Strategia USL: retragere din Parlament sau moțiune de cenzură?

USL şi-a făcut planul de bătaie. În cazul în care Guvernul va merge în Parlament pentru a-şi asuma răspunderea pe comasarea alegerilor, parlamentarii Uniunii vor iniţia o moţiune de cenzură. USL ia în calcul totuşi şi retragerea din Parlament.
Economica.net - lun, 05 dec. 2011, 10:56

Copreşedintele USL Crin Antonescu a declarat luni că Uniunea este categoric împotriva comasării alegerilor.

„Nu există niciun motiv pentru ca derularea democratică, normală a alegerilor să nu aibă loc. Suntem categoric împotriva comasării alegerilor, pentru că nu există motive nici de natură constituţională, nici de altă natură. De asemenea, avem un proiect prin care răspundem foarte clar imperativului de a reduce numărul de parlamentari şi imperativului de a clarifica aşa-numitul vot uninominal pur într-un tur”, a spus Antonescu, citat de Agerpres.

El a adăugat că, în cazul în care Guvernul va veni cu un proiect pe care îşi asumă răspunderea şi care se referă la comasarea alegerilor şi care, de asemenea, presupune şi păstrarea numărului de parlamentari, mijlocul parlamentar prin care USL se opune va fi depunerea unei moţiuni de cenzură.

Despre propunerea ca parlamentarii Opoziţiei să-şi dea demisia în bloc, Antonescu a spus că aceasta poate fi luată în calcul şi discutată în situaţia în care USL consideră că nu mai există nici un alt mijloc de a-şi face datoria în raport cu cei care au votat-o.

Înainte de şedinţa conducerii USL, viceliderul deputaților PNL Eugen Nicolăescu declara că retragerea opoziției din Parlament este o posibilă reacție a opoziției față de asumarea răspunderii Guvernului pe comasare.

„A prelungi mandatul aleşilor locali înseamnă să nu respecţi votul popular. A încurca populaţia cu câteva buletine de vot amestecate – locale cu parlamentare – înseamnă să nu respecţi ce spune Convenţia de la Veneţia. Puterea urmăreşte să mai câştige 4-5 mandate în plus prin acest mecanism, care va crea probabil şi un fel de a fura mai uşor”, a susţinut Nicolăescu.

La rândul său, preşedintele PC, Daniel Constantin, a precizat că opoziţia va face tot ce ţine de ea pentru a se opune comasării alegerilor, inclusiv depunând o moţiune de cenzură.

El a precizat, referindu-se la varianta retragerii parlamentarilor opoziţiei din Legislativ, că USL va epuiza întâi modalităţile democratice de reacţie, după care va trece la variante extreme.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...