Studenţii mai multor universităţi vor începe marţi noul an universitar

Studenții mai multor universități bucureștene vor începe marți noul an universitar 2013-2014. La nivelul țării sunt aproximativ 450.000 de studenți. Dintre aceștia aproape 340.000 de studenți învață în universitățile stat pe locurile bugetate și pe locurile cu taxă, și aproximativ 110.000 de studenți în universitățile particulare.
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 05:30
Studenţii mai multor universităţi vor începe marţi noul an universitar

Festivități de deschidere a anului universitar 2013-2014 vor avea loc marți în București la Universitatea Politehnica din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Academia de Studii Economice, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea din București.

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, afirmă că ar dori ca din luna decembrie să fie stabilită noua metodologie pentru admiterea în universități.

„Pentru admiterea din anul următor, noi am vrea ca din decembrie să stabilim metodologia generală. Anul acesta am permis universităților, la solicitarea multora dintre acestea, să ia în calcul toate notele posibile, și a celor din timpul anului, și a celor de la bacalaureat și, parțial, doar a unora dintre aceste rezultate. Din statistica noastră mai bine de 85% dintre universități nu au luat în calcul decât examenul de admitere pe care l-au dat și nota de la bacalaureat și nu media din timpul anilor. Au luat în calcul media din timpul anilor acele specializări din interiorul universităților pentru care era reprezentativă. Noi o să continuăm dialogul având în vedere că 85% dintre universități, deși au cerut mulți să schimb acest lucru, 85% dinte universități au mers pe o anumită cale. Nu am luat o decizie încă pentru că vrem să ne consultăm cu universitățile, dar nu cred că vom mai merge pe formula de anul trecut. Nu cred că est cazul să mai dăm posibilitatea, dar nu aș vrea să decid înainte de a avea o consultare cu rectorii”, a spus vineri Mihnea Costoiu.

Mihnea Costoiu a susținut că ministerul își dorește să poarte discuții cu studenții și rectorii pentru a lua o decizie în ceea ce privește bursele.

„Unii studenți au zis să sprijinim excelența, alte uniuni studențești au solicitat să sprijinim categoria de burse sociale. Am vrea să discutăm în perioada următoare și să luăm o decizie foarte rapidă pentru ca pentru anul bugetar 2014 să avem o politică de sprijinire după părerea mea a copiilor cu probleme sociale speciale, dar în același timp să nu neglijăm olimpicii. Așa cum am anunțat, va începe anul acesta programul de burse de cercetare pentru tinerii olimpici care rămân în România. Am identificat sumele necesare la Departamentul de cercetare din MEN, vom începe aplicațiile. Vrem să continuăm sprijinirea împreună cu partenerii privați”, a afirmat Mihnea Costoiu.

El a avertizat universitățile să aibă în vedere capacitatea maximă posibilă aprobată de școlarizare.

„Avertismentul pe care îl dau tuturor universităților, trebuie avut în vedere ce capacitate de școlarizare au pentru a putea oferi în interiorul capacității școlarizarea maximă posibilă. Nu poți să ai capacitatea de școlarizare de 100 de locuri și să școlarizezi 200 de studenți, după care să vii să ceri diplome pentru aceștia”, a precizat Mihnea Costoiu.

Costoiu a precizat că anul acesta MEN va începe discuțiile cu toți actorii implicați pentru elaborarea metodologiei privind clasificarea și ierarhizarea universităților.

„Această clasificare trebuie să se realizeze în acest an și nu ne dorim adoptarea unei decizii fără consultarea actorilor implicați. Ne dorim o clasificare transparentă și acest lucru se va întâmpla anul acesta. Trebuie să avem în vedere care sunt producțiile științifice ale fiecărui domeniu. Putem compara un domeniu sau altul ponderând. Sper ca dialogul să fie încheiat până la finalul anului 2013 astfel încât în primele luni ale lui 2014 să avem colectarea datelor iar în finalul anului universitar 2013-2014 să avem clasamentul realizat, toate vizitele făcute”, a mai afirmat demnitarul.

Ministrul a mai spus că va continua analiza atentă a tuturor specializărilor de licență și masterat pe care instituțiile de învățământ superior la derulează.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...