1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Statul se împrumută de la populaţie. Emisiune de titluri de stat cu valoarea nominală de 100 de lei, pe doi ani

Ministerul Finanţelor Publice lansează, în luna iulie, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie, cu scadenţa la doi ani, în valoare totală de 100 de milioane de lei, la o valoare nominală de 100 de lei, a anunţat joi ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

26 mai, 2016 | Agerpres

'Discutăm astăzi despre o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie. Continuăm programul Fidelis, iar ediţia din acest an se numeşte Centenar pentru că are scadenţa la doi ani, în 2018, anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918. (...) Valoarea emisiunii este de 100 de milioane de lei, iar un titlu va avea valoarea de 100 de lei. Am redus valoarea, de la 1.000 de lei anul trecut, la 100 de lei pentru a face emisiunea mai atractivă', a explicat ministrul Finanţelor.

Potrivit sursei citate, emisiunea are, în principal, un scop educativ. 'Dorim ca oamenii să înţeleagă mai bine procesul de economisire, că pot economisi în mai multe feluri, la bancă, în alte instrumente, dar şi în datoria publică a ţării sale', a adăugat Anca Dragu.

Dobânda nu a fost anunţată, pentru că aceasta va fi stabilită în momentul lansării efective a programului, în luna iulie, pentru că se va baza pe dobânda pieţei la acel moment. Ministrul Finanţelor a mai spus că pentru dobânda aferentă titlurilor de stat nu se plăteşte impozit pe venit.

În plus, deţinătorii de titluri vor participa, la scadenţă, la o loterie, în cadrul căreia vor fi selectaţi 100 de participanţi, care vor încasa un premiu de 1.000 de lei fiecare.

'Emisiunea va fi derulată printr-un consorţiu de bănci, care va fi anunţat până la finalul lunii mai. Populaţia nu va plăti comisioane pentru achiziţionarea titlurilor de stat, dacă se cumpără prin băncile din consorţiul de emisiune. Dacă se cumpără prin alte bănci, va fi perceput un comision de tranzacţie, similar unei tranzacţii obişnuite', a adăugat Anca Dragu.

În afară de creşterea gradului de educaţie financiară, un alt scop, secundar, este acela de a diversifica sursele de împrumut ale MFP.

În vara anului trecut, populaţia a cumpărat titluri de stat de 65 de milioane de lei în cadrul emisiunii cu o valoare totală de 100 de milioane de lei derulată în perioada 8 - 19 iunie, iar dobânda a fost stabilită la 2,15% pe an. Emisiunea de titluri de stat din 2015, prima din ultimii 10 ani destinată populaţiei.

Ministerul Finanţelor preciza, la vremea respectivă, faptul că relansarea după 10 ani a titlurilor de stat dedicate în exclusivitate populaţiei prin Programul FIDELIS are în vedere crearea unui instrument alternativ de economisire, diversificarea bazei de investitori în titlurile de stat, precum şi îmbunătăţirea culturii financiare a populaţiei.

 
 
 
 
 Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. http://www.economica.net/ministerul-finantelor-vrea-sa-lanseze-o-noua-emisiune-de-titluri-de-stat-pentru-populatie_120104.html#ixzz49kU8zp9k

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO