Stoltenberg: NATO va lua măsuri suplimentare pentru a creşte ajutorul acordat Turciei

NATO, care a luat deja măsuri de susţinere a Turciei pe fondul conflictelor de la frontierele sale, va creşte în continuare ajutorul pe care îl acordă aliatului său turc, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, informează AFP.
Economica.net - mar, 01 dec. 2015, 13:25
Stoltenberg: NATO va lua măsuri suplimentare pentru a creşte ajutorul acordat Turciei

‘Lucrăm la măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea Turciei’, a spus Stoltenberg la reuniunea ministerială a şefilor diplomaţiilor din ţările membre NATO, ce se desfăşoară la Bruxelles.

Liderul NATO a subliniat totodată ă Alianţa a decis în urmă cu câţiva ani să acorde un ajutor suplimentar Turciei care este membră NATO din 1952 şi care are graniţă ci Siria şi cu Irakul.

Stoltenberg a da asigurări că această decizie nu are legătură cu incidentul de săptămâna trecută când un avion de vânătoare turc a doborât un bombardier rus care, potrivit autorităţilor de la Ankara, intrase în spaţiul aerian al Turciei.

Aliaţii au decis să întărească apărarea antiaeriană turcă odată cu desfăşurarea în 2012 a bateriilor antirachetă Patriot de-a lungul frontierei cu Siria. Dar SUA şi Germania şi-au retras fiecare sistemele în decursul lunilor trecute. O singură baterie de rachete, desfăşurată de Spania, mai este încă în funcţiune la Adana, în zona de sud a Turciei.

‘În ultimii ani am crescut capacităţile de apărare aeriană a Turciei’, a explicat Stoltenberg. În afara sistemelor Patriot, Statele Unite au desfăşurat şi avioane de luptă la baza de la Incirlik iar Marea Britanie a anunţat că şi ea va desfăşura în Turcia aparate de zbor. De asemenea, Germania şi Danemarca au trimis nave militare în estul Mării Mediterane.

Din cauza instabilităţii în zonă, generată de intervenţia armată aeriană a Rusiei în Siria în susţinerea regimului lui Bashar al-Assad, NATO are în prezent circa 12 nave militare în Mediterană.

‘Toate acestea sunt măsuri pertinente având în vedere situaţia din regine, marcată de o creştere a extremismului violent’, a spus secretarul general al NATO.

‘Vom discuta despre modalitatea în care putem continua să susţinem Turcia şi să furnizăm diferite tipuri de măsuri de siguranţă. Mă aştept ca ceilalţi aliaţi să-şi asume suficiente angajamente, mă aştept la noi decizii în săptămânile care vor urma’ a punctat Stoltenberg.

Potrivit AFP, NATO ar putea, de exemplu, să trimită în Turcia avioanele de supraveghere Awacs, care s-au dovedit foarte în cazul crizei ucrainene, pentru a face o evaluare a situaţiei din teren. ‘Acestea permit accesul la informaţii detaliate şi radarele pot foarte bine să vadă şi dincolo de teritoriul turc’, a precizat pentru AFP un responsabil din cadrul NATO sub protecţia anonimatului.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...