Străinii au adus 90 de milioane de euro în agricultură anul trecut. În top, un offshore din Luxembourg şi cea mai mare bancă din Liechtenstein

O companie din Luxemburg a schimbat anul trecut topul investitorilor străini din agricultură. În luna decembrie, o societate cu răspundere limitată, înființată în Luxembourg, a făcut o infuzie de capital de 20,4 milioane de euro într-o societate care se ocupă de cultivarea cerealelor. Mai mult, un fond de investiţii controlat de cea mai mare bancă independentă din Liechtenstein a adus în România alte 13,2 milioane de euro.
Economica.net - lun, 05 feb. 2018, 22:05
Străinii au adus 90 de milioane de euro în agricultură anul trecut. În top, un offshore din Luxembourg şi cea mai mare bancă din Liechtenstein

În 2017, străinii au investit peste 92 de milioane de euro în agricultura şi industria alimentară din România prin 40 de infuzii de capital, potrivit unei analize realizată de ECONOMICA.NET pe baza datelor furnizate de către Registrul Comerţului. Peste 20% din această sumă, adică peste 20,4 milioane de euro, a venit din Luxemburg, în luna decembrie, într-o singură companie din judeţul Timiş care se ocupă de cultivarea cerealelor. Este vorba despre FBR  Biomass SA care, potrivit TERMENE.ro, este deţinută în totalitate de FB Participations SARL, o societate cu răspundere limitată, înființată și care funcționează înconformitate cu legislația din Luxembourg şi administrată de doi cetăţeni elveţieni şi un român.

Compania nu a putut fi contactată pentru detalii, având în vedere că datele sale de contact duc la o casă de avocatură din Bucureşti.

A doua cea mai mare infuzie de capital din industrie vine din Germania pentru a creşte business-ul din România al producătorului german de seminţe certificate pentru agricultură KWS, o companie cu afaceri la nivel mondial de aproximativ 1 miliard de euro.

Din datele ONRC, KWS Semințe S.R.L, subsidiară a grupului german KWS, a primit în luna iulie o infuzie de capital de peste 7,4 milioane de euro din ţara mamă. 

Compania este activă pe piața din România din anul 2002, are peste 110 angajați şi un rulaj de 142,7 milioane de lei în 2016.

Indirect, banii străini au venit anul trecut şi din Liecht­en­stein, de la un fond de investiţii al VP Bank, cea mai mare bancă independentă din această ţară. Este vorba despre a treia cea mai mare majorare de capital din industria alimentară de anul trecut, în valoare de 6,9 milioane de euro, care a intrat în capitalul social al companiei Roden Agro SRL. Din datele TERMENE.ro, Roden Agro SRL, un business de puţin peste 8.500 de lei cifra de afaceri în 2016 şi un singur angajat, este deţinută de Ro Agriculture Investment Sicav-SIF, cu sediul în Luxemburg, o companie administrată de cetăţeanul german Dirk Peter Ruttgers.

De altfel, din datele ONRC, cei 6,9 milioane de euro au ca origine Luxembourg, împreună cu alţi peste 6,2 milioane de euro pe care investitorii i-au trimis din Luxembourg printr-o dublă majorare de capital a Ro Agriculture Investment Sicav-SIF. Luate împreună, reiese că a doua cea mai mare investiţie în agricultură şi industria alimentară a fost a VP Bank şi se cifrează la aproximativ 13,2 milioane de euro.

Citeşte şi 

Cea mai mare banca independentă din Liechtenstein a ajuns, discret, să deţină mii de hectare de pământ în România

Nu în ultimul rând, companie americană Cargill, unul dintre principalii distribuitori și producători de produse alimentare și agricole din lume, a trimis anul trecut în România, prin subsidiara sa Cargill Agricultura SRL, peste 6,9 milioane de euro. 

Menţionăm că acest top a fost realizat pe baza clasamentelor primelor 40 de societăţi după participarea străină la capitalul social total subscris, în perioada ianuarie-decembrie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Campania de vaccinare anti-COVID: 71.922 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Campania de vaccinare anti-COVID: 71.922 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 71.922 de doze de vaccin, dintre care 54.818 - Pfizer, 8.481 - AstraZeneca şi 8.623 -......
BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare
BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare
Banca Centrală Europeană va încetini până în iulie ritmul achiziţionării de obligaţiuni şi va indica la finalul ...
Cîţu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID
Cîţu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID
Premierul Florin Cîţu a declarat că nu există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii privind raportarea ...
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
 Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, duminică după-amiaza, se circulă în condiţii de aglomeraţie, ...