Strategia Naţională privind Agenda Digitală: Investiţii de 2,4 mld. euro, faţă de 3,9 mld. euro

Guvernul a aprobat marţi, printr-o hotărâre, Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România - 2020. Guvernul anunta ca o implementare completa a viziunii strategice asupra sectorului TIC in Romania va duce la investitii totale de aproximativ 2,4 miliarde euro pana in 2020. În versiunea finală supusa dezbaterii publice se menţiona un necesar de investitii de peste 3,9 miliarde euro, scrie Hotnews.
Economica.net - mar, 07 apr. 2015, 11:23
Strategia Naţională privind Agenda Digitală: Investiţii de 2,4 mld. euro, faţă de 3,9 mld. euro

‘Documentul preia şi adaptează la situaţia ţării noastre elementele Agendei Digitale pentru Europa, una dintre cele şapte iniţiative-pilot ale Strategiei Europa 2020. (…) O implementare completă a viziunii strategice asupra sectorului TIC în România va duce la investiţii totale de aproximativ 2,4 miliarde euro. Impactul direct şi indirect asupra economiei poate fi tradus într-o creştere a PIB de 13%, creşterea numărului de locuri de muncă cu 11% şi reducerea costurilor administraţiei cu 12% în perioada 2014-2020’, informează Biroul de presă al Executivului.

Strategia defineşte patru domenii de acţiune, primul dintre ele fiind ‘e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing şi Social Media – domeniu prin care se vizează creşterea eficienţei şi reducerea costurilor din sectorul public din România prin modernizarea administraţiei’, scrie Agerpres.

O a doua zonă vizată prin Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România – 2020 este cea privind ‘TIC în educaţie, cultură şi sănătate – domeniu prin care se vizează sprijinul acestor tehnologii la nivel sectorial’.

Un alt domeniu luat în calcul în Strategie este ‘TIC în e-comerţ, precum şi cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în TIC – domeniu ce vizează avantajele comparative regionale ale României şi sprijină creşterea economică în domeniul privat’.

Totodată, Strategia are în vedere şi un domeniu privind asigurarea incluziunii sociale, şi anume, cel de ‘broadband şi servicii de infrastructură digitală’.

Guvernul precizează că măsurile concrete prevăzute în Strategie vor duce ‘la asigurarea accesului cetăţenilor şi organizaţiilor la servicii publice electronice (servicii de e-Guvernare), la îmbunătăţirea accesului la internet prin creşterea gradului de acoperire a reţelelor de comunicaţii electronice de mare viteză în bandă largă, la creşterea gradului de utilizare a internetului, la promovarea comerţului electronic, la creşterea numărului serviciilor publice electronice transfrontaliere, la sporirea conţinutului digital şi dezvoltarea de infrastructuri TIC în domeniile educaţiei, sănătăţii şi culturii, la sprijinirea creşterii valorii adăugate generate de sectorul TIC prin susţinerea cercetării-dezvoltării şi inovării în domeniu’.

Totodată, Strategia fixează pentru România anului 2020 atingerea mai multor indicatori: cel puţin 35% dintre cetăţeni să utilizeze sistemele de e-Guvernare; cel puţin 60% dintre români să utilizeze cu regularitate internetul; cel puţin 30% să facă achiziţii on line; o acoperire cu reţele de comunicaţii în bandă largă (peste 30 Mbps) de minimum 80%.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...