Ştefan, MFP: Primul trimestru se va încheia cu un uşor excedent. Estimăm o colectare suplimentară de 2 miliarde de lei

Execuţia bugetară pe primul trimestru al acestui an se va încheia cu un uşor excedent şi este estimată o colectare suplimentară de două miliarde lei faţă de primele trei luni ale anului trecut, a declarat, duminică, la Antena 3, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan.
Economica.net - lun, 03 apr. 2017, 06:48
Ştefan, MFP: Primul trimestru se va încheia cu un uşor excedent. Estimăm o colectare suplimentară de 2 miliarde de lei

‘La două luni execuţia bugetară este cu excedent, 0,05% din PIB, ceea ce înseamnă 397 milioane lei plus, faţă de 0,1% din PIB în 2016. Suntem în echilibru, suntem pe excedent şi această tendinţă se va păstra, aşa cum arată datele operative pe martie, şi pe întreg trimestrul I din 2017. Va fi un uşor excedent. De regulă, trimestrul unu este un trimestru cu deficit, nu cu excedent. Faptul că nouă ni se indică un excedent în trimestrul unu este un semn bun, că suntem în linie cu proiecţiile noastre. De regulă, trimestrele unu şi doi aduc cam 40% din veniturile anuale şi 60% se colectează în trimestrele trei şi patru şi, în principal, trimestrul trei este trimestru de vârf în colectarea bugetară. Aşa cum arată datele operative, trimestrul unu înseamnă o colectare undeva între 22% şi 23% din veniturile proiectate anual’, a explicat Viorel Ştefan.

Conform datelor prezentate de acesta, încasările la buget în primul trimestru din acest an au fost de 50,16 miliarde lei, faţă de 49,79 miliarde lei în perioada ianuarie-martie 2016.

‘Graficul compară volumul de colectare pe care îl realizează ANAF. La aceste cifre, dacă adăugăm ce se colectează la administraţia locală, ceea ce înseamnă rezultatul instituţiilor autofinanţate, bani de la Uniunea Europeană, probabil se vor mai adăuga 6-7 miliarde lei la colectarea pe 2017, ceea ce poate fi comparat cu 2016 trimestrul unu, care este la nivel de 55,5 miliarde lei. Noi estimăm că trimestrul unu se va închide cu o colectare de două miliarde lei suplimentară faţă de trimestrul unu anul trecut’, a mai spus ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, veniturile colectate la bugetul asigurărilor sociale au fost în creştere în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2016.

‘Creşterea masei salariale în primele 2 luni cu 22% generează creştere de colectare la contribuţiile de asigurări sociale: 3,35 miliarde lei în ianuarie 2017, faţă de 3,14 miliarde lei în ianuarie anul trecut, 3,22 miliarde lei în februarie faţă de 2,78 miliarde lei anul trecut şi 2,83 miliarde lei pe date operative faţă de 2,03 miliarde lei anul trecut, în martie. La nivel de trimestru se păstrează această tendinţă de colectare mai bună pe trimestrul unu 2017 faţă de trimestrul I 2016’, a precizat Viorel Ştefan.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie 2021 cetăţenii români, asemenea tuturor cetăţenilor din ţările Uniunii Europene, nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie în Regatul Unit, ci......
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional ...
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ...
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...