Studenţii protestează la Universitate, de unde vor pleca spre sediul Guvernului

 Unii dintre studenţii care protestează miercuri în Capitală au venit în Piaţa Universităţii, de unde vor pleca spre Piaţa Victoriei, pentru a protesta la sediul Guvernului, aceştia scandând "Voi daţi afară tinerii din ţară", "Vrem să învăţăm şi nu să emigrăm", "Fără educaţie moare orice naţie".
Economica.net - mie, 13 nov. 2013, 13:16
Studenţii protestează la Universitate, de unde vor pleca spre sediul Guvernului

Aproximativ 50 de studenţi au ajuns, în jurul orei 14.00, în zona fântânii de la Universitate, aceştia venind în grup dinspre Piaţa Română. Lor li se va alătura un alt grup de studenţi care a plecat din campusul studenţesc Regie.

Aceştia scandează „Educaţia salvează naţia”, „Fără educaţie moare orice naţie”, „Elevii sunt cu noi”, „Minciunile din guvern ne-au dus la sapă de lemn” şi au bannere şi pancarte pe care scrie: „6, vin studenţii”, „Şi noi creştem odată cu procentul”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi”, „Vrem cămine, nu ruine”, „6% PIBune”, „6% pentru Educaţie”, „Educaţia salvează naţia”, „Vrem cultură 6%”.

După ce se vor reuni la Universitate, studenţii vor pleca spre Piaţa Victoriei, unde vor protesta aproximativ o oră, în zona aflată în prelungirea Parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor şi Şoseaua Kiseleff, .

Protestatarii vor pleca, în jurul orei 16.30, în marş din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei – Bulevardul Dacia – strada Th. Aman – strada G-ral Berthelot – sediul Ministerului Educaţiei.

Traficul rutier va fi restricţionat pe traseul marşului, pe prima bandă de circulaţie, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Mitingul la sediul Ministerului Educaţiei se va încheia la ora 18.30. În timpul protestului de la Ministerul Educaţiei, începând de la ora 16.45 şi până la ora 18.30 va fi restricţionat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan.

Potrivit reprezentanţilor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), miercuri au loc acţiuni de protest în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia.

Studenţii cer Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi se declară „revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională”.

Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.

„Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cât şi rată populaţiei cu studii superioare”, a precizat ANOSR.

Pe lângă alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat că elevii vor purta miercuri banderole albe, în semn de protest faţă de subfinaţarea sistemului educaţional, iar în unele judeţe, după orele de curs, se vor alătura manifestaţiilor studenţilor.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional, trage un semnal de alarmă în privinţa subfinanţării învăţământului românesc şi solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie.

CNE mai cere decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti, creşterea alocaţiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, şi anume 42 de lei (aproape 10 euro), dar şi manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, revizuirea curriculumului şcolar, a conţinuturilor manualelor şcolare şi adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele agenilor economici.

Elevii bucureşteni nu vor face grevă japoneză şi nici nu se vor solidariza cu acţiunile de protest ale studenţilor, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti, Cleopatra Nestor.

„Nu suntem de acord cu nicio formă de grevă. Avem alte priorităţi. Suntem elevi. Nu ne asumăm decizia Consiliul Naţional al Elevilor”, a spus Cleopatra Nestor.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat pentru MEDIAFAX că nu are nicio problemă privind greva japoneză anunţată pentru miercuri de Consiliul Naţional al Elevilor, el precizând că respectă „dreptul acestora de a se exprima liber” .

Demersurile studenţilor pentru creşterea finanţării educaţiei au început încă din ianuarie, cu iniţierea unei petiţii de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenţi din întreagă ţară, care a fost depusă la Guvern şi Parlament, dar care, potrivit ANOSR, „nu a stârnit nicio reacţie din partea instituţiilor statului, acestea ignorând complet mesajul”.

În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Sindicaliştii din educaţie cer, de asemenea, minimum 6% din PIB pentru învăţământ, liderul FSLI, Simion Hancescu, anunţând că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un referendum în rândul membrilor de sindicat, în ceea ce priveşte declanşarea unei greve generale.

Te-ar mai putea interesa și
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător în cadrul programului de prelansare Kickstarter al schimbului......
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare ...
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...