Străinii care au cumpărat pământ românesc pe ultima sută de metri înainte de schimbarea legii. Apare un nou latifundiar

Anul acesta s-au efectuat peste 30 de tranzacţii cu terenuri arabile mai mari de 30 de hectare. Şase dintre investitori sunt cetăţeni sau companii înregistrate în afara ţării, care profită de legislaţia încă permisivă în ceea ce priveşte accesul străinilor la terenul arabil românesc. Ministerul Agriculturii pregăteşte un act normativ cu noi restricţii pentru străini.
Alina Stanciu - mar, 02 aug. 2016, 21:00
Străinii care au cumpărat pământ românesc pe ultima sută de metri înainte de schimbarea legii. Apare un nou latifundiar

Cetăţenii străini continuă să achiziţioneze suprafeţe mari de teren arabil în România, profitând de preţurile încă mici faţă de restul Europei, de calitatea solulului, dar şi de permisivitatea legislaţiei în vigoare. O analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza datelor publicate de Ministerul Agriculturii, instituţie obligată prin lege să facă publice tranzacţiile cu terenuri arabile, relevă faptul că din cele 32 de contracte de vânzare-cumpărare cu suprafeţe mai mari de 30 de hectare, şase au fost efectuate de către investitori străini. Valoarea investiţiilor făcute de aceştia, aşa cum reiese din datele centralizate de MADR (care nu includ şi loturile mici) se cifrează la peste 7,7 milioane de lei (aproximativ 1,7 milioane de euro).

Apare un nou latifundiar – o familie de fermieri nemţi are 800 de hectare în judeţul Botoşani

Cea mai mare suprafaţă de teren arabil cumpărată în perioada ianuarie 2016 şi până în prezent şi pentru care există un aviz final de acceptare a tranzacţiei are 100 de hectare şi se află pe raza comunei Santa Mare din judeţul Botoşani. Cumpărătorul, un fost arendaş, este SC Taravonja SRL, o companie înfiinţată în 2014 de către o familie de fermieri din Germania. Aceştia au cumpărat terenul, în două loturi a câte 50 de hectare, pentru 4,5 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro) pentru a-şi întregi ferma din regiune ce se întinde pe aproximativ 800 de hectare, potrivit unor surse din piaţă. „Anul trecut au cumpărat aproximativ 800 de hectare de teren în zonă, prin preluarea fermei zootehnice şi vegetale Tomicom, de la Sergiu Timofte şi Grebeniţă Dorica. Investiţia totată este de aproximativ 3 milioane de euro şi sunt interesaţi să preia şi alte ferme”, au declarat sursele citate, potrivit cărora noua fermă cultivă deja cu tehnologii de ultimă oră cu ajutorul specialiştilor din Germania. „Au renunţat la zootehnie şi cultivă grâu, porumb, sfeclă de zahăr şi rapiţă. Au adus un inginer agronom din Germania, au făcut hărţi agrochimice pentru a vedea ce nevoi are solul şi au început să plătească oamenii pentru program de opt ore. Muncitorii sunt foarte mulţumiţi. Au salarii de 2.000-2.500 de lei pe lună, în funcţie de orele lucrate. Fac agricultură de foarte bună calitate, ei fiind fermieri şi în Germania”, au mai spus sursele noastre.

Citeşte şi Legea terenurilor a ajuns la masa discuţiilor. Cum vrea Ministerul Agriculturii să restricţioneze accesul străinilor

Un italian cumpără pe persoană fizică în Mehedinţi

A doua cea mai mare suprafaţă de teren achiziţionată anul acesta aparţine acum italianului Pesce Domenico, care a cumpărat 71 de hectare de teren în comuna Pătucele din judeţul Mehedinţi. Suma plătită de acesta a fost de 213.460 de lei.

Urmează investiţia a două companii olandeze care au cumpărat prin intermediul SC Verfun SRL peste 47 de hectare de teren în localitatea Sohatu din Călăraşi. Potrivit datelor furnizate de Termene.ro, companiile Huve Beheer En Pensioen BV şi Verroem BV Olanda au înfiinţat Verfun SRL în urmă cu doi ani, societatea având ca principal domeniu de activitate dezvoltarea şi promovarea imobiliară. Aceasta nu este însă singura suprafaţă deţinută de olandezi. Anul trecut, cei doi acţionari au decis să cumpere 11 hectare şi 3.900 de metri pătraţi  în localitatea Nana din judeţul Călăraşi, pentru 5.700 de euro hectarul. „Terenul cumpărat de olandezi a fost în arendă la un cetăţean din localitate. Terenul este cultivat”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dumitru Grigore, primarul din localitate.

Un alt investitor activ pe piaţa terenurilor arabile din România a fost anul acesta Gaspar Peter, cu domiciliul în Ungaria. Acesta a cumpărat prin firma pe care o deţine, SC Oxytree SRL 42 de hectare de teren în judeţul Mehedinţi, pentru 567.000 de lei.

Investitor francez în Giurgiu

În Judeţul Giurgiu, un investitor francez a cumpărat 35,8 hectare de teren arabil pentru 645,7 mii de lei. Este vorba despre Telag Group SRL deţinută, potrivit Termene.ro, de către francezul Fillet Guillaume Joel, administrator la Toplacta Group din Toporu, Giurgiu. Compania, înfiinţată în 2003, are ca domeniu de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a raportat în 2015 o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei şi o rată a profitului de 14%. Compania are şase angajaţi.

Nu în ultimul rând, prin compania Terra Agriculture Land SRL, compania germană Terra GMBH din a cumpărat 32,5 hectare de teren arabil în judeţul Timiş, pentru peste 585.000 de lei.

Compania Origine Suprafata Suma Judet
SC Taravonja SRL Germania 100 4.534.900,00 lei Braila
Pesce Domenico Italia 71,1 213.460,00 lei Mehedinti
Sc Verfun SRL Olanda 47,7 1.226.156,00 lei Calarasi
SC Oxytree Ungaria 42 567.000,00 lei Mehedinti
Telag Group Franta 35,8 645.717,00 lei Giurgiu
Terra Agriculture Land SRL Germania 32,5 585.379,00 lei Timis

Articolul ECONOMICA.NET a fost realizat cu ajutorul informaţiilor furnizate de Termene.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Din nou: maxim istoric orar al pieței spot de energie electrică. 1.202 lei/MWh mâine seară
Din nou: maxim istoric orar al pieței spot de energie electrică. 1.202 lei/MWh mâine seară
Piața spot de energie electrică de la București cunoaște un nou record de preț: mâine seară este cel mai mai mare preț orar din toate timpurile - peste 1.200 de lei/MWh....
Dăianu: Criza financiară şi Pandemia au suit datoria publică la peste 47% din PIB la finele lui 2020
Dăianu: Criza financiară şi Pandemia au suit datoria publică la peste 47% din PIB la finele lui 2020
Criza financiară şi Pandemia au majorat datoria publică de la circa 15% din PIB în 2008 la peste 47% din PIB la finele ...
Cercetătorii USAMV Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de insectă. Au denumit-o după Simona Halep
Cercetătorii USAMV Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de insectă. Au denumit-o după Simona Halep
Cercetătorii USAMV Cluj-Napoca au descoperit în județul Constanța o nouă specie de insectă pe care au numit-o Phlebotomus ...
Norvegia îşi va majora exporturile de gaze naturale spre Europa
Norvegia îşi va majora exporturile de gaze naturale spre Europa
Producătorul norvegian de petrol şi gaze Equinor şi partenerii săi au obţinut permisiunea de a-şi majora exporturile ...