STS: A fost înregistrat primul apel de urgenţă prin 113

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) anunţă că luni a fost preluată prima solicitare prin SMS la 113, număr destinat persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire.
Economica.net - mie, 04 nov. 2015, 07:20
STS: A fost înregistrat primul apel de urgenţă prin 113

SMS-ul a fost transmis la ora 23,39 din municipiul Focşani şi reclama o urgenţă medicală, conform unui comunicat al STS.

Prin schimburi de mesaje de tip SMS între operatoarea 112 şi apelant au fost identificate urgenţa şi adresa apelantului. Apoi, cazul a fost transferat spre soluţionare Dispeceratului integrat ISU – SMURD – Ambulanţă. În urma intervenţiei unui echipaj de la Serviciul de Ambulanţă, persoana cu afecţiuni medicale a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe Focşani.

‘Din analiza modului de preluare a mesajului şi a intervenţiei, rezultă buna funcţionare a noului serviciu SMS 113 implementat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă pentru persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire. Acesta este doar un început iar preocupările inginerilor STS sunt de a perfecţiona şi îmbunătăţi sistemul în aşa fel încât dezvoltarea lui viitoare să corespundă, pe deplin, cerinţelor şi aşteptărilor utilizatorilor’, subliniază STS.

Acest serviciu este funcţional din 26 octombrie. Este destinat persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire, prin mesaje scurte la numărul 113, păstrând caracteristicile serviciului 112 de voce: gratuitate şi accesibilitate.

Pentru a putea utiliza acest număr este obligatorie înscrierea în baza de date a Serviciului 112, potrivit informaţiilor publicate pe website-ul www.112.ro. Pentru înregistrare trebuie depuse următoarele documente: cerere de înregistrare, copia actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi sau al reprezentantului legal, copiile actelor care atestă dizabilitatea şi copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.

Până acum, au fost validate ca şi înregistrate 405 persoane.

În cazul în care o persoană cu dizabilităţi are o urgenţă aceasta trebuie să sune la 112, unde va răspunde un operator, dar nu va iniţia un dialog cu aceasta, deoarece va fi identificată automat de sistem ca fiind o persoană cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire. Ulterior, persoana respectivă va primi un SMS cu textul: ‘Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului’, la care va răspunde printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa, inclusiv judeţul. După transmiterea SMS-ului, STS spune că este posibil ca persoana cu dizabilităţi să mai primească mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare, acesta urmând să transmită datele agenţiilor de intervenţie.

‘Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje false la numărul 113 constituie contravenţii iar faptele sunt sancţionate cu amendă de la 500 la 1.000 de lei’, atrage atenţia STS.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Grupurile Volkswagen, BMW și Daimler se află în vârful clasamentului inovațiilor din industria auto, în timp ce trei ...