luni continuă să crească
Încă un record pentru ROBOR. Indicii la trei şi şase luni continuă să crească
ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) creşte la 1,69% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele 23 martie 2021. Şi indicele ...
Centrale pe cărbune de aproape 3.800 MW se închid până în 2026, România renunță la cărbune în 2032 – PNRR. Ce se va pune în loc și când
Centrale pe cărbune de aproape 3.800 MW se închid până în 2026, România renunță la cărbune în 2032 – PNRR. Ce ...
“Phase-out coal” va fi în România în 2032, dar majoritatea centralelor pe cărbune se vor închide până la finalul ...