Stroe: Germania şi Olanda vor relua după raportul MCV discuţiile interne privind Schengen

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, s-a întâlnit joi, la Dublin, cu omologii din Germania şi Olanda pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen, aceştia arătând că ambele ţări vor relua discuţiile interne în acest sens după adoptarea raportului MCV.
Economica.net - vin, 18 ian. 2013, 06:57
Stroe: Germania şi Olanda vor relua după raportul MCV discuţiile interne privind Schengen

Stroe participă în perioada 16-18 ianuarie la reuniunea informală a Consiliului JAI organizată de preşedinţia semestrială irlandeză.

„Dialogul cu miniştrii olandez şi german s-a concentrat pe un schimb de idei şi puncte de vedere circumscris finalizării procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, demnitarul român reiterând dorinţa ca la 7 martie 2013, cu ocazia Consiliului JAI, să fie adoptată Decizia de eliminare a controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime”, se arată un comunicat de presă transmis joi de MAI.

Omologii din Germania şi Olanda au arătat deschidere şi disponibilitate spre dialog în sensul adoptării Deciziei, precizând că după publicarea raportului MCV, vor relua discuţiile la nivel intern, pe palierul guvernamental şi parlamentar, în legătură cu acest subiect, relatează comunicatul menţionat.

De asemenea, „s-au evidenţiat relaţiile foarte bune de cooperare la nivel operativ şi s-a reiterat disponibilitatea de a trimite în Olanda şi Germania poliţişti români care să lucreze împreună cu colegii lor”.

Stroe s-a întâlnit la Dublin, potrivit MAI, şi cu omologul din Finlanda.

„În ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, omologul finlandez a subliniat faptul că aceasta este o decizie politică, care depinde de raportul MCV de la sfârşitul lunii ianuarie”, menţionează MAI.

Ministrul Stroe a exprimat dorinţa intensificării cooperării poliţieneşti, „inclusiv prin continuarea misiunii de asistenţă şi sprijin operativ a ofiţerilor români în Republica Finlanda”.

Oficialul român a mai avut la Dublin întrevederi cu omologii din Irlanda, Bulgaria şi Polonia. Din delegaţia MAI au mai făcut parte secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul şi Guvernul, Bogdan Tohăneanu, şi chestorul şef de poliţie Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale.

Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene care va fi prezentat la sfârşitul acestei luni.

Preşedintele Traian Băsescu declara, după Consiliul European din decembrie, că în anexa concluziilor reuniunii a fost introdusă o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.

În contextul Consiliului JAI din 6-7 decembrie, secretarul de stat în MAI Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, arăta că dacă decizia privind deblocarea aderării va fi luată la Consiliul JAI din martie, pentru frontierele aeriene şi maritime intrarea în zona Schengen se va face în ultima duminică a lunii martie, iar pentru frontierele terestre speră să se întâmple acest lucru până la sfârşitul anului.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat pe 10 ianuarie că în acest moment nu este în plan trimiterea unei misiuni de experţi la Bucureşti pentru pregătirea raportului MCV, care va fi publicat până la sfârşitul acestei luni.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că raportul MCV privind justiţia română va fi publicat în 30 ianuarie.

Te-ar mai putea interesa și
Rompetrol Well Services anunță că începe din 12 iulie plata dividendelor pentru anul 2023
Rompetrol Well Services anunță că începe din 12 iulie plata dividendelor pentru anul 2023
Compania Rompetrol Well Services (PTR) a anunțat astăzi investitorii de pe Bursa de Valori București că în urma hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din data de 25 aprilie......
Famos, unul dintre cei mai vechi producători de mobilă din lemn din România, opreşte activitatea
Famos, unul dintre cei mai vechi producători de mobilă din lemn din România, opreşte activitatea
Acţionarii producătorului de mobilă din lemn masiv Famos din Odorheiu Secuiesc au decis să oprească producţia din cauza ...
Profitul încă se lasă așteptat pentru companiile aeriene, deși vara se călătorește mai mult
Profitul încă se lasă așteptat pentru companiile aeriene, deși vara se călătorește mai mult
Anul trecut a fost marcat de dificultăți, inclusiv în ceea ce privește încrederea consumatorilor în anumite industrii, ...
Philip Morris International, primul loc în clasamentul Forbes – Net Zero Leaders
Philip Morris International, primul loc în clasamentul Forbes – Net Zero Leaders
Philip Morris International (PMI) ocupă primul loc în clasamentul Forbes Net Zero Leaders 2024 (1) , topul celor 100 de ...