Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei Statului: „Din martie voi lucra ca director în trezoreria Băncii Internaţionale de Investiţii”

Ştefan Nanu, directorul general al trezoreriei statului, îşi va lua în primire la sfârşitul acestei luni postul câştigat prin concurs la Banca Internaţională de Investiţii (IIB), cu sediul la Moscova. Conform propriilor declaraţii, Ştefan Nanu va lucra în cadrul departamentului de trezorerie ca director al direcţiei de finanţări a activităţii băncii şi finanţări structurale. Acesta spune că noua funcţie reprezintă o provocare deoarece va avea un job profile similar cu cel din România, numai că fosta bancă a CAER este una internaţională şi reprezintă nouă state, printre care şi România. Înlocuitorul lui Nanu la Trezoreria Statului va fi cineva din interiorul echipei din Finanţe.
Gabriela Ţinteanu - mie, 07 mart. 2018, 22:01
Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei Statului: „Din martie voi lucra ca director în trezoreria Băncii Internaţionale de Investiţii

„Mi s-a părut interesant să merg să lucrez la o bancă internaţională. Aici va fi diferit. Chiar şi faţă de experienţa pe care am avut-o la Banca Mondială, unde am fost doar reprezentantul României în boardul băncii. Aici voi fi executiv şi ca job profile voi avea o activitate oarecum similară cu activitatea pe care am desfăşurat-o în ţară: aici m-am ocupat de finanţarea activităţii statului, la IIB mă voi ocupa de finanţarea activităţii băncii. Dar aici va fi un alt setup, activitatea se desfăşoară la nivel internaţional, iar banca are o strategie de dezvoltare foarte puternică, lucru demonstrat şi de operaţinuile şi finanţările din ultimii doi ani”, a declarat Ştefan Nanu.

Postul de director executiv al departamentului finanţări din trezoreria Băncii Internaţionale de Investiţii va fi luat în primire de actualul director general al Trezoreriei Statului la sfârşitul lunii martie. Departamentul de Trezorerie al IIB este împărţit în două: direcţia investiţii şi direcţia finanţări, care se ocupă inclusiv de finanţările structurale. Ştefan Nanu nu este reprezentantul României în această bancă aşa cum a fost la Banca Mondială, ci a câştigat acest post pe durată nedeterminată, prin concurs. Tot câştigat este şi unul din posturile de vicepreşedinte al băncii dobândit de un alt român provenit din Ministerul Finanţelor din România, Alexandru Florescu.

IIB este condusă dualist de un board, format din şase membri, şi un Consiliu, format din nouă membri. În Consiliu, reprezentantul României este secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Attila Gyorgy. Banca Internaţională de Investiţii este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. România are o cotă de 5,86% din capitalul IIB, ceilalţi membri fiind Rusia (47,63%), Bulgaria (13,4%), Ungaria (12,7%), Cehia (9,64%), Slovacia (6,82%), Cuba (1,7%), Vietnam (1,17%) şi Mongolia (1,08%).

În ultimii ani, International Investment Bank a atras, prin trei oferte de obligaţiuni lansate în ţara noastră, în total, 215 milioane de euro, şi a acordat finanţări de 100 de milioane de euro aici. IIB a cumpărat şi 4% din titlurile vândute investitorilor de compania de telecomunicații Cable Communications Systems NV, firma mamă a RCS & RDS, în cadrul emisiunii de obligaţiuni din 2016. Titlurile deţinute de IIB au costat 14,5 milioane de euro.

Absolvent de Cibernetică (dar şi al unor cursuri specializate la Harvard), Ştefan Nanu şi-a început cariera în 1998 în Ministerul Finanţelor, tot la departamentul de Trezoreria Statului şi managementul datoriei publice. A evoluat treptat până la funcţia de director general al trezoreriei. În perioada 2009 – 2013 a fost reprezentantul României la Banca Mondială la Washington, după care s-a reîntors în ţară pe aceeaşi funcţie de director general al trezoreriei. Întrebat despre înlocuitorul său pe acest post după plecarea la Moscova, Nanu nu a vrut să dea detalii, precizând că va fi tot un om format în departamentul trezorerie din Ministerul Finanţelor, un bun specialist în finanţarea statului.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...