Ştefan Vuza, Chimcomplex: Săptămâna viitoare depunem ofertă pentru Oltchim. Nu ne afectează investigaţia Comisiei Europene

Chimcomplex va depune săptămâna viitoare o ofertă pentru activele Oltchim, a declarat pentru ECONOMICA.NET omul de afaceri Ştefan Vuza, proprietarul grupului.
Economica.net - Dum, 10 apr. 2016, 09:21
Ştefan Vuza, Chimcomplex: Săptămâna viitoare depunem ofertă pentru Oltchim. Nu ne afectează investigaţia Comisiei Europene

„Săpatămâna viitoare depunem o ofertă pentru Oltchim. Oferta noastră va fi doar pentru activele de la Vâlcea, nu şi pentru cele de la Piteşti”, a spus Vuza, menţionând că a fost înştiinţat de investigaţia aprofundată declanşată de Comisia Europeană la Oltchim.

„Ştim de investigaţie. Nu este nicio problemă. Investigaţia este la Oltchim SA, noi cumpărăm active de la Oltchim SPV”, a explicat Ştefan Vuza.

El a menţionat că procesul vanzării activelor merge mai departe, în ciuda investigatiei CE, care ar putea da un verdict abia în luna august.

Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situației financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat. Detalii, despre investigaţie, aici

Vuza a adăugat că preţul cerut iniţial pentru activele Oltchim era prea mare şi de aceea nu a venit niciun cumpărător.

Proprietarul Chimcomplex a mai spus că nu stie dacă şi alţi investitori depun ofertă în vederea participării la licitaţia publică cu strigare pentru activele Oltchim.

Chimcomplex Borzeşti anunţa luna trecută că a finalizat auditarea Oltchim şi că se pregăteşte pentru depunerea unei oferte în vederea preluării activelor funcţionale ale combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Pentru a achiziţiona activele Oltchim, acţionarii Chimcomplex au aprobat atragerea unor împrumuturi în valoare maximă de 95 milioane de euro (422 mil. lei), şi majorarea capitalului social.

Compania a primit acordul acţionarilor pentru majorarea capitalului social până la suma de 303,87 milioane de lei. Această majorare se va realiza prin aport în numerar în sumă de 141 milioane de lei şi prin subscrierea de noi acţiuni nominative într-un număr de 111.905.000 la un preţ de 1,26 lei fiecare.

De combinatul vâlcean s-au mai declarat interesaţi consorţiul chinezesc Baota Petrochemical – Junlun Petroleum, SIF Transilvania, precum şi o companie din Turcia al cărei numei nu a fost dezvăluit de administratorul judiciar al Oltchim.

Chinezii şi SIF Transilvania ar fi fost interesaţi doar de preluarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim Piteşti, ce aparţine Petrom. Guvernul, prin Ministerul Economiei, a purtat negocieri cu Petrom pentru preluarea rafinăriei, care însă nu au ajuns la niciun rezultat. Petrom ar fi fost dispusă să cedeze rafinăria fără niciun ban, cu preluarea de către stat a obligaţiilor de mediu de circa 200 de milioane de euro. La rândul său, Ministerul Economiei ar fi vândut la pachet Oltchim cu Arpechim unui investitor potent financiar, capabil să investească sute de milioane de euro în aducerea la capacitate a celor două unităţi. Însă, în ciuda mesajelor încurajatoare venite din partea Guvernului şi a Petrom, transferul de proprietate nu s-a realizat.

Preţul ţintă pentru pachetul Oltchim-Arpechim era de circa 300 de milioane de euro, iar investitorul selectat ar fi urmat să preia şi obligaţiile de mediu aferente Arpechim. În plus, ar mai fi trebuit să mai investească alte sute de milioane de euro în repornirea tuturor instalaţiilor din cele două unităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...