Stocul modern de birouri din Bucureşti a crescut în primul semestru cu 2,5%, depăşind pragul de 2,21 milioane mp

Stocul modern de spaţii de birouri din Capitală a crescut cu 2,5% în prima jumătate a anului 2015, depăşind 2,21 milioane de metri pătraţi, se arată într-un studiu realizat de o companie de consultanţă imobiliară, anunţă Agerpres.
Economica.net - joi, 30 iul. 2015, 17:54
Stocul modern de birouri din Bucureşti a crescut în primul semestru cu 2,5%, depăşind pragul de 2,21 milioane mp

Au fost livrate trei clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 54,000 mp, iar momentan se află în construcţie 100.000 mp cu data de finalizare până la sfârşitul anului. Aproximativ 50% sunt concentraţi, conform studiului DTZ Echinox, într-un singur proiect, o clădire de birouri din zona de Centru Nord.

Activitatea totală de tranzacţionare (cererea şi renegocierile) a fost de 135.000 mp. În comparaţie cu perioada similară din 2014, activitatea de tranzacţionare a rămas stabilă.

Cererea a însumat 112.000 mp, reprezentând 80% din totalul tranzacţionat. Aceasta a fost împărţită între relocări în interiorul stocului modern – 44% şi cerere nouă – 56%. Prin comparaţie cu semestrul I din 2014, cererea a crescut cu 3,5%, iar raportul dintre relocările în interiorul stocului modern şi cererea nouă s-a inversat. Per total, în comparaţie cu S1 2014, cererea nouă (extinderi, relocări din vile şi spaţii de birouri clasă C în spaţii de birouri moderne şi operaţiuni noi) a crescut cu 35%.

Suprafaţa pre-închiriată în primul semestru din 2015 a crescut faţă de perioada similară a anului trecut cu 50%. În total au fost pre-închiriaţi 59,000 mp de spaţii de birouri, care se află în diverse stadii de dezvoltare. De altfel, cele mai mari tranzacţii ca suprafaţă semnate în S1 2015 au fost cele de pre-închiriere.

Majoritatea cererii a fost înregistrată în zona Centru Nord – 64%, urmată de Pipera Sud – 27% şi zona Vest – 7%.

În ceea ce priveşte activităţile de renegociere şi reînnoire a termenilor contractuali, acestea au însumat 23.000 mp, 40% din această suprafaţă fiind înregistrată în zona Pipera.

Cei mai activi chiriaşi pe segmentul spaţiilor de birouri continuă să fie companiile din sectorul Tehnologiei şi Telecomunicaţiilor, reprezentând 64% din cerere, urmate de companiile din sectorul Servicii Profesionale – 14% şi Retail – 9%.

Rata generală de neocupare pentru clădirile de clasă A şi B din Bucureşti a ajuns la sfârşitul S1 la 13,5%. La sfârşitul lunii iunie, în Bucureşti erau 300.000 mp de spaţii de birouri vacante, marea majoritate fiind localizaţi în zona Pipera Nord – 26% şi zona Nord – 17%.

Cele mai scăzute rate de neocupare se înregistrează în zona Centrală de Business (Victoriei – Aviatorilor) şi zona de Vest – 5% şi zona de Centru Nord – 9%. În Pipera Sud, rata de neocupare a rămas stabilă şi se situează la 11%. Zona Barbu Văcărescu – Floreasca, cu un stoc de 295.000 mp, înregistrează la finele S1 o rată de neocupare de 8,5%.

Chiria prime a rămas stabilă, situată în jurul valorii de 18,5 euro/mp/lună. În CBD, rata chiriei pentru spaţiile de birouri de clasă A se încadrează în intervalul 15-18,5 euro/mp/lună, iar în Centru Nord în intervalul 15-17 euro/mp/lună. În locaţiile semi-centrale, chiriile se încadrează în intervalul 12-15 euro/mp/lună, iar în zonele periferice chiria pentru spaţii de clasă A variază între 8 şi 11 euro/mp/lună.

În următoarele 18 luni se vor finaliza în Bucureşti 345.000 mp de spaţii moderne de birouri. Mai mult de 70% sunt programaţi pentru livrare în 2016, an în care nivelul livrărilor de spaţii noi va fi cel mai ridicat din ultimii cinci.

Te-ar mai putea interesa și
Podul peste Someş – Bode: Un obiectiv strategic, ce trebuie finalizat urgent
Podul peste Someş – Bode: Un obiectiv strategic, ce trebuie finalizat urgent
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat marţi, la Satu Mare, că podul peste Someş trebuie dat în trafic în acest an, iar varianta de ocolire a municipiului, din care şi acest pod......
Scutul anti-rachetă de la Deveselu – Cinci ani de la inaugurarea Facilităţii Sistemului Aegis Ashore
Scutul anti-rachetă de la Deveselu – Cinci ani de la inaugurarea Facilităţii Sistemului Aegis Ashore
La summit-ul aniversar al Alianţei Nord-Atlantice din aprilie 2009, de la Strasbourg/Kehl, statele aliate au admis importanţa ...
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de către statele membre UE
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de ...
Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19 ...
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării și, totodată, una dintre cele mai profitabile ...