Steven van Groningen: Investitorii sunt de acord cu reducerea CAS, dar există riscul unui deficit mai mare

Preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, membru în boardul Consiliului Investitorilor Străini, a declarat joi, după consultările cu preşedintele Traian Băsescu, că reprezentanţii mediului de afaceri sunt de acord, în principiu, cu reducerea CAS, însă a arătat că există un risc real ca bugetul să nu respecte limitele impuse.
Economica.net - joi, 17 iul. 2014, 14:43
Steven van Groningen: Investitorii sunt de acord cu reducerea CAS, dar există riscul unui deficit mai mare

El a apreciat că discuţia cu şeful statului a fost deschisă, lejeră, s-au prezentat punctele de vedere ale reprezentanţilor de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, camerele de comerţ şi de la Consiliul Investitorilor Străini.

‘S-a discutat mai mult pe principii şi organizaţiile de afaceri sunt, în principiu, de acord cu reducerea CAS, dar în comun cu preşedintele ne îngrijorează ce se va întâmpla dacă rămânem cu un deficit bugetar relativ mare. Este clar că, dacă avem un buget cu deficit mare care trebuie acoperit, se va acoperi prin taxe şi aceasta este o îngrijorare care există. Degeaba micşorăm taxele astăzi, dacă trebuie iarăşi mărite în viitor’, a spus Steven van Groningen.

Potrivit lui, reducerea CAS ar avea beneficii, dar că este important să se prezinte impactul acestei măsuri.

‘Concluzia este că există un risc real că nu reuşim să avem un buget care respectă standardele internaţionale şi reglementările internaţionale, acordul cu Fondul, şi există un risc real că nu atingem limitele impuse şi atunci asta ar putea să conducă la taxe în viitor şi asta necesită prudenţă în a implementa o măsură cum este reducerea CAS’, a afirmat preşedintele Raiffeisen Bank.

Steven van Groningen a precizat că momentul oportun pentru reducerea CAS ar fi atunci când există un element de confort că această măsură poate fi implementată fără aplicarea de taxe noi în viitor.

‘Cred că mediul de afaceri la momentul actual ar prefera un confort mai mare’, a spus reprezentantul Consiliului Investitorilor Străini, punctând însă că mediul de afaceri susţine reducerea CAS, din discuţiile cu Guvernul.

El a arătat că principalul mesaj al preşedintelui Traian Băsescu a fost că ‘nu trebuie printr-o măsură pe termen scurt să ne ducem într-o situaţie care ar putea conduce la efecte grave, cum ar fi punerea în pericol a acordului cu FMI, sau într-o situaţie în care ar trebui să renunţăm la un principiu important, cum ar fi la cota unică’.

Steven van Groningen a subliniat că există un risc real şi că oamenii de afaceri împărtăşesc aceleaşi idei cu preşedintele Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a avut joi la Palatul Cotroceni consultări cu reprezentanţii mediului de afaceri cu privire la reducerea CAS.

Şeful statului s-a întâlnit luni pe aceeaşi temă cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu. Traian Băsescu a anunţat, în urma acestor consultări, că nu prea a avut succes şi că Guvernul nu i-a dat motive să promulge legea.

Te-ar mai putea interesa și
OMRO IFN a acordat credite de 18,6 milioane de lei în primul semestru din 2022, dintre care 9,6 milioane de lei prin platforma digitală Filbo
OMRO IFN a acordat credite de 18,6 milioane de lei în primul semestru din 2022, dintre care 9,6 milioane de lei prin platforma ...
OMRO, instituție financiară nebancară cu un istoric de aproape 30 de ani în finanțarea micilor antreprenori, a publicat la Bursa de Valori București cifrele cu care a încheiat primul semestru......
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
Banca italiană UniCredit SpA a anunţat vineri că a semnat un acord cu partenerul din domeniul segmentului asigurărilor ...
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care ...
Autonom intră pe piața asigurărilor din România alături de compania grecească Hellas Direct
Autonom intră pe piața asigurărilor din România alături de compania grecească Hellas Direct
Autonom Protect, divizia de servicii pentru piața de asigurări a Grupului Autonom, a încheiat un parteneriat de distribuție ...