STS: A fost înregistrat primul apel de urgenţă prin 113

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) anunţă că luni a fost preluată prima solicitare prin SMS la 113, număr destinat persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire.
Economica.net - mie, 04 nov. 2015, 07:20
STS: A fost înregistrat primul apel de urgenţă prin 113

SMS-ul a fost transmis la ora 23,39 din municipiul Focşani şi reclama o urgenţă medicală, conform unui comunicat al STS.

Prin schimburi de mesaje de tip SMS între operatoarea 112 şi apelant au fost identificate urgenţa şi adresa apelantului. Apoi, cazul a fost transferat spre soluţionare Dispeceratului integrat ISU – SMURD – Ambulanţă. În urma intervenţiei unui echipaj de la Serviciul de Ambulanţă, persoana cu afecţiuni medicale a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe Focşani.

‘Din analiza modului de preluare a mesajului şi a intervenţiei, rezultă buna funcţionare a noului serviciu SMS 113 implementat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă pentru persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire. Acesta este doar un început iar preocupările inginerilor STS sunt de a perfecţiona şi îmbunătăţi sistemul în aşa fel încât dezvoltarea lui viitoare să corespundă, pe deplin, cerinţelor şi aşteptărilor utilizatorilor’, subliniază STS.

Acest serviciu este funcţional din 26 octombrie. Este destinat persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire, prin mesaje scurte la numărul 113, păstrând caracteristicile serviciului 112 de voce: gratuitate şi accesibilitate.

Pentru a putea utiliza acest număr este obligatorie înscrierea în baza de date a Serviciului 112, potrivit informaţiilor publicate pe website-ul www.112.ro. Pentru înregistrare trebuie depuse următoarele documente: cerere de înregistrare, copia actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi sau al reprezentantului legal, copiile actelor care atestă dizabilitatea şi copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.

Până acum, au fost validate ca şi înregistrate 405 persoane.

În cazul în care o persoană cu dizabilităţi are o urgenţă aceasta trebuie să sune la 112, unde va răspunde un operator, dar nu va iniţia un dialog cu aceasta, deoarece va fi identificată automat de sistem ca fiind o persoană cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire. Ulterior, persoana respectivă va primi un SMS cu textul: ‘Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului’, la care va răspunde printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa, inclusiv judeţul. După transmiterea SMS-ului, STS spune că este posibil ca persoana cu dizabilităţi să mai primească mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare, acesta urmând să transmită datele agenţiilor de intervenţie.

‘Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje false la numărul 113 constituie contravenţii iar faptele sunt sancţionate cu amendă de la 500 la 1.000 de lei’, atrage atenţia STS.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...