Steven van Groningen: Consolidarea sectorului bancar din Europa este inevitabilă

Consolidarea sectorului bancar din Europa este inevitabilă şi ar putea fi parţial impulsionată de actuala verificare a calităţii activelor băncilor europene, a afirmat, marţi, preşedintele şi director general al Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, într-un interviu acordat Reuters.
Economica.net - mar, 30 sept. 2014, 19:32
Steven van Groningen: Consolidarea sectorului bancar din Europa este inevitabilă

„Raiffeisen ar putea căuta să preia un creditor local mai mic dacă preţul va fi corect şi valoarea băncii este bună, dar o astfel de decizie trebuie luată de acţionarii băncii””, a explicat van Groningen.

Rezultatele testelor de stres trebuie publicate înainte de 4 noiembrie, când Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro. Testele de stres vor evalua starea de sănătate a celor mai mari 130 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi, de asemenea, a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului. Analiza, de o complexitate şi profunzime fără precedent în Europa, este destinată să restabilească încrederea în sistemul financiar din zona euro.

„În opinia mea consolidarea este inevitabilă”, a afirmat şeful Raiffeisen Bank România, exprimându-şi încrederea că verificarea calităţii activelor nu va furniza „nici o surpriză” pentru banca sa.

„Dacă mă uit pur şi simplu la situaţia din România, este destul de dificil să văd de ce ar fi nevoie de 40 de bănci … şi cu ambiţia de a fi o bancă universală. Nu cred că este ceva realist, nu este eficient din punct de vedere al costurilor, în special pe fondul majorării semnificative a costurilor în ceea ce priveşte flexibilitatea sistemului, capitalul etc”, a subliniat oficialul.

Acesta a adăugat: „Cred că este de neevitat să vedem consolidarea şi poate este un moment potrivit să faci asta şi poate, cine ştie, rezultatele verificării calităţii activelor vor contribui la asta”.

Van Groningen a declarat că schimbările politicii Băncii Naţionale a României (BNR) referitoare la creditele neperformante au avut un efect minim asupra portofoliului Raiffeisen şi nu se aşteaptă la mari surprize sau la pierderi ascunse în sistemul bancar.

În iulie, acţiunile rivalei Erste Group Bank au scăzut la bursa de la Viena cu peste 16% după ce banca a anunţat că se aşteaptă să înregistreze anul acesta pierderi de 1,4 – 1,6 miliarde de euro (1,9 – 2,18 miliarde de dolari), din cauza rezultatelor mai slabe la subsidiarele din Ungaria şi România. Erste Group, proprietarul BCR, a anunţat în iulie că se aşteaptă la majorarea costurilor sale de risc în acest an până la 2,5 miliarde de euro, de la 1,7 miliarde de euro cât estima anterior, ca urmare a creşterii provizioanelor în Ungaria şi România.

În cazul României, creşterea provizioanelor de risc reflectă eforturile din ultima perioadă ale Băncii Naţionale a României de a reduce, în mod accelerat, nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar.

„Sunt încrezător că nivelul nostru este realist: suntem aproximativ la jumătate din media ratei creditelor neperformante (NPL) în România”, a declarat şeful Raiffeisen Bank România.

Întrebat dacă Raiffeisen a simţit presiune în urma deciziei Băncii Naţionale a României de a reduce, în mod accelerat, nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar înaintea verificării calităţii activelor, Steven van Groningen a răspuns: „Evident că ne supunem aceloraşi reglementări, dar le-am studiat şi ele au avut un impact neglijabil asupra portofoliului nostru, astfel încât am făcut deja ceea ce ne-a solicitat BNR”.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...