1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 13 º

Finanţe şi bănci

Ştefan Nanu, MFP: sunt 3-4 bănci globale care vor să devină dealeri primari la Bucureşti

Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României sunt în discuţii cu 3-4 bănci globale pentru ca acestea să devină dealeri primari pe piaţa de obligaţiuni de la Bucureşti, a declarat Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei.

12 iun, 2014 | | ECONOMICA.net

Băncile interesate nu trebuie să aibă neapărat birou de reprezentare la Bucureşti, şi vor putea acţiona prin intermediul unui custode. Calitatea de dealer primar obligă băncile să coteze la fiecare licitaţie de titluri de stat de pe piaţa locală, a declarat Nanu, în cadrul conferinţei Euromoney pentru Europa de Sud-Est, desfăşurată la Bucureşti.

Totodată, MFP a semnat şi un contract cu Bloomberg pentru cotarea electronică. Dincolo de faptul că se va trece de la cotarea în plic la cea digitală, perioada de fixing va fi prelungită la 3-4 ore şi spread-ul va fi scurtat de la 50 de puncte de bază la 25 de puncte de bază. Băncile vor fi obligate să facă oferte ferme în această perioadă, iar pachetele vor fi crescute de la 1 milion de lei la 5 milioane de lei.

În funcţie de angajamentul pe care îl arată băncile la fiecare licitaţie pe piaţa locală, acestea vor primi un punctaj de la MFP care le va ajuta atunci când Ministerul va alege aranjorul pentru emisiunile de pe pieţele exterene, o afacere foarte lucrativă pentru bănci.

Nanu a mai spus că MFP are în vedere şi alegerea unei platforme pe care statul să poată răscumpăra oblogaţiunile care ajung la scadenţă pentru a scădea presiunea pe lichiditate. „Spre exemplu, dacă ajung la maturitate 7 miliarde de lei într-un an, atunci începi să răscumperi şi pui mai multă lichditate pentru bondurile pe care o să le emiţi", a explicat Nanu.

În acest moment piaţa locală de bonduri reprezintă 115 miliarde de lei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO