Stolojan: Nu cred că cineva va mai îndrăzni vreodată să reducă salariile sau pensiile în România

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan afirmă că România se află într-o "poziţie nefavorabilă" în faţa investitorilor străini din cauza costului mare al forţei de muncă, el spunând însă că nu crede că cineva aflat la putere "va mai îndrăzni vreodată să reducă salarii sau pensii în România".
Economica.net - vin, 07 feb. 2014, 15:49
Stolojan: Nu cred că cineva va mai îndrăzni vreodată să reducă salariile sau pensiile în România

Theodor Stolojan a afirmat, vineri, la Piteşti, la o dezbatere privind locurile de muncă în Uniunea Europeană şi liberul acces la acestea că România are „o problemă serioasă cu povara fiscală pe forţa de muncă, care nu încurajează sub nicio formă crearea de locuri de muncă”.

„Ceea ce ne doare în România este creşterea economică care nu produce locuri de muncă. Dacă ne uităm la numărul de salariaţi, batem pasul pe loc”, a spus Stolojan.

Eurodeputatul a arătat că în România la un salariu net de 1.634 de lei costul total al forţei de muncă pentru angajator este de 2.983 de lei.

„Acest lucru ne situează într-o poziţie nefavorabilă când investitorii se uită pentru oportunităţi de investiţii”, a mai spus Stolojan.

Europarlamentarul a mai spus că autorităţile române discută despre eventuala reducere a costului forţei de muncă prin reducerea cu cinci la sută a contribuţiei la asigurări sociale, dar că această discuţie este, de fapt, „o discuţie între a mări impozitele şi taxele pe consum şi a reduce aici (la asigurările sociale – n.r.”.

„Se tot discută cum să reducem costul forţei de muncă. Se discută că undeva la mijlocul acestui an se va face o analiză, se va vedea dacă se pot reduce contribuţiile de asigurări cu cinci puncte procentuale şi eu v-aş ruga să spuneţi dumneavoastră de unde să reducem: de la contribuţia de pensii de 20,8 procente pe care o plăteşte angajatorul, să reducem de la contribuţia de sănătate pe care o plăteşte angajatorul? Pentru că ideea e de a reduce angajatorului, nu de a reduce de la angajat şi să-i rămână lui mai mulţi bani în buzunar, ci a rămâne mai mulţi bani angajatorului care să fie stimulat să creeze mai multe locuri de muncă. Până la urmă, această discuţie despre reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale de fapt, în mod real, este o discuţie între a mări impozitele şi taxele pe consum, pe energie sau pe altceva şi a reduce aici, deoarece orice reducere făcută în zona asta înseamnă că dacă reduci cinci puncte procentuale la sănătate altcineva să vină să pună banii ăştia în bugetul sănătăţii. La pensii nu mai discut. România, din cauza problemei demografice, are poate cea mai proastă relaţie dintre numărul celor care muncesc şi numărul celor care sunt la pensie. Deci a reduce contribuţia pentru pensii cu cinci puncte procentuale înseamnă a aduce bani din altă parte la fondul de pensii, dacă nu vrei să reduci cumva pensiile, ceea ce nu cred că cineva afla la putere va mai îndrăzni vreodată să facă în România – să reducă salariile sau să reducă pensiile”, a declarat Theodor Stolojan.

La finalul dezbaterii de la Piteşti, Stolojan a anunţat că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...