Statul vrea să suplimenteze programul de emisiuni de titluri de stat cu 2 miliarde euro, la 20 miliarde euro

Guvernul vrea să suplimenteze valoarea programul-cadru de emisiuni de titluri de stat Medium Term Notes (MTN) cu două miliarde euro, la 20 miliarde euro, pentru acoperirea necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2016-2017, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 14:42
Statul vrea să suplimenteze programul de emisiuni de titluri de stat cu 2 miliarde euro, la 20 miliarde euro

Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN), care reprezintă o facilitate neangajantă încheiată între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de emitent, şi un grup de instituţii financiare selectate, prevede în prezent posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe de maxim 18 miliarde euro sau echivalent în orice valută, la orice moment.

De la momentul aprobării programului în 2010, din totalul de 18 miliarde euro au fost emise până în prezent obligaţiuni de stat pe pietele internaţionale de capital în euro şi dolari în valoare de circa 16,3 miliarde euro.

În cadrul MTN pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe, în baza unei documentaţii contractuale standard, oferind emitentului avantajul accesării pieţelor de capital într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacţii individuale.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să emită în acest an euroobligaţiuni de circa 3 miliarde de euro, până la acest moment fiind emise pe pieţele externe obligaţiuni de 1,25 miliarde euro, iar până la finele anului se vor atrage între 1,75 şi 2 miliarde euro.

După rambursarea emisiunii de obligaţiuni în euro scadente în iunie 2016, în cuantum de 1,5 miliarde euro, vor mai putea fi emise obligaţiuni de 3,2 miliarde euro în cadrul programului MTN.

Având în vedere că pentru anul viitor statul estimează un necesar de finanţare de pe pieţele externe de 2,7-3 miliarde euro, se impune majorarea valorii Programului MTN cu circa 2 miliarde euro, pentru acoperirea nevoilor de finanţare de pe pieţele externe pentru perioada 2016-2017, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Guvernul consideră că suplimentarea programului cu valoarea necesarului de finanţare este cea mai feazabilă soluţie, întrucât lansarea unui nou program MTN ar dura prea mult timp.

„Menţionăm, de asemenea, că practica în domeniu relevă faptul că emitenţii suverani utilizează de-a lungul timpului un singur program MTN, a carui valabilitate nu este delimitata in timp, cu o valoare iniţială la lansare şi care poate creşte pe parcurs în funcţie de perioada finanţată, de schimbările necesităţilor de finanţare şi de alte elemente relevante pentru emitent (strategia de finanţare, evoluţia deficitului etc)”, se menţionează în nota de fundamentare.

Spre exemplu, în Polonia, valoarea programului era de 25 miliarde euro în anul 2007, în 2012 de 40 miliarde euro, iar în 2015 valoarea acestuia a crescut la 50 miliarde euro.

Finanţele mai motivează decizia prin necesitatea continuării consolidarii rezervei financiare în valută a trezoreriei cu scopul de a proteja finanţele publice de eventualele şocuri externe care ar putea determina creşterea dobânzilor titlurilor de stat pe piaţa internă.

Totodată, sunt necesare surse financiare de pe pieţele externe pentru acoperirea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Pentru anul curent, impactul bugetar este de 78,8 milioane lei, pentru anul viitor 2,8 miliarde lei, cu o medie pe cinci ani de 576 milioane lei, potrivit calculelor Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare nu s-a discutat despre o ...
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
 Azomureş a luat decizia de a muta în această iarnă revizia care era planificată pentru vara următoare, în contextul ...
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu specific mexican
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu ...
Glovo, unul dintre cei mai importanți jucători din lume pe zona de livrare în mai multe categorii, lansează Glovo Concepts ...