Ştefan Vuza, Chimcomplex: Săptămâna viitoare depunem ofertă pentru Oltchim. Nu ne afectează investigaţia Comisiei Europene

Chimcomplex va depune săptămâna viitoare o ofertă pentru activele Oltchim, a declarat pentru ECONOMICA.NET omul de afaceri Ştefan Vuza, proprietarul grupului.
Economica.net - Dum, 10 apr. 2016, 09:21
Ştefan Vuza, Chimcomplex: Săptămâna viitoare depunem ofertă pentru Oltchim. Nu ne afectează investigaţia Comisiei Europene

„Săpatămâna viitoare depunem o ofertă pentru Oltchim. Oferta noastră va fi doar pentru activele de la Vâlcea, nu şi pentru cele de la Piteşti”, a spus Vuza, menţionând că a fost înştiinţat de investigaţia aprofundată declanşată de Comisia Europeană la Oltchim.

„Ştim de investigaţie. Nu este nicio problemă. Investigaţia este la Oltchim SA, noi cumpărăm active de la Oltchim SPV”, a explicat Ştefan Vuza.

El a menţionat că procesul vanzării activelor merge mai departe, în ciuda investigatiei CE, care ar putea da un verdict abia în luna august.

Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situației financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat. Detalii, despre investigaţie, aici

Vuza a adăugat că preţul cerut iniţial pentru activele Oltchim era prea mare şi de aceea nu a venit niciun cumpărător.

Proprietarul Chimcomplex a mai spus că nu stie dacă şi alţi investitori depun ofertă în vederea participării la licitaţia publică cu strigare pentru activele Oltchim.

Chimcomplex Borzeşti anunţa luna trecută că a finalizat auditarea Oltchim şi că se pregăteşte pentru depunerea unei oferte în vederea preluării activelor funcţionale ale combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Pentru a achiziţiona activele Oltchim, acţionarii Chimcomplex au aprobat atragerea unor împrumuturi în valoare maximă de 95 milioane de euro (422 mil. lei), şi majorarea capitalului social.

Compania a primit acordul acţionarilor pentru majorarea capitalului social până la suma de 303,87 milioane de lei. Această majorare se va realiza prin aport în numerar în sumă de 141 milioane de lei şi prin subscrierea de noi acţiuni nominative într-un număr de 111.905.000 la un preţ de 1,26 lei fiecare.

De combinatul vâlcean s-au mai declarat interesaţi consorţiul chinezesc Baota Petrochemical – Junlun Petroleum, SIF Transilvania, precum şi o companie din Turcia al cărei numei nu a fost dezvăluit de administratorul judiciar al Oltchim.

Chinezii şi SIF Transilvania ar fi fost interesaţi doar de preluarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim Piteşti, ce aparţine Petrom. Guvernul, prin Ministerul Economiei, a purtat negocieri cu Petrom pentru preluarea rafinăriei, care însă nu au ajuns la niciun rezultat. Petrom ar fi fost dispusă să cedeze rafinăria fără niciun ban, cu preluarea de către stat a obligaţiilor de mediu de circa 200 de milioane de euro. La rândul său, Ministerul Economiei ar fi vândut la pachet Oltchim cu Arpechim unui investitor potent financiar, capabil să investească sute de milioane de euro în aducerea la capacitate a celor două unităţi. Însă, în ciuda mesajelor încurajatoare venite din partea Guvernului şi a Petrom, transferul de proprietate nu s-a realizat.

Preţul ţintă pentru pachetul Oltchim-Arpechim era de circa 300 de milioane de euro, iar investitorul selectat ar fi urmat să preia şi obligaţiile de mediu aferente Arpechim. În plus, ar mai fi trebuit să mai investească alte sute de milioane de euro în repornirea tuturor instalaţiilor din cele două unităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...