Stocul modern de spaţii de birouri din Capitală a ajuns la 2,64 milioane mp – Raport

Stocul modern de spaţii de birouri din Capitală a ajuns la 2,64 milioane metri pătraţi, în 2016, ultimele trei luni ale anului aducând industriei de real estate cea mai mare cerere de spaţii de birouri tranzacţionate într-un singur trimestru, respectiv 144.000 de metri pătraţi, conform unui raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară, remis luni AGERPRES.
Economica.net - lun, 30 ian. 2017, 11:44
Stocul modern de spaţii de birouri din Capitală a ajuns la 2,64 milioane mp - Raport

Cererile noi şi extinderile de spaţii de birouri au fost, în ultimul trimestru din 2016, de 50.000 mp, ceea ce reprezintă aproape jumătate din cererile pe întregul an 2016, care au atins nivelul de 110.000 mp.

Conform raportului privind piaţa de clădiri de birouri din Capitală, din totalul livrat în 2016 de 294.000 mp, în trimestrul IV s-au finalizat patru noi clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală de 80.000 mp. În total pe tot parcursul anului 2016 s-au tranzacţionat aproximativ 412.000 mp, o cerere record tranzacţionată până acum în România, din care peste 120.000 mp au reprezentat renegocieri şi prelungiri de contract. Numărul de spaţii noi de birouri finalizate în anul 2016 a fost de patru ori mai mare comparativ cu anul 2015 şi de trei ori mai mare faţă de anul 2014.

Analiza relevă că, la finele anului 2016, stocul modern de spaţii de birouri clasa A şi B a atins pragul de 2,64 milioane mp, din care 44% este reprezentat de spaţii de birouri clasa A. Acestea vor depăşi ca suprafaţă birourile de clasa B la sfârşitul anului viitor, conform estimărilor analizei realizate de CBRE. Reprezentanţii companiei indică şi faptul că stocul de birouri din Bucureşti se va alinia la stocurile similare din Budapesta şi Praga la sfârşitul anului viitor.

În următorii doi ani, sunt anunţate proiecte care însumează 592.000 mp, 40% în zona de Vest, 37% în zona de Nord şi Pipera şi 15% în zona de Centru.

Raportul mai arată că 27% din totalul tranzacţionat în acest an, respectiv 110.000 mp, au reprezentat tranzacţii de extindere şi cereri noi de spaţii de birouri. Aceasta înseamnă că practic au fost create cel puţin 11.000 de noi locuri de muncă, la o medie de 10 mp/angajat. Se estimează că numărul de locuri de muncă ar putea să fie mai mare, în condiţiile în care pentru companiile de outsourcing media de ocupare este de 7-8 mp/angajat.

Te-ar mai putea interesa și
Impact Developer a luat două credite de la Libra Bank de peste 13 milioane de euro
Impact Developer a luat două credite de la Libra Bank de peste 13 milioane de euro
Impact Developer & Contractor a semnat două contracte de credit ipotecar pentru investiţii imobiliare cu Libra Internet Bank S.A., în sumă totală de 13,329 de milioane de euro, conform unui......
Bittnet a primit din partea ASF aprobarea pentru folosirea documentului de înregistrare universal
Bittnet a primit din partea ASF aprobarea pentru folosirea documentului de înregistrare universal
Bittnet Systems a primit aprobare din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru utilizarea documentului ...
Grupul Magic by Hop Garden a deschis primul restaurant din București specializat în preparate din carne de prepeliță
Grupul Magic by Hop Garden a deschis primul restaurant din București specializat în preparate din carne de prepeliță
Vineri, 7 mai 2021, a fost inaugurat primul restaurant din București ce oferă preparate din carne și ouă de prepeliță. ...
CNSU a actualizat lista cu statele aflate în zona galbenă
CNSU a actualizat lista cu statele aflate în zona galbenă
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat lista ţărilor/ zonelor/ teritoriilor cu risc epidemiologic ...