Studenţii români din Marea Britanie sunt în pericol de a şi pierde locurile din universităţi

Mulţi studenţi români şi bulgari la universităţi din Marea Britanie se tem că-şi vor pierde locurile ca urmare a blocării împrumuturilor pentru acoperirea cheltuielilor de şcolarizare sau de întreţinere, arată o anchetă realizată de Compania de împrumuturi pentru studenţi (SLC).
Economica.net - sâm, 11 ian. 2014, 08:40
Studenţii români din Marea Britanie sunt în pericol de a şi pierde locurile din universităţi

Universităţile le comunică celor afectaţi de măsură că nu mai sunt eligibili pentru împrumuturi şi granturi de întreţinere şi că nu-şi pot plăti următoarea tranşă a taxelor. Unora li s-a spus chiar să ramburseze bani, aparent pentru că se crede că s-au retras de la cursuri, relatează The Independent în ediţia sa electronică.

‘Este absurd’, a declarat Rayna Petrova, studentă în anul doi la relaţii internaţionale la London Metropolitan University, care a aflat în această săptămână că nu mai este eligibilă pentru finanţare atunci când nu a mai primit împrumutul de întreţinere ca de obicei. Ea se teme că-şi va pierde locul dacă nu va putea plăti următoarea tranşă a taxelor de şcolarizare. London Metropolitan University a refuzat sa comenteze.

Anul trecut, unele credite universitare pentru studenţii din România şi Bulgaria au fost îngheţate după o creştere ‘suspectă’ a numărului de studenţi care se înscriu la universităţi şi colegii britanice.

‘Acţiunile autorităţilor sunt motivate doar de naţionalitatea noastră’, a opinat un student bulgaro-turc la una din universităţile britanice. ‘Noi nu căutăm beneficii, pur şi simplu ne împrumutăm’, a adăugat el.

Student Loans Company afirmă însă că deocamdată niciun student nu a fost retras de la cursuri şi explică că i-a informat în scris pe toţi studenţii români şi bulgari care solicită sprijin financiar de întreţinere că trebuie să ofere informaţii suplimentare care să vină în sprijinul cererii lor de rezidenţă în Marea Britanie pentru trei ani. Plăţile au fost suspendate până la furnizarea acestor informaţii, dar imediat ce studenţii vor oferi datele cerute, finanţarea lor va fi reluată.

Marea Britanie acordă împrumuturi care să acopere costurile de trai în perioada studiilor numai cetăţenilor UE care dovedesc că locuiesc în această ţară timp de minimum trei ani.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...