Stournaras: Guvernul Greciei nu este îngrijorat de deficitul de finanţare din următorii ani

Guvernul Greciei este mult mai preocupat să obţină un excedent bugetar primar anul acesta şi de revenirea pe creştere de la începutul anului viitor, decât de cum să rezolve deficitul de finanţare din următorii ani, a declarat luni ministrul elen de Finanţe, Yannis Stournaras, într-un interviu acordat Bloomberg Television.
Economica.net - lun, 05 aug. 2013, 20:58
Stournaras: Guvernul Greciei nu este îngrijorat de deficitul de finanţare din următorii ani

Atingerea acestor obiective vor reprezenta ‘catalizatorul’ rezolvării problemei deficitului de finanţare al Greciei, a explicat oficialul elen, adăugând că, potrivit acordului din noiembrie cu Eurogrupul, creditorii Atenei vor rezolva necesităţile de finanţare atât timp cât Grecia obţine excedent bugetar înainte de plata dobânzilor datoriilor.

„Nu există un plan B, totul a fost negociat cu Eurogrupul. Ceea ce încercăm acum să facem este să obţinem un excedent bugetar primar anul acesta, să finalizăm reformele structurale şi să revenim pe creştere. Dacă îndeplinim aceste obiective, atunci restul problemelor noastre se va rezolva”, a afirmat Stournaras.

Într-un raport de săptămâna trecută publicat de FMI se arată că deficitul de finanţare pentru Grecia se va ridica anul viitor la 4,4 miliarde de euro.

„Până în august 2014, Grecia este pe deplin acoperită. Pentru restul perioadei, înţelegerea este că dacă Grecia îndeplineşte toate precondiţiile, atunci partenerii noştri vor accepta să acopere deficitul de finanţare, deci acesta nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru noi”, a explicat oficialul elen.

Acesta a adăugat că Guvernul se concentrează pe îmbunătăţirea mecanismelor de colectare a taxelor, pe implementarea reformelor acceptate în schimbul asistenţei internaţionale. De asemenea Yannis Stournaras a dat asigurări că Grecia va îndeplini obiectivul de a obţine 1,6 miliarde de euro din vânzarea activelor de stat.

Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro care a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro. Reprezentanţii UE, BCE şi FMI estimează că datoria publică a Greciei va atinge 175,6% din PIB în acest an şi va scădea la 120% din PIB până în 2021.

 

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...